Предпочитаните показатели за инфлация на Федералния резерв са готови да покажат най-кротките месечни напредъци от края на миналата година — което е предпоставка за служителите да започнат да намаляват лихвените проценти, вероятно още през септември, пише „Блумбърг“.

Икономистите очакват да няма промяна в индекса на цените на личните потребителски разходи за май и минимално увеличение от 0,1% в основния показател, който изключва храната и енергията, въз основа на средните прогнози в проучване на „Блумбърг“ сред икономисти.

Докладът, който трябва да бъде публикуван в петък, също се предвижда да покаже 2,6% годишен напредък както в общите, така и в основните показатели. Очакваното увеличение на основния показател, който рисува по-добра картина на базовата инфлация, ще остане най-малкото от март 2021 г.

След последната си среща представители на Федералния резерв казаха, че макар да са окуражени от кипенето на други данни за инфлацията – включително индекса на потребителските цени – те трябва да видят месеци на такъв напредък, преди да намалят лихвите.

В същото време пазарът на труда – другата част от двойния мандат на Фед – все още се развива, макар и на по-ниска предавка. Здравият пазар на труда предоставя на политиците известна гъвкавост по отношение на времето за намаляване на лихвените проценти.

Последните данни за инфлацията ще бъдат придружени от данни за личните разходи, които ще информират за разходите за услуги, след като последните данни за продажбите на дребно показаха по-малък апетит за стоки. Медианната прогноза предвижда леко ускоряване на номиналното лично потребление, както и на доходите.

„Не смятаме, че отпечатъкът на по-бавната инфлация ще бъде достатъчен, за да убеди служителите до юлската среща на FOMC, че инфлацията е в стабилна траектория до целта на Фед от 2%“, казват икономисти на „Блумбърг“.

 

Източник: https://www.infostock.bg/