Вярата в ускоряването на глобалното икономическо възстановяване е слаба

Вярата в ускоряването на глобалното икономическо възстановяване е слаба, а обществените експерти и бизнес лидерите посочват сред основните рискове, наред с пандемията, изменението на климата и нарастващото социално напрежение, сочат данните от доклада за глобалните рискове за 2022 г. на Световния икономически форум (World Economic Forum – WEF), пише Bloomberg.

Само един от всеки шест респондента в проучване, проведено сред експерти от правителствения сектор, гражданското общество и бизнеса, описват перспективите си като оптимистични, а един от всеки десет смята, че световната икономическа експанзия ще набере скорост.

Най-големите рискове в света
Най-големите рискове
Според доклада опасенията за неуспешен зелен преход в борбата с климатичните промени и екстремни метеорологични условия са сред най-големите притеснения, особено през следващите пет до десет години.

Краткосрочните опасения включват здравни и социални колизии, причинени от Covid-19, докато икономическите и дългови проблеми са посочени като средносрочни опасности. Според експертите глобалното възстановяване може да бъде нестабилно и неравномерно.

Рисков свят
Рисков свят
Пандемията е променила и възприятията за това кои рискове е най-вероятно да се материализират през следващото десетилетие, като климатичните и социалните проблеми са изместили киберрисковете и измамите с данни, показва проучването.

„Ако не се предприемат действия по отношение на изменението на климата, глобалният БВП може да се свие с една шеста„, заявява главният директор по риска на Zurich Insurance Group Питър Гигер, цитиран в коментара на WEF, придружаваща доклада. „Ангажиментите, поети на COP26, все още не са достатъчни, за да се постигне целта от 1,5 градуса.“

Респондентите биха искали по-голяма координация между лидерите, за да се опитат да решат световните проблеми, въпреки че различното възстановяване от кризата застрашава сътрудничеството, показва проучването.

Докладът също така подчертава как социалното сближаване се е разпаднало по време на кризата. Това е рисковият фактор, който се е влошил най-много от началото на пандемията, според Саадия Захиди, управляващ директор на WEF.

„Ако погледнете 20% най-богати хора в света, те са успели да възстановят около половината от загубите си през последните няколко години; когато погледнете най-бедните 20% в света, те са загубили още 5% от доходите си“, каза тя пред телевизия Bloomberg LP във вторник. „Положението само ще се влошава, ако не предприемем някакви действия.“

 

Автор: Галина Маринова

Източник: bloombergtv.bg/