Групата ограничи доставките на петрол, за да предотврати излишъка и да подкрепи цените, и се очаква да продължи мерките и през втората половина на годината. Но спадът в най-големия вносител в Азия може да провали усилията ѝ.

Докато членовете на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, наричани ОПЕК+ се готвят да направят преглед на световните петролни пазари, в най-големия клиент на групата назряват проблеми.

Китайските нефтопреработвателни предприятия намаляват темповете на преработка, тъй като намаляването на потреблението на фабриките и сривът в жилищния сектор свиват търсенето на пластмаси и горива, използвани в строителството. Азиатският гигант ограничава покупките на суров петрол от Саудитска Арабия и ключов сорт от Русия. Двойката е начело на коалицията от производители ОПЕК+, която се събира този уикенд.

Групата ограничи доставките на петрол, за да предотврати излишъка и да подкрепи цените, и се очаква да продължи мерките и през втората половина на годината. Но спадът в най-големия вносител в Азия може да провали усилията ѝ.

Цените на суровия петрол се понижиха с почти 10 долара за барел през последните шест седмици, тъй като влошените перспективи на Китай оказват натиск за намаляване на световния пазар, залят с изобилни доставки от САЩ и други страни.


Намаляващ внос | По-слабото търсене намалява покупките на основни сортове

Макар че спадът предлага облекчение за потребителите и централните банки, които се борят с продължаващата инфлация, той застрашава приходите на саудитците и техните партньори от ОПЕК+. По оценки на Международния валутен фонд Рияд се нуждае от цени, близки до 100 долара за барел, за да финансира амбициозните планове на престолонаследника Мохамед бин Салман.

„В основата на отслабващото търсене е Китай“, казва Хенинг Глойстейн, ръководител на отдел „Климат и ресурси“ в консултантската компания Eurasia Group. „Ако тези ранни индикатори за възникващ дисбаланс в Китай се запазят“, тогава „ОПЕК+ ще се почувства принуден да прекрати съкращенията на доставките си“.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници ще свикат онлайн среща на 2 юни, на която официалните лица очакват, че ще се споразумеят за удължаване на съкращенията на добива с около 2 млн. барела дневно. Забавянето на темпото в Китай дава на производителите още по-голям стимул да продължат.

След по-бързия от очакваното икономически растеж през първото тримесечие силният старт на Китай до 2024 г. скоро започна да избледнява, което илюстрира предизвикателствата, пред които е изправен президентът Си Дзинпин, докато продължилият десетилетия възход на Китай е към своя край.

Индексът на цените на производител – един от показателите за силата на фабриките – остава отрицателен в продължение на 19 месеца. Продажбите на жилища спадат за 11 месец поред, което сви потреблението на пластмаси и отслаби маржовете на нефтохимическите продукти.

Ограничено е и търсенето на дизелово гориво, използвано в строителството на открито и като транспортно гориво за превоз на промишлени материали. Според един от показателите видимото потребление на петролни продукти в Китай е намаляло на годишна база през април за първи път от декември 2022 г. насам.

Вследствие на това рафинериите свиват операциите си.

Според изчисления на Bloomberg, базирани на правителствени данни, темповете на рафиниране са спаднали до 14,36 млн. барела на ден през април, което е най-бавният темп от декември насам и с 4% по-нисък от същия период на миналата година.

По-малките китайски рафинерии, концентрирани в провинция Шандун, известни като „чайници“, са намалили оперативните си темпове до около 55% от капацитета, в сравнение с 62% преди година, според Mysteel OilChem. Техните покупки на ключов руски сорт – ESPO – са спаднали до най-ниското ниво от три години насам, според оценки на компанията за анализ на данни Kpler.

Междувременно големите държавни рафинерии не са склонни да възобновят дейността си след завръщането си от сезонна поддръжка, според консултантската компания Energy Aspects Ltd.

Производителността на китайските рафинерии ще нарасне с по-малко от 100 000 барела на ден през тази година, което е най-малкото увеличение от поне две десетилетия, смятат от компанията.

Ралито отслабва | Фючърсите на суровия петрол сорт Брент се сринаха от най-високите си стойности от началото на годината

Налице е видимо въздействие върху петролните потоци към азиатския гигант. Броят на супертанкерите, насочени към Китай, спадна до най-ниското ниво от седем седмици насам в последните данни за проследяване, събрани от Bloomberg. Една от рафинериите с дългосрочен договор със Саудитска Арабия намали покупките за юни.

Търговците на петрол с бичи нагласи, които се опариха от изненадващото понижение на цените с 10% през миналата година, може да останат предпазливи по отношение на суровината, ако двигателят на растежа в Азия изглежда нестабилен.

„Условията на пазара ще се затегнат“, каза Гари Рос, ветеран в областта на петрола, който стана мениджър на хедж фонд в Black Gold Investors LLC. Все пак „имам съмнения колко от силата на пазара ще се възстанови, защото Китай изглежда сравнително слаб“.

Все пак в лични разговори представителите на ОПЕК+ остават уверени в търсенето на петрол в Китай и други части на Азия. Потреблението на петрол в Китай е на път да се увеличи с 510 000 барела дневно през тази година – което представлява около половината от световния общ обем – до 17 млн. барела на ден, а през 2025 г. ще се разшири още повече, според Международната агенция по енергетика в Париж.

Освен това потреблението на петрол в страната може да се увеличи, тъй като тя се възползва от ниските цени, за да попълни резервните си наличности. По данни на консултантската компания Vortexa Ltd. през месеца до средата на май Китай е увеличил резервите си с над 30 млн. барела суров петрол, което е най-бързият темп от година насам. Те често включват доставки от страни, на които са наложени санкции, като Иран, които се търгуват с отстъпка спрямо регионалните бенчмаркове.

От 2008 г. насам Китай е „доста последователен“ в политиката си за попълване на резервите, когато цените са ниски, каза Ед Морс, старши съветник в Hartree Partners. „Основната структура е да се създават резерви, когато е възможно“, каза той.

Въпреки това, както за производителите на петрол, така и за инвеститорите, които са настроени оптимистично, е зловещо, че затишието в Китай е емблематично за глобалния пазар, който се превръща от дефицит в свръхпредлагане.

В други части на Азия рязкото намаляване на възвръщаемостта от производството на дизелово гориво подтиква някои рафинерии – като тайванската Formosa Petrochemical Corp. и друга в Южна Корея – да направят малки намаления на работните ставки.

От западноафриканските производители Нигерия до Азербайджан и Казахстан, няколко износители от ОПЕК+ изпитват затруднения да продават товари с обичайната си скорост на фона на конкуренцията от страна на износа от САЩ, което води до отслабване на цените, твърдят търговци. Възстановяването на потоците от американския залив към Европа оказа натиск върху ключовите пазари в Северно море и Средиземноморието.

В САЩ, които все още са най-големият потребител на петрол в света, резервите от суров петрол в хъба за съхранение в Кушинг, Оклахома, са на най-високо ниво от юли насам. Търсенето на бензин, макар и да се очаква да се увеличи, когато американците тръгнат по пътищата за ваканциите това лято, остава по-ниско от същия период на миналата година, сочат данните за предполагаемото потребление.

„Физическият пазар все още е много слаб“, каза Брайън Лейзен, стратег по суровините в RBC Capital Markets LLC. „Трудно ни е да бъдем по-конструктивни, докато не видим доказателства, че товарите започват да се изчистват.“

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/