Преди месеци живеещият в Сидни, Австралия Хамиш Типене изтегли два заема от крипто кредитора Celsius Network. Купувайки нов дом с изтеглените средства, героят на тази история твърдо подкрепи мотото на крипто кредитора „Разбанкирайте себе си“ и използваше своите криптовалути като обезпечение, вместо да ги продаде за кеш.

Но когато стойността на криптовалутите започна рязко да пада преди седмици, обезпечението, внесено от Типене, за заема, бързо намаля и той получи маржин кол (изискване за довнасяне на допълнително обезпечение).

Тоест, трябваше да добави още средства към сметката си. Преди да успее да довнесе допълнително обезпечение, Celsius замрази сметката на Типене, което направи невъзможно да се отговори на маржин кола навреме. Компанията ликвидира 0,59 от един биткойн, на стойност 11 800 долара по днешния курс.

Сега той е изправен пред още едно искане за марджин, което ще унищожи още 13 000 долара в биткойни, но тъй като сметката му все още е замразена, той е изправен пред същата дилема. „Опитвах се да се свържа с тях в продължение на дни. Не можете да премахнете възможността на някого да разреши даден казус и след това да го накажете, че не го е направил“, казва 46-годишният дърводелец пред Yahoo Finance. „Доверих им спестяванията си и това е несправедливо.“

Инвеститорите в най-голямата криптовалута загубиха 18% от парите си само за ден

Най-голямата криптовалута падна на нивата от декември 2020 година

 

Миналата година криптовалутите дадоха на инвеститорите на дребно шанс да си осигурят богатство при това, което за мнозина изглеждаше като възможност за печелене на пари „веднъж в живота“. Сега, когато вълната за рискови активи с криптовалути се разби особено силно, инвеститорите преосмислят доверието си в някои крипто компании, включително Celsius Network, след като тя предприе драстични стъпки в лицето на кризата с ликвидността.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите е паднала с над 237 милиарда долара след публикуването на горещите данни за инфлацията през май – от 1,15 трилиона долара на 913 милиарда долара към 20-ти юни, но от пика през ноември цифрата набъбва до цели 70% – над две трети от стойността й – според Coinmarketcap.

Свикнали да предоставят висока възвръщаемост за инвеститорите и растеж на акционерите по време на бичия пазар, играчите в индустрията сега губят пари, като няколкото основни играча, включително Robinhood, Gemini, Crypto.com, BlockFi и Coinbase, обявяват значителни съкращения на персонала си.

Казусът с Celsius

Фирмата предлага високодоходни лихвени сметки, често тълкувани погрешно като спестовни сметки на ниво банка, от инвеститорите на дребно. Според уебсайта на компанията в началото на май Celsius е имал 1,7 милиона потребители и е държал $12 милиарда клиентски средства, по-голямата част от които са на инвеститори на дребно.

Преди повече от седмица фирмата замрази своите клиентски сметки, за да стабилизира операциите си. Но този ход също затрудни клиентите да изпълнят и изискванията за маржин, както в случая с Типене. Намиращият се в Северна Калифорния Евгений Марченко, няма достъп до $85 000 в крипто валутата Solana, Cardano и Chainlink, заключени в платформата. Той е клиент от ноември, когато пазарът на криптовалути достигна своя връх.

„Почти всеки канал, свързан с криптовалута в YouTube, препоръчваше Celsius и затова мислех, че е безопасно“, каза той пред Yahoo Finance, добавяйки, че има повече доверие в Celsius, тъй като е базирана в САЩ компания.

„Това е наистина трудна и депресираща ситуация.“ Celsius е наел адвокати по преструктуриране, както и банкери от Citigroup. Междувременно някои от клиентите й се обединяват около каузата да съдят фирмата.

„Като необезпечени кредитори, ние по същество сме в задната част на съда по несъстоятелността“, обясни Бен Армстронг, крипто инфлуенсър и клиент на Celsius за Yahoo Finance.

„Вероятно все още няма да получим повече от 1 долар всеки, но в този момент за мен става въпрос за държане на Celsius отговорен.“

Основател на крипто борса, работил в McDonald’s, влезе в редиците на най-богатите милиардери света

Той надминава индийския магнат Мукеш Амбани в класацията на Bloomberg

 

Зад марката и компанията за съдържание Bitboy Crypto, която може да се похвали с над 3 милиона абонати в социалните медии, Армстронг популяризира Celsius, като стартира платена партньорска програма за фирмата на нейния уебсайт, както и се появява като гост в собствения подкаст на Celsius.

Но тъй като стойността на крипто активите намаля през последните две седмици – биткойн падна с 29% за месеца – Армстронг започна да заплашва компанията и нейния основател и главен изпълнителен директор Алекс Машински в социалните медии с групов иск.

Според Армстронг в момента от 2 до 3 милиона долара от собствените пари на Bitboy Crypto са заседнали в платформата. „Вече смятам, че тези пари са изчезнали. Става дума за отстояване на всички хора, които гледаха канала ми и се довериха на Celsius. Те няма да могат да поемат загуба, както аз мога“, каза Армстронг, отбелязвайки, че е обсъдил възможни сценарии с адвокатите си. „Става дума за държането на тези хора отговорни за това, което са направили.“

Докато малките инвеститори може да имат по-малък шанс да получат парите си обратно от Celsius в сценарий на фалит, може да има финансово изкупуване в съда за малки искове, според Джошуа Браудър, главен изпълнителен директор на DoNotPay, така нареченият „робо-адвокат“, който помага на хората да завеждат дребни дела с помощта на изкуствен интелект.

Услугата, която също е подкрепена от някои от най-големите играчи на криптовалути като рисковия гигант Andressen Horowitz и основателят и изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрайд, към понеделник сутринта е получила над 1000 иска срещу Celsius през изминалата седмица.

Браудър каза пред Yahoo Finance, че ако кредиторът на криптовалути не обяви банкрут през следващите два месеца, малките ищци в съда „всъщност могат да си върнат парите от корпоративната банкова сметка на Celsius преди всички останали“.

Дори ако Celsius фалира, твърди Браудър, решението за дребни искове — от 10 000 до 25 000 долара въз основа на държавни разпоредби — има приоритет пред други необезпечени кредитори. „Освен ако Celsius не се появи пред съда, инвеститорите ще спечелят по подразбиране.

Имайте предвид, че в момента Celsius е напълно залят от искове“, каза Браудър. „Не мисля, че ще изпращат ръководители в цялата страна, за да се защитават в дела за 10 000 долара. Убеден поддръжник на правните усилия, самият Типене не може да заведе дело за искове с малък материален интерес в съда на САЩ, защото живее в Австралия.

„Биткойн може да падне до $10, но това няма да ме притеснява, защото мисля, че ще се повиши отново“, каза Типене. „Това са тези компании. Те си играят с парите на хората и не бива да им се разминава.“

 

Източник: https://money.bg/