Има пространство за устойчиви печалби до края на 2022 г., коментират от LPL Financial

Въпреки че индексът S&P 500 все още не се е възстановил до пиковите нива, които достигна в началото на новата година, фондовият пазар наскоро набра инерция, за да се оттласне от дъното, достигнато в средата на март.

Главният пазарен стратег на LPL Financial Раян Детрик сравни текущото състояние на пазара с бичите пазари, наблюдавани през предишните десетилетия.

“Следихме 11 бичи пазара от Втората световна война насам. След като те достигнат до третата година, три от тези 11 всъщност приключват. С други думи – 20% корекция”, коментира Детрик пред Yahoo Finance Live. “Тези, които не приключват, всъщност нарастват – ще кажа само – само 5,2% за годината”, добавя той.

И въпреки числата, които може би предполагат, че краят за настоящия бичи пазар, започнал по време на разгара на пандемията от Covid-19, е близо, Детрик смята, че все пак има пространство за устойчиви печалби през останалата част на 2022 г.

“Ключовата концепция (е, че) първата и втората година на бичия пазар са наистина силни – ние вече видяхме това”, коментира Детрик. “Третата година – смятаме, че бичият пазар се насочва към край. Мислим, че е възможно печалбите да продължат. Но те ще са малко по-умерени през следващите 12 месеца. И понякога бичите пазари усвояват тези печалби. Напълно нормално и напълно здравословно. Просто инвеститорите трябва да са подготвени за това”, обяснява експертът.

Детрик коментира перспективата пред фондовите борси за 2022 г. на фона на бичия пазар, който навлиза в своята трета година. Акциите изпращат турбулентно първо тримесечие на календарната година заради ускоряващата се инфлация, войната между Русия и Украйна, повишаващите се лихвени проценти и продължаващите предизвикателства по веригите на доставка. Все пак индексът S&P 500 остава на около два пъти по-високо ниво спрямо март 2020 г. – малко над 2200 пункта към понеделник.

Според доклад, публикуван от LPL Research, настоящият бичи пазар е най-бързият, който се е удвоил за по-малко от 18 месеца. На втория рожден ден от пазарното възстановяване, последвало Голямата рецесия, индексът S&P 500 се повишава с 95% в сравнение с настоящия пазар, при който показателят отчита 102-процентен ръст.

Оптимизъм въпреки насрещните ветрове

Банките и други институции започват да натискат алармата за наближаваща рецесия, която може да настъпи преди края на годината. Goldman Sachs очаква на 35% рецесия в рамките на една година. Bank of America също съобщи, че инвеститорите започват да се запасяват с кеш на фона на опасенията от значителни спадове.

Въпреки че Детрик признава, че стагфлацията остава водещо опасение за пазарите, той и LPL Financial не виждат такава на хоризонта. Детрик отдава това на продължаващото силно потребление и на успеха на компании като Nike в преодоляването на проблемите с веригите на доставки. Компанията за производство на спортни стоки успя да възстанови производствените си операции във Виетнам няколко месеца, след като обяви мащабни затваряния на фабрики заради пандемията през миналата година.

“Все още смятаме, че брутният вътрешен продукт на САЩ може да се повиши с около 3% през тази година”, коментира Детрик. “Да, задаващата се инфлация е близо до 8%. Оптимисти сме, че до края на годината тя ще е близо до 4% – забавена наполовина”, добавя той.

 

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: