Европейската централна банка би „затегнала“ паричната и лихвената си политика, ако инфлацията се задържи над целевото ниво, но засега такъв сценарий изглежда по-малко вероятен. Това заяви пред литовски вестник Филип Лейн, главен икономист на банката. Това негово изявление идва малко повече от седмица преди следващото редовно заседание на ЕЦБ.

През декември 2021 г. инфлацията в еврозоната скочи с рекордните 5%, но ЕЦБ смята, че тя ще се понижи под целевото ниво от 2% през четвъртото тримесечие на настоящата година, въпреки че някои от централните банкери поставят под въпрос тази прогноза, наричайки я „прекалено оптимистична“.

„Ако видим, че предстоящите дни предполагат, че инфлацията ще остане твърде високо над целевото ниво от 2%, тогава, разбира се, ЕЦБ ще отговори“, казва Лейн пред вестник Verslo žinios, съобщи БНР.

„В този случай ще коригираме всички наши политики – независимо дали става дума за покупките на активи (т.нар. „количествени облекчения“), целевата програма за кредитиране (т.нар. TLTRO – целеви операции по дългосрочно рефинансиране на банките), или нашите лихвени проценти, за да постигнем тази цел“, посочи той.

Главният икономист на ЕЦБ също така каза, че дори при този сценарий последователността на действията на ЕЦБ ще следва насоките на банката, така че първата стъпка ще бъде да се прекратят покупките на активи и едва след това банката ще обмисли повишаване на основните лихви.

ЕЦБ планира да намали „стъпка по стъпка“ обема на покупките на активи през тази година, но смята да ги продължи за неопределено време, така че по същество изключи покачване на лихвите до края на 2022 година.

„Смятам, че е по-малко вероятно да мисля за сценарий, при който инфлацията е постоянно и значително над 2%, което ще изисква сериозно затягане на паричната ни политика“, каза Лейн, добавяйки, че растежът на заплатите остава без значение.

Ако инфлацията се стабилизира около целта от 2%, ЕЦБ „с течение на времето“ ще нормализира паричната политика, добави Лейн, без обаче да коментира какво означава „нормализиране“, след десетилетие на стимулиращи мерки.

Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 3 февруари, но не се очакват промени, след като централната банка представи сложен пакет от мерки след заседанието си през декември миналата година.

 

Източник: https://money.bg/