Bank of America заяви, че 10-те пазарни правила на легендата от Уолстрийт – Боб Фарел от Merill Lynch – все още са валидни десетилетия по-късно, когато цените на акциите се понижават с покачването на инфлацията и на лихвените проценти, пише Business Insider.

Правилата за инвестиране на фондовия пазар, както са очертани от Боб Фарел през 1998 г. – когато пазарът е доминиран от акции на технологични компании – звучат вярно и над две десетилетия по-късно, на фона на продължаващите разпродажби на големите фондови пазари.

„Пионерът на техническия анализ“ Фарел, представи своите 10 правила за инвестиране на фондовия пазар в бележка от 1998 г., в края на 45-годишната си забележителна кариера на фондовия пазар, припомнят от инвестиционната банка.

И въпреки че тогава те са останали незабелязани по време на „дотком балона“, правилата постепенно заслужиха признание. Тъй като много от правилата, които Фарел е изложил, отговаряха на действителността, когато фондовият пазар падаше от 2001 г. до 2003 година, напомнят от Вank of America.

Morgan Stanley съветва: Помислете, преди да купувате акции при падащ пазар

Един от съветите на Бъфет в момента е под съмнение, смятат от инвестиционната банка

 

Това за 10-те правила за инвестиране на Боб Фарел:

1.Всеки пазар има тенденция да се върне към средната стойност с течение на времето.

Когато тенденциите отидат твърде далеч в едната или другата посока, инвеститорите трябва да се подготвят за известно обръщане на тренда и връщане към средната стойност.

2.Излишъкът в едната посока води до по-нататъшен излишък в обратната посока.

Понякога връщането към средната стойност не е достатъчно. Пазарът може да се люлее като махало, с прекомерно движение в едната посока, а след това в противоположната посока.

За това правило, съвременният пример с криптовалутите ще бъде много подходящ: те увеличиха стойността си 12 пъти за по-малко от година, за да стигнат до загуба от 77% за по-малко от 6 месеца по-късно.

3.На фондовия пазара не се появяват „нови епохи“.

Когато се натрупват излишъци, започваме да чуваме фразата: „този път нещата ще бъдат по-различни“. Когато инвеститорите говорят за „нова ера“, най-големият ход на пазара вероятно вече е направен и преобладаващите настроения са твърде екстремни, за да може той да продължи.

4.Експоненциално нарастващ или падащ пазар обикновено стига по-далеч, отколкото обикновено се смята, но той не се коригира.

Параболичните ралита, „балоните“, мании и сривове отговарят на това правило. А спадът от 70% на водещия ETF на Ark Invest е красноречив пример.

5.“Публиката“ е склонна да купува ценни книжа най-много на „върха“ и най-малко на „дъното“.

Този парадоксален възглед за нещата също може да „даде плод“ и днес. Например, индивидуалните инвеститори сега са с „най-мечи“ настроения по отношение на акциите, от времената на Голямата депресия.

6.Страхът и алчността са по-силни от дългосрочната решителност.

Страхът и алчността обикновено водят до лоши инвестиционни решения относно пазарното поведение, такива като продажба на акции „на дъното“ на стойността им и покупка „на върха“.

7.Пазарът е най-силен, когато е широк и най-слаб, когато се стеснява до „шепа“ „сини чипове“.

Широките ралита могат да продължат дълго време, докато стесняващите се ралита са склонни към провал.

8.“Мечият“ пазар има 3 стадия: рязък спад, рефлексно възстановяване и продължителен фундаментален низходящ тренд.

Прилагайки това правило към днешната пазарна ситуация в САЩ, можете да видите цикличния „мечи“ пазар на S&P 500, който е във фазата на фундаментален низходящ тренд с потенциал за снижение до 3800 и 3500 пункта.

  1. 9. Когато всички експерти и прогнози съвпадат, то ще се случи някакво друго и неочаквано събитие.

Това правило предполага, че консенсусът между експертите често не отчита в пълнота цените на активите, което представлява риск прогнозите да не се реализират на практика.

10.“Бичият“ пазар е по-забавен от „мечия“ пазар.

Това правило е достатъчно просто: „бичият“ пазар се свързва с икономически растеж и евентуално забогатяване, докато „мечият“ пазар често се свързва с рецесия.

Идва нова „финансова нормалност“ в света

Дълговата спирала в света – трите й кръга

 

Източник: https://money.bg/