Биткойн и други криптовалути се понижиха в понеделник, а две от най-големите платформи за криптовалути в света ограничиха дейността, тъй като сривът на пазара се развиваше главоломно.

Celsius Network, която има 1,7 милиона клиенти, заяви, че „екстремни пазарни условия“ са я принудили временно да спре всички тегления, крипто суапове и трансфери между акаунти.

„Ние предприемаме това необходимо действие в полза на цялата ни общност, за да стабилизираме ликвидността и операциите, докато предприемаме стъпки за запазване и защита на активите“, се казва в публикация в блога на компанията.

Регистрираната във Великобритания компания има около 3,7 милиарда долара активи, според нейния уебсайт. Плаща лихви върху депозити в криптовалута, които отдава на заем, от което печели.

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, спря тегленията от своята биткойн мрежа за няколко часа в понеделник.

Компанията заяви, че е взела решението, тъй като някои транзакции са „заседнали“ и са причинявали изоставане.

„Все още работим по обработката на предстоящите тегления на биткойн (BTC) от мрежата и се очаква това да бъде завършено през следващите няколко часа“, се казва в изявление на компанията пред CNN.

Пазарът на криптовалути претърпя удар през последните месеци, след като бумът от времето на коронавирус пандемията се превърна в разпад. Тъй като големите централни банки в света повишиха лихвените проценти, за да укротят спираловидната инфлация, инвеститорите предприеха мерки, за да се откажат от по-рискови инвестиции, включително техните нестабилни крипто активи.

Биткойн, най-ценната криптовалута в света, загуби 15% през последните 24 часа, което го постави с около 66% под най – високото си ниво през ноември миналата година, когато се търгува около $69 000, според данни на Coinbase. Биткойн падна под 23 000 долара в понеделник, изпращайки криптовалутата до най-ниското си ниво от декември 2020 г.

Coindesk отбелязва 18% спад в цената на Bitcoin

Източник: Coindesk

Coindesk отбелязва 18% спад в цената на Bitcoin

Ether, втората най-ценна цифрова монета, падна със 17% и сега е загубила около 75% от стойността си от ноември.

Така наречените „стабилни монети“ – криптовалути, които са обвързани със стойността на по-традиционните активи – също са получили удар. Tether, популярна стабилна монета, разчупи фиксирането си към щатския долар през май, развенчавайки мнението, че може да служи като хеджиране срещу волатилността.

TerraUSD, по-рискова алгоритмична стабилна монета, която използва сложен код, за да привърже стойността си към щатския долар, се срина същия месец, унищожавайки спестяванията на хиляди инвеститори. Монетата беше оценена на малко над 18 милиарда долара в началото на май преди да се приключи съществуването си, според данни на CoinMarketCap.

Celsius Network не каза кога ще позволи на клиентите да изтеглят депозитите си отново, само че ще „отнеме време“.

Междувременно правителствата наблюдават отблизо последствията от крипто срива и биха могли да предприемат мерки, за да защитят инвеститорите.

„Има много рискове, свързани с криптовалутите“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред Сената миналия месец. Тя каза, че нейният отдел трябва да публикува доклад по въпроса.

 

Източник: https://money.bg/