Инвеститорите все повече се насочват към сигурни убежища

Колапсът на един от най-амбициозните експерименти на децентрализираните финанси (DeFi) изтри над 83 милиарда долара от общата оценка на сектора, тъй като инвеститорите се насочиха към по-сигурни убежища, съобщава Bloomberg.

Сривът на цените на стейбълкойна TerraUSD и на неговия сестрински токен Luna през първата половина на май удариха DeFi сектора, в който инвеститорите заемат, отдават и купуват криптовалути без посредници като банките. Общата стойност, заключена сред всички протоколи, се понижи от 195 милиарда долара в началото на месеца до 112 милиарда долара, сочат данни на DeFi Llama.

Залозите на

Залозите на инвеститорите на DeFi протоколи се свиват почти наполовина през май. Графика: Bloomberg 

Трусовете при Terra нанесоха по-широки щети на пазара на криптовалути. Биткойн и етер, двата най-големи токена, поевтиняха под ключовите нива на подкрепа по-рано този месец, а цените им изпитват трудности да преминат прага отново след понижението до съответно 30 хиляди долара и 2 хиляди долара. Индексът на Bloomberg за дигиталните токени се понижава с 30% през този месец.

Проектите за децентрализирани финанси привличат инвеститорите да купуват токени и да ги депозират, за да помогнат за поръчки на трансакции в основния блокчейн – процес, познат като „залагане“. В замяна им се предоставя доходност, която надвишава тази на традиционните финансови продукти. Основната платформа за извършване на този процес е Terra Anchor, която е и отговорна за управлението на по-голямата част от екосистемата на стойност 40 милиарда долара. Тя се рекламираше с предлагана доходност от 20% преди колапсът на Terra.

Оценката на MakerDAO, най-големият продукт на DeFi по обща „заложена“ стойност, се понижава с почти една трета през последния месец до 9,8 милиарда долара, показват данните на DeFi Llama. Оценката на Curve, популярна платформа за размяна на стейблкойни, претърпя спад от над 55% до 9 милиарда долара.

Спадът в търсенето на „залагания“ в приложенията на DeFi показва „силно изтичане на капитал от сферата“, посочи Kaiko в бележка от понеделник. Пример за това е нарастващата ликвидност за етер и биткойн на централизираните криптоборси.

„Страхът се разпростира. Ще трябва да търсите дълго и упорито, за да намерите инвеститор с бичи нагласи за който и да е рисков актив“, коментира Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на Arca, инвеститор в Terra.

 

Източник: bloombergtv.bg/