Все още не сме в мечи пазар, което прави възможно достигането на нови върхови стойности на цената, коментира Владислав Драмалиев от „Битхоуп“

2021 – още една година, белязана от дълбоки промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус, вече е история. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021″.

След изпълнената със събития година за биткойна и криптосектора е време да погледнем и към предстоящата 2022 г. С помощта на анализатори и експерти Investor.bg се опитва да отговори на някои от най-горещите въпроси за монетите през предстоящите 12 месеца.

Да си дойдем на думата: колко ще струва биткойнът?

Това със сигурност е въпрос за 100 хиляди лева. Засега експертите са предпазливи със задаването на точна цифра, но със сигурност очакват волатилност, поне в краткосрочен план.

„Очаквам от биткойна волатилност в краткосрочен план и растеж в дългосрочен“, прогнозира Киана Даниел, основателка на Invest Diva, в коментар за платформата NextAdviser.

Шетил Хове Петерсен, главен изпълнителен директор на норвежката компания за добив на биткойни Kryptovault, е съгласен. „Моята прогноза е, че ще продължи да бъде волатилен, но дългосрочната тенденция ще продължи да сочи посока нагоре и ще са увеличи повече от два пъти по отношение на средна годишна пазарна капитализация“, коментира той, цитиран от британското издание inews.

Според Владислав Драмалиев, председател на фондация „Битхоуп“, може да говорим за три възможности.

„Първата е цената на биткойна да достигне нова, съществено по-голяма стойност, след което да последват серии от корекции, които да сложат началото на мечия пазар. Втората е, че това вече се е случило и мечият пазар е вече започнал. Третата е, че цикълът, в който се намираме в момента няма да бъде същия като предходните – цената на биткойн няма да пада или да се качва съществено (+/- 80%) в продължение на месеци, но движението ще е по-скоро възходящо“, казва той в коментар за Investor.bg.

Според него в момента не се забелязва „ирационална превъзбуденост“ на биткойн пазара, която е типична в края на цикъла. Тя в известна степен е налице, но е фокусирана най-вече в NFT сферата и донякъде при децентрализираните финанси (DeFi).

Все пак положителните настроения и тук преобладават. „От техническа гледна точка все още не сме в мечи пазар, което пък прави възможно достигането на нови рекорди в цената през 2022 г.“, коментира експертът.

А въпросът със сигурост вълнува немалка част от инвеститорите. Биткойнът е и предпочитаната криптовалута за инвестиране на читателите на Investor.bg. Според анкета на сайта най-голям дял (12%) от допитаните се спират именно на нея. Веднага след това с 11% е етерът. Третото място според анкетата принадлежи не на кой да е, а на меме койните (доуджкойн, шиба ину и т.н.).

Въпреки всичко обаче повече от половината анкетирани (54%) посочват, че изобщо не инвестират в криптовалути.

100 хил. долара?

Дори и да сте нови в криптосредите, със сигурност вече сте чували за заветния праг от 100 хил. долара за цената на биткойна. Според някои по-консервативни възгледи е възможно той да бъде достигнат през 2023 г.

За други обаче това може да стане далеч по-скоро. Според Кейт Уолтман, счетоводител със специалност криптовалути, най-ерудираните експерти очакват прагът да бъде достигнат още през първото тримесечие на 2022 г. или дори още по-рано, отбелязва тя пред NextAdviser.

Други експерти не са готови да прогнозират числа и дати, но отбелязват тенденцията за поскъпване на токена. Инвеститорите трябва да очакват „доста устойчиво“ поскъпване на биткойна в дългосрочен план, задвижвано от органични пазарни движения, като 100-те хиляди долара са близо, отбеляза по-рано през декември Джуриен Тимър, директор във Fidelity Investments.

За д-р Шон Смит, стратегически съветник в аналитичния център CBDC, целта от 100 хил. долара е често срещана, но обикновено прогнозите са, че тя ще бъде достигната след няколко години. „Особено като се има предвид скорошната волатилност в цените такава цел може би изглежда малко пресилена, но тенденцията към по-широко приемане и интеграция стимулира тази прогноза“, посочва той.

По отношение на по-скорошните прогнози за идното тримесечие читателите на Investor.bg са далеч по-скептично настроени. Почти една трета (30%) от анкетираните смятат, че биткойнът ще продължи да поскъпва устойчиво, показва анкета на сайта на Investor.bg. В същото време според 28% той ще продължи да поевтинява устойчиво. За 26% пък цената му ще продължи да гравитира около цената от 50 хил. долара.

По-малко от анкетираните очакват еднократно отчетливо поевтиняване (11%) и еднократно отчетливо поскъпване (4%).

 

 

Какво ще движи криптоцените?

Според Драмалиев това ще са макроикономическата обстановка, която до голяма степен се влияе от развитието на COVID-19 пандемията, както и възприемането на биткойна като дългосрочен съхранител на стойност от по-големите инвеститори.

Той отбелязва и апетита за риск като фактор. „Решенията на Американската и Европейската централна банка около увеличаването на паричната маса и вдигането на лихвите ще окажат влияние върху апетита за риск на инвеститорите. Евентуално охлаждане на пазарите на акции най-вероятно ще доведе и до разпродажби на криптопазара. За разлика от акциите обаче, където не е имало корекция от над 10% от март 2020 г., биткойн е преминал през множество, дори по-големи временни спадове“, коментира експертът.

Цените на биткойна често се оказват в унисон със световните пазари. Когато коронавирусната пандемия разтърси световните пазари през март 2020 г., тя помете и биткойна. Само в рамките на седмица в средата на март биткойнът поевтиня с 57% до под 4000 долара. После, също като фондовия пазар, се възстанови и отбеляза редица рекорди следващата година. Цената реагира и на други пазарни шокове. Криптовалутата поевтиня с близо 7% в края на 2021 г., когато трейдърите бяха притеснени от възможен фалит на китайския имотен гигант Evergrande, както и отново, когато Didi заплаши да напусне Нюйоркската фондова борса.

Драмалиев прави паралел и със златото. „Дори ако се ограничим в исторически период от 6-7 години, неговата възвращаемост в най-лошия случай е била стотици пъти по-висока от тази на златото. Докато не вярвам интересът към златото да се покачи сериозно (той така или иначе е висок), напълно убеден съм, че интересът към биткойн ще продължи да расте. Не бих се учудил това да се случи още през следващата година“, посочва той.

Отишлата си 2021 г. бе белязана и от напредъка в институционалното приемане.

„Трябва да отбележим, че през 2021 г. масовото приемане на криптовалутите и блокчейна се увеличи значително с голямо влияние от институционалното инвестиране, което възвърна увереността в този сектор и в крайна сметка може да доведе до значително увеличение на цените и нарастваща волатилност, докато инвеститорите на дребно се опитват да догонят“ тенденцията“, коментира Уалд Кудмани, анализатор на XTB Market в коментар за Bloomberg.

„По-широкото институционално възприемане на биткойна със сигурност би било голяма стъпка. То вече се случва, но бавно, на практика със скоростта на регулациите. Над 55 милиарда долара са били инвестирани от този вид инвеститори през 2021 г, десет пъти повече отколкото през 2020 г.“, коментира още Драмалиев.

В същото време фактор продължават да са и международните регулации. Разпродажбата при биткойна, когато цената се смъкна от около 65 хил. долара до 35 хил. долара, до голяма степен бе провокирано от решението на Китай да ограничи добива на биткойни.

Друго голямо развитие в крептосектора също очаква своя звезден миг през 2022 г. – одобрението на първия спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) в САЩ. Въпреки че Комисията по ценните книжа и борсите даде зелена светлина за фонда ProShares’ Bitcoin Strategy, продуктът следи биткойн фючърси, като така не дава на инвеститорите пряка експозиция към самата криптовалута.

Вярата в бъдещето на дигиталните пари обаче е водещ фактор за инвестиция на преобладаващата част от хората, участвали в анкета на сайта на Investor.bg. Според данните 28% посочват тази причина като основна за решението им. Друг водещ фактор е и използването на криптовалутата като дългосрочна инвестиция за съхранение на средства (основен за 27% от анкетираните).

Веднага след това с по 17% застава желанието на инвеститорите да са част от манията на пазара, както и отговорът „друга причина“.

Кое ще е следващото голямо нещо при криптовалутите?

Само допреди няколко години блокчейнът и децентрализираните финанси може и да звучаха като научна фантастика за мнозина, но днес стават все по-познати и достъпни, подготвяйки се за следващата си голяма еволюция.

„През 2021 г. биткойн мрежата премина през един от най-важните си ъпгрейди – Taproot. Освен че ще направи по-сложните трансакции неразличими от стандартните такива, Taproot ще подобри програмиеруемостта на биткойна. Очаквам, всички по-успешни децентрализирани приложения да се развият и върху биткойн – най-защитената и най-децентрализираната публична блокчейн мрежа“, коментира Владислав Драмалиев. Той обаче прогнозира това да отнеме поне няколко години.

Колкото до все по-належащия въпрос за подобряването на енергоемкостта, според него няма такава необходимост, а по-скоро да се усвои енергия, която иначе би била загубена, или такава от възобновяеми източници. „Наличието на евтини, но замърсяващи енергийни източници не е причинено от биткойн. То е резултат от днешната икономическата реалност, корпоративни интереси и държавна политика“, посочва още той.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ами отвъд биткойна? Драмалиев очаква развитието на лесни за използване от потребителите взаимовръзки между публичните блокчейн мрежи и с това и появата на първи стъпки към реализирането на мултичейн идеята.

„Мащабирането, без то да има негативно влияние върху децентрализацията на блокчейн мрежите, също ще е важен за адресиране въпрос (поне за хората, които са в сферата „заради технологията“, има много такива) “, прогнозира Владислав Драмалиев. В момента се развиват множество решения и ще бъде интересно да видим, кое от тях ще се наложи, като успее да привлече най-много ликвидност, смята експертът.

За близо една трета (30%) от читателите на Investor.bg, участвали в анкета на сайта основният фактор за движението на цените на криптовалутите през следващата година ще е именно инфлацията. Очаквано веднага след това с 15% застава изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск и активното му присъствие в социалните мрежи. Регулаторният натиск също е основният фактор за 13% от анкетираните, както и пускането на повече инвестиционни продукти, обвързани с криптовалутите за 10%.

Според Браян Грос от криптоплатформата ICHI набиращи сила явления като децентрализираните финанси и децентрализираните автономни организации е „най-вероятно да бъдат зоните на най-голям растеж“ в криптосектора, отбелязва той пред CNBC.

Общата сума на парите, депозирани в DeFi услуги превишиха 200 млрд. долара за първи път тази година и експертите логично очакват търсенето да нарасне още през 2022 г.

От своя страна Драмалиев отбелязва, че остават за решаване и два други важни проблема – потребителският интерфейс и лесните депозити и теглене на средства във и от децентрализираните приложения. „Очаквам по-доброто идентифициране на потребителите на тези приложения да помогне в тази посока. Това, разбира се, ще доведе до допълнителна централизация, което може би няма да бъде проблем, имайки предвид, че повечето такива приложения на този етап имат и други централизирани елементи“, допълва той.

В по-общ план той посочва, че комерсиализацията и анархизмът са в постоянен сблъсък в сферата. „Пазарният принцип ще определи кой ще спечели. Въпреки това винаги ще има напълно централизирани и съществено децентрализирани приложения, както и представители на цялата гама между тях“, допълва той.

***

Имам чувството, че за първи път от много време истинският свят почти изпреварва научната фантастика – това казва Киану Рийвс в интервю за The Verge, публикувано в YouTube. Думите му със сигурност важат и за криптосектора, който тепърва ще става още по-интерес за масовата публика и то отвъд въпроса колко ще струва биткойнът.

 

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Източник: https://www.investor.bg/