Сергей Петров, основател на „Истински мед“

 

„Истински мед“ финансира разрастването си чрез фондове за рисково инвестиране. Към момента имаме доста добър оборот и се справяме със ситуацията, но имаме намерение да растем и в момента се оглеждаме за други форми на финансиране, като една от тях е Българската фондова борса и BEAM сегмента. Това каза Сергей Петров, основател на „Истински мед“ в предаването „Бизнес старт“ на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

 

 

„Обмислили сме го много сериозно и сме се подготвили дотолкова, че ако го решим, ще го направим веднага. Документите са ни готови, акциите ни са подредени така, както трябва и ако решим е въпрос на няколко седмици работа с борсовия ни посредник. Не сме 100% сигурни, че ще предприемем тази крачка, тъй като в момента разрастваме клиентската си база в Европа и искаме да видим кой е най-подходящият метод за финансиране на тази дейност в Европа. Предстои да разберем, но все пак сме си написали домашното“. 

Плюсовете да има листване на BEAM пазара на БФБ са, че ще се получи финансиране от много различни инвеститори, които макар да инвестират, за да реализират печалба, ще бъдат и посланици на инициативата „Осинови кошер“, обясни гостът. „Ако искаме да създадем една наистина устойчива платформа в България, това е най-добрият начин да инвестират отделните хора“.

На въпроса дали ако се стигне до листване на BEAM таванът ли ще се търси, тоест 3 млн. евро, гостът отговори: „Обсъждаме го“.

„Кошерът на бъдещето ще разчита на високите технологии. Той е 12-стенен и „вътре има място за технологии“. Оборудван с камери, които следят състоянието на яйцата, дали има акар. Технология, която разработваме в България, следи какво влиза в кошера – пчела, стършел, майката… След това – какво носят пчелите. Това са данни, които са безпрецедентни в пчеларството, но вярваме, че такава информация може да донесе много плюсове за устойчивото отглеждане на пчели“. 

Пчелите комуникират информацията за налична паша чрез танц. В Берлин е създаден робот, който чрез танц навигира пчелите къде да ходят, което е голямо постижение за науката. Апликацията е много интересна, защото можеш да кажеш на пчелите къде да ходят, но и къде да не ходят, обясни гостът. „Когато това се комбинира с една технология, която вече е налична в Европа и дори в България – известяване за пръскане с пестициди – можеш да кажеш: „искам моите пчели в момента да не ходят в тази посока, където се пръска“. Това е добър начин да поставим темата за обсъждане със земеделците и да им кажем: „Вижте, можем го, но просто трябва да има кооперация и да работим заедно“.

Пестицидите са важен проблем за пчеларите, но на първо място трябва да се сложи коктейл от проблеми, защото „синдромът на празния кошер“ е твърде общо понятие, а причините могат да са различни, каза още събеседникът. „На високо индустриализираните места по света пестицидите са един от основните проблеми, но лошите практики не остават много по-назад“.

„Оптимист съм, че е възможно намаляването с 80% до 2030 година на изкуствените пестициди, използвани в селското стопанство, но това не е въпрос само на закони, а най-вече на добри практики“. 

Пестициди, лоши практики и акар са водещи в коктейла от проблеми в пчеларството. Акарът води до 50% по-нисък добив на мед. Има го във всички райони на България, както и в целия свят, освен в Австралия. Това е много инвазивен вид, предупреди Петров. „Бавно, но поетапно се работи за справяне с този проблем, като нашият екип работи с шест университета в Европа, като една от целите ни е да измислим технологии, които да помогнат за справяне с акара. Едно от основните премеждия пред нас е да можем да оценим състоянието на кошера от разстояние и тогава да приложим необходимите медикаменти. Третиране срещу акар е възможно и всички пчелари го правят, но не се знае с колко и кога да се извърши третирането“.

„Работим с университети от Швейцария, Германия, Австрия, Латвия… работим по проект, финансиран от Европейската комисия, който цели да създаде кошерът на бъдещето. Той въплъщава в себе си много технологии, като всяка от тях гледа да бори основните проблеми пред пчелите и пчеларството и да помага на хората да разбират по-добре пчелите и да се грижат за тях“.

Този разговор не е препоръка за инвестиционно решение. 

Вижте целия коментар във видеото.

 

Автор: Галина Маринова

Източник: bloombergtv.bg/