Преслав Райков, финансов анализатор, „Клуб Investor“

Очакваното поредно увеличение на лихвите от страна на Фед след продължаващата инфлация в САЩ ще постави еврото под допълнителен натиск. За да избегне още по-голямо поевтиняване на европейската валута, ЕЦБ трябва да вземе мерки на предстоящата си среща през юли. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Инфлацията в САЩ продължава да нараства много динамично и пазарите се готвят за вдигане на лихвите със 100 базисни пункта. Това ще подсили долара и ако ЕЦБ не направи нищо сериозно на срещата в юли, еврото може да падне под паритет. Но според мен те ще се намесят с интервенция на валутните пазари, тъй като сегашния курс не устройва никого“, смята Райков.

По негови думи действията на ЕЦБ са много закъснели. Показателно е това, че основния лихвен процент все още е -0.5% въпреки рекордната инфлация. „Те не вдигат лихвите, защото могат да вкарат Европа в тежка икономическа рецесия“, отбелязва той. „Дори преди пандемията Европа генерираше много вял растеж. Европейската комисия вече ревизираха прогнозите за растежа и инфлацията и европейските политици виждат че няма изход от тази инфлация“.

Според госта катализатора за поевтиняването на еврото е стопирането на Северен поток 1. Русия твърди, че провежда профилактика на тръбопровода за 10 дни, но мнозина в Германия се опасяват, че доставките няма да се възобновят изобщо. Германската фирма Uniper вече води разговори за спасяването си от правителството.

Силният долар подкрепя американската икономика, но американските износители страдат. От друга страна всички преимущества на евтиното евро са изядени от инфлацията, енергийната криза и високите разоходи на производствата. Освен това евтино евро ще увеличи още повече инфлацията, тъй като 90% от суровините се търгуват в долари, добавя той.

Показателите в САЩ обаче също не са в положителна територия. Общия спад в трите основни индекса е почти 17% за тази година, а в някои сектори е доста над 20%. Ако през септември няма промяна на инфлационните нива, Фед ще трябва да повиши лихвите отново и това ще доведе до нови разпродажби, като пазарите могат да затворят цялата година на червено.

Сега се очаква публикуването на финансовите отчети на най-големите банки. Джейми Даймън от JP Morgan вече заделил фонд за лоши заеми, което не е добър знак. Той заяви, че е че е много притеснен от геополитиката, инфлацията и нестабилните ценови равнища, които могат да повлекат иначе здравата икономика. „Инфлацията наистина е висока, но пазара на труда е силен, няма съкращения и това дава възможност на Фед да вдига лихвите. Понижение на лихвите ще има едва през 2024г., дотогава Фед ще е вдигнал нивата до 3.5-4%“, коментира Райков.

По отношение на обсъждания от Г-20 таван на цените на руския петрол, Райков счита за лоша идея, която може да предизвика много агресивна реакция от страна на Русия и да доведе до още по-голям бум в цените.

„Ако САЩ определят търгуването с руски петрол над определена цена като финансово престъпление, Русия може да реагира много остро като спре голяма част от износа си дори за приятелски страни. JP Morgan даде прогноза от 370 долара за барел ако Русия се изтегли изцяло от пазара. Това ще вдигне цените на пазара неимоверно и тогава тя ще изкарва същите пари с по-малък износ. Високата цена ще намали потреблението, но светът не може да съществува без петрол, той потребява 100 милиона барела дневно. Ако цената скочи дотолкова това може да предизвика дълбока криза“, каза той.

Целия коментар вижте във видеото.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: