Вероятността лихвените проценти да се установят на по-високо ниво от последното десетилетие ще помогне на европейските акции да надминат глобалните си конкуренти, според стратезите на Citigroup Inc., цитирани от „Блумбърг“.

„Очаква се Европейската централна банка да направи първото си намаление тази седмица в цикъл на облекчаване, който вероятно ще се установи около 2% в средносрочен план, много по-високо, отколкото през последното десетилетие“, каза екипът от стратези, ръководен от Беата Манти. Лихвеният процент на ЕЦБ в момента е рекордно високите 4,5%.

Въпреки че облекчаването на политиката и подобряването на перспективите за печалбите вероятно ще подкрепят акциите през тази година, по-дългосрочните перспективи за лихвите също предвещават добро за циклични или ориентирани към стойност пазари като Европа, казаха стратезите.

„Фонът на по-рестриктивната дългосрочна политика ни напомня за десетилетията, водещи до световната финансова криза“, каза екипът на Манти. „Това има значение, защото цикличните акции – и в частност Европа – имаше много по-голяма вероятност да надминат САЩ в света преди глобалната финансова криза.“

Европейският бенчмарк достигна рекордно високи нива през 2024 г. на фона на очаквания за намаляване на лихвените проценти, стабилни печалби и подобряващ се макроикономически фон.

„Докато съкращенията сега са на фокус, последиците от структурно по-високата инфлация и лихвите могат да бъдат еднакво значими за европейските акции“, каза екипът на Манти.

„Докато макроволатилността, разбира се, може да повлияе на икономическия растеж, ние смятаме, че тази среда все още може да бъде сравнително благоприятна за европейските акции“, каза екипът.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/