Хедж фондовете разпродават запасите си от софтуерни акции, тъй като опасенията за това кой ще бъде изоставен в бума на изкуствения интелект нарастват, пише „Блумбърг“.

Миналата седмица фондовете продадоха най-много акции за информационни технологии от 11 седмици, като софтуерът представляваше повече от 60% от тях, според основния доклад на Goldman Sachs Group Inc. за седмицата, приключила на 31 май. Нетната стойност на хедж фондовете излагането на софтуер сега е най-ниското от повече от пет години, според Goldman Sachs.

„Някои мениджъри, с които е говорил PivotalPath, са се отказали от акциите на софтуера като услуга (SaaS) в полза на AI/semis“, каза Джон Каплис, главен изпълнителен директор на изследователската фирма за хедж фондове PivotalPath. „Отчасти това се дължи на огромния интерес към процесорната мощност на AI и забавянето на абонаментите за SaaS.“

Хедж фондовете намаляват общата си експозиция към мегакап технологични акции. Но те също залагат на фирми, които ще се възползват от разширяването на AI. Полупроводниците и полупроводниковото оборудване бяха единственият нетно закупен технологичен подсектор миналата седмица, според Goldman, давайки на фондовете най-високата експозиция на отделни акции към групата от повече от пет години.

Въпреки че индексът на информационните технологии S&P 500 се повиши със 17% тази година, има голяма разлика в представянето на ниво сектор. По-конкретно, индексът S&P Semiconductors and Semiconductor Equipment скочи с 57% тази година, докато индексът S&P Software and Services се повиши само с 2,2%.

„С изключение на Microsoft Corp., ние не очакваме по-голямата част от софтуерните компании с голяма капитализация да се възползват от AI в близко бъдеще“, каза Анураг Рана, старши технологичен анализатор в Bloomberg Intelligence.

Анализаторите на Davidson казаха, че софтуерните акции, свързани с изкуствения интелект, са в състояние на „разочарование“. Индустрията също се бори с влошаваща се макроикономическа среда и геополитически рискове, които карат компаниите да забавят своите планове за надграждане.

Така че с натиска за AI, който не показва признаци на забавяне, както се вижда от продължаващата ракетна езда на Nvidia Corp., хедж фондовете изглеждат най-удобни да влагат парите си в чипове, поне за момента.

„Запасите от чипове трябва да продължат да бъдат историята през втората половина на 2024 г., тъй като търсенето остава високо и иновациите в пространството продължават да се развиват бързо“, каза Джей Уудс, главен глобален стратег на Freedom Capital Markets. „Nvidia продължава да води, а останалите ги следват.“

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/