Заповедта на министъра обхваща период от две седмици предвид пожароопасното време

От 25 юли, до 7 август, включително, в цялата страна е забранено косенето на тревата, машинното почистване (мулчиране), включително и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи, пише в Заповед на земеделския министър в оставка Иван Иванов.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

С цел отстраняване на източниците на опасност за причиняване на пожари в посочения период се забраняват изброените дейности за всички земеделски стопани (собственици или ползватели на правно основание), включително наети от тях лица, при поддържане на постоянно затревените площи и обработваемите земи в състояние, годно за производство.

При неспазване на предписанието на нарушителите ще се налагат глоби или имуществени санкции, съгласно чл. 92, ал. 1, във връзка с чл. 34, т. 9 и чл. 38а, т. 6 от Закона за защита при бедствия. Директорите на областните дирекции „Земеделие“ са оправомощени да съставят актовете за установяване на административните нарушения по чл. 34 и 38а от Закона за защита при бедствия.

През почивните дни в страната вилняха няколко големи пожара. Стотици декари сухи треви, ниски храсти и гора изгоряха в община Калояново, между селата Стрелци, Отец Паисиево и Сухозем.

Три поредни дни десетки пожарни екипи от няколко общини и военна техника, включително вертолети, се бореха с огнената стихия в Пазарджишко – край селата Лесичово и Калугерово. По последни данни над 1 000 декара иглолистна гора е изпепелена. За да се запознае със ситуацията на място пристигна и министър Иванов. По информация на агроминистерството поразената гора е държавна собственост и възстановяването ѝ ще трае години.

Огнен ад връхлетя и бургаското село Изворище. По първоначална информация има изгорели няколко вили 300 декара смесена гора и 400 декара растителност в самата. Пожароопасното време в страната продължавасочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Въпреки краткотрайните валежи, предимно в Североизточна България, които няма да са със стопанско значение, температурите остават високи, придружени с вятър.

 

Източник: https://agri.bg/