Разходите за публични облачни услуги се очаква да се оттеглят след рязък скок през първите две години на пандемията от COVID-19, но компаниите, които искат да намалят разходите си, биха могли да навредят още повече на този сектор и да предизвикат ефект на доминото върху технологичните компании и акции.

Облачните изчисления са широко разглеждани като бизнес, устойчив на рецесия, но теорията не е наистина тествана, тъй като доставчиците на облачни услуги не са преживели сериозен икономически спад, откакто са се превърнали в основен елемент на технологичната инфраструктура.

Ще повлекат ли "горещите облачни технологии" целия сектор надолу?

Тъй като се задава потенциална рецесия, инвеститорите трябва да са подготвени за връщане на облачния бум „на земята“ и има потенциал за по-голямо отдръпване на разходите за облачни услуги, което може да има ефект на доминото върху вече и без това вече засегнатите технологични акции. Докато анализаторите очакват растежът да се отдръпне от неустойчивите нива от последните години от 40% – към близо 20%, компаниите, които е възможно да потърсят да намалят разходите през следващите месеци, могат да причинят по-голям спад.

Имаше подобни опасения през 2020 г., но те бяха изтрити, тъй като пандемията от COVID-19 накара компаниите да харчат сериозно за облачни технологии, за да поддържат бизнеса си работещ и да поставят повече работа и услуги в облака за отдалечените работници.

Консултантската компания Gartner каза, че публичните облачни услуги, наричани още инфраструктура като услуга или IaaS, са нараснали с 40,7% до 64,3 милиарда долара през 2020 г. и със зашеметяващите 41,4% до 90,9 милиарда долара през 2021 г., въпреки само пет компании, съставляващи повече от 80% от пазара: Amazon.com, Microsoft, Alibaba, Alphabet и Huawei Technologies.

Microsoft пенсионира свой емблематичен продукт

Той вече е несъвместим с продуктите на Microsoft

 

Настоящите прогнози за общия ръст на публичния облак през 2022 г. варират от 17,2% до 23,6%, както прогнозират съответно Gartner и IDC. И това е преди доставчиците на облачни услуги да предложат прогнози в сезона на печалбите, изпълнен с несигурност, както технологичните компании предвещават от седмици с новини за съкращения на разходите.

„Хората ще полудеят, защото са свикнали доставчиците на облак да повишават приходите си  с 30% до 40%“, каза Марибел Лопес, главен анализатор на Lopez Research, цитиран от финансовото издание MarketWatch. „В действителност те не могат да растат толкова бързо толкова дълго – все още има много натоварвания за преместване, но ние се връщаме към много по-разумни числа.“

Насочвайки се към сезона на отчитане на приключващото тримесечие през юни, оценките на анализаторите за облачните бизнеси на Amazon, Microsoft, Google и Alibaba показват различни степени на забавяне на годишна база, според оценки във FactSet. Освен това юли и август обикновено са по-бавни и всякакви прогнози ще добавят лятното забавяне към микса.

Последните резултати и оценки на Alibaba вече показват рязко забавяне. През мартенското тримесечие, което китайският гигант за електронна търговия отчете в края на май, Alibaba отбеляза ръст на приходите си от облак от едва 12%, което беше забавяне от ръста от 20% до 33% през последните три тримесечия. Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан обвини за това спада на корпоративните дейности поради COVID, забавянето на доставката на проект и анулирането на договори от водещ клиент извън Китай. През мартенското тримесечие на 2021 г. облачният бизнес на Alibaba скочи с 50%.

Прогнозите за AWS на Amazon са за ръст на приходите от 31,8% през тримесечието през юни, в сравнение с ръст от 37% през тримесечието през юни преди година. Очаква се Azure на Microsoft да отбележи ръст от 43% спрямо 51% преди година, а Google Cloud се очаква да отчете ръст от 39% спрямо 54% преди година. Microsoft все още отчита резултатите на Azure само като процентен ръст, въпреки че двамата му най-големи конкуренти отчитат изцяло приходи и маржове на печалба за своите облачни продукти.

Но въпросът сред анализаторите и инвеститорите е дали тези прогнози ще се задържат, тъй като се очаква общият растеж на облака да спадне и компаниите да започнат да намаляват разходите си. През май The Information съобщи, че Coinbase Global планира да намали разходите си за AWS като част от по-мащабни съкращения, които сега включват съкращения на 18% от работната сила. Говорител на Coinbase отказа да коментира плановете на компанията за разходи в облака.

Никой не може да достигне Amazon и на пазара на облачни услуги

През 2020 г. той расте с 40,7%, а делът на компанията на Джеф Безос достига 40,8%

 

„Това е почти неизразим страх от бъдещето“, каза Джон-Дейвид Лавлок, вицепрезидент по изследванията и изтъкнат анализатор в Gartner. Компаниите ще „задържат пари в брой за един месец, за да повишат нивата си на налични средства, за да се чувстват по-сигурни.“

Но Лавлок не вярва, че рецесията ще окаже голямо влияние върху разходите за публичен облак, добавяйки, че лятото обикновено е хладно за продажби. „В момента обикновено е лошо, трудно е да се каже колко по-лошо от нормалното. Но когато хората се върнат през септември-октомври, ще се върнем към подписването на договори, ще изчистим нещата до края на годината.“

Големите гиганти в технологиите обаче забавят собствените си разходи, най-вече за наемане. Apple, Meta Platforms и Alphabet планират да забавят наемането на служители в близко бъдеще. Netflix имаше две съкращения на работни места през последните няколко седмици, а Microsoft обяви малък брой съкращения, по-малко от 1% от своите 180 000 служители.

Но ако бизнесът се забави твърде много, облачните доставчици могат да реагират на забавянето на растежа, като облекчат собствените си разходи за центрове за данни с интензивни изчисления, което може сериозно да засегне компаниите, които произвеждат чипове, хардуер и софтуер, които управляват тези гигантски мозъци на облака. Миналата година разходите на така наречените хиперскалери за оборудване за центрове за данни възлизат на 47% от 185 милиарда долара, похарчени за оборудване за центрове за данни, според Synergy Research Group, най-високо ниво за всички времена.

През 2019 г. разходите за облачна инфраструктура се охладиха след огромните разходи за инфраструктура през 2018 г. Засега Gartner прогнозира 3% увеличение на общите разходи за инфраструктура през 2022 г., а разходите за системи за центрове за данни ще скочат с 11,1%.

В обаждането си за печалби в края на юни, производителят на чипове с памет Micron Technology потвърди опасенията, че продажбите на персонални компютри спадат, казвайки на анализаторите, че очакват доставките на персонални компютри да паднат с 10%, а доставките на смартфони да спаднат средният едноцифрен диапазон.

И докато ръководителите на компанията заявиха, че търсенето на облачни изчисления остава стабилно, „остава да се види как макроикономическата среда ще накара тенденциите в разходите за облак да се променят с течение на времето“, каза главният бизнес директор на Micron Сумит Садана.

„Но ако не друго, смятаме, че тенденциите в разходите за облак ще бъдат доста светски, доста силни.“

Повечето анализатори обаче не виждат огромен спад в използването на облака, дори в рецесия.

„Това не е нещо, което можете да решите да изключите“, каза Дейв Маккарти, анализатор на IDC.

„Това е почти като електричеството, как мога да спестя електричество? Мога да изключа няколко светлини… може да има някои компании, които забавят проект или два.“

Той твърди, че една рецесия може да доведе до известно затягане на коланите, но това ще бъде малък момент.

„Точно това е причината, поради която инвеститорите го харесват, това е бизнес с повтарящи се приходи, те не са на части. След като влезете, вие харчите тези пари, не е лесно да ги изключите. Той е по-устойчив на рецесия и моделът на абонамент е последователен“.

Някои провали на стартиращи компании също ще играят роля, макар и малка, в търсенето на облак, тъй като повечето от тях използват облачни услуги като AWS.

ЕС очаква €45 милиарда частен капитал за финансиране на технологични стартъпи

Ще бъдат поощрявани и научните иновации

 

„Говорим за капки вода, излизащи от поток“, каза Лавлок.

Той също така посочи „тежкия периодичен поток от приходи“, който доставчиците на публичен облак получават от своите клиенти.

Нюман също така посочи, че доставчиците на облачни услуги ще компенсират всички потенциални пропуснати приходи с повишаване на цените, което някои вече са започнали да прилагат.

„Имате ценова еластичност, каквато имат повечето от тези компании“, каза той. „Хората няма да излязат от облака, защото са получили 2% увеличение на цената от Microsoft. Те също имат инфлационни разходи, за да оправдаят тези скокове на цените. Има много фактори, които се обединяват, които дават на облачните доставчици ценова мощ.“

По време на последната рецесия от 2007-2009 г. облачният бизнес беше твърде нов, за да се усети каквото и да е въздействие. AWS стартира официално през 2006 г., но не започна да разкрива приходите си като отделен бизнес до 2015 г. Microsoft не започна да разкрива своя интелигентен облачен бизнес, който включва темпове на растеж на Azure, до 2016 г. Alphabet не започна да отчита Google Cloud като бизнес до 2019 г.

Доколко наистина са устойчиви на рецесия доставчиците на облачни услуги, ще бъде основен тест, ако настоящият икономически спад наистина доведе до последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП. Облакът е огромен двигател на технологичната икономика и играе централна роля в нейния растеж, а как се справя занапред е важно за цялата технологична екосистема.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари

 

 

Източник: https://money.bg/