Златото скочи до исторически връх над 2450 долара за тройунция през май, подкрепено от значителните покупки от централните банки

Китайската централна банка не купи никакво злато миналия месец, слагайки край на масовото купуване, което продължи 18 месеца и помогна за издигането на ценния метал до рекордно високо ниво през май.

Спот цените на златото паднаха с 1,5%, след като Народната банка на Китай (PBOC) заяви, че нейните притежания в кюлчета са непроменени в края на май. Банката натрупваше резервите си от ноември 2022 г., което доведе до вълна от покупки от страна на централните банки по света на фона на нарастващото геополитическо напрежение.

„Първоначалната ми мисъл е, че Китай, основен двигател на ралито на златото през изминалата година, не е приключил с покупките на злато“, каза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank AS, в бележка по имейл. Паузата показва, че те се страхуват от перспективата да платят рекордно високи цени.

Златото скочи до исторически връх над 2450 долара за тройунция през май, подкрепено от значителните обеми купени от централните банки. Причина за търсенето е желанието на Китайската централна банка и властите във втората по големина икономика в света да диверсифицира резервите си и да се предпази от обезценяване на валутата.

Покупките през първото тримесечие от световните публични институции са били на рекордни нива, като Китай е най-големият купувач, според Световния съвет по златото. PBOC поддържа златните си запаси на 72,80 милиона тройунции през май, което е увеличение от 62,64 милиона тройунции преди дългия период от покупки.

Отслабване на апетита

Имаше признаци, че търсенето в Китай се охлажда, тъй като по-високите цени взеха своето. През април PBOC купи само 60 000 тройунции, което е спад от 160 000 тройунции през март и 390 000 тройунции през февруари. Междувременно вносът на страната през април е намалял с 30% спрямо предходния месец.

Рискът за биковете на златото е, че ненаситният апетит на Китай за кюлчета направи благородния метал уязвим за всяка потенциална промяна в търсенето.

Първоначалната ценова реакция „изглежда малко техническа“, каза Никълъс Фрапел, глобален ръководител на институционалните пазари в ABC Refinery в Сидни. „Би било изненадващо, ако съобщението представлява нещо различно от пауза в общата тенденция на продължаващото търсене в официалния сектор.“

Спот златото се търгуваше за 2341,40 долара за тройунция до 10:36 сутринта лондонско време, което е спад от 1,5% спрямо предишното затваряне.

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/