Заводите за производство на автомобили са затворени, излизането на нови модели на пазара се забавя и продажбите намаляват. Големият автомобилен пазар в Китай е в хаос след като беше въведен локдаун няколко града, заради Covid, което засегна производството на превозни средства, пише CNN.

През последните седмици в Китай се въвеждат локдауни на местно ниво, като заради най-тежкото огнище на Covid в Китай от две години насам, бяха блокирани няколко големи града и десетки милиони жители в тях.

Строгите мерки в Шанхай и провинция Джилин принудиха автомобилните производители да спрат производството и да рискуват забавяне на доставките на фона на възстановеното търсене на превозни средства е силно.

Заводите на Volkswagen в Шанхай и столицата на провинция Джилин Чанчун, са затворени вече от седмици.

Компанията ще компенсира спирането на производството, „ако ситуацията се облекчи скоро“, коментират от Volkswagen. Засега обаче няма подобни изгледи.

Надпреварата с Tesla: Volkswagen ще строи завод за електромобили за $2 милиарда

Един от произвежданите в новата фабрика модели ще е Volkswagen Trinity

 

Китайският производител на електрически превозни средства Nio също е спрял производството заради прекъсванията. „От март партньорите доставчици на компанията спряха производството един след друг и все още не са се възстановили, а Nio спря производството на автомобили“, се казва в изявление на компанията.

Освен работата на отделни производители производители мащабът на мерките засяга и Автомобилното изложение в Пекин, което е едно от най-големите глобални събития в индустрията. Наложи се то да бъде отложено до заради скока на случаите на Covid. То трябваше да се проведе от 21 до 30 април.

Ограниченията заради Covid оказаха влияние върху продажбите на автомобили в страната – те паднаха с 12% през март на годишна база. Това показват данни на Китайската асоциация на автомобилните производители.

Заводите на Volkswagen планират да възобновят работа в Русия

Производството беше спряно на 3 март

 

Все пак данните показват положителна тенденция, а именно търсенето на електрически превозни средства в Китай остава силно.

Близо 455 000 електрически превозни средства са продадени през март, което е 122% повече от преди година, според отделни данни от Китайската асоциация за леки автомобили.

Продажбите на Tesla в Китай са силни. Компанията достави 65 814 автомобила, произведени в Китай през март, като по-голямата част от тях са продадени на китайския пазар. Това е 85% в сравнение със същия период на миналата година.

 

Източник: https://money.bg/