Много хора се питат: В какво инвестирам, какво мога да направя, за да подобря живота си, ако нямам достатъчно или почти никакви пари?

И реалността е , колкото и невероятно да звучи, е, че има неща, в които можем да инвестираме и наистина да направим добра възвръщаемост дори и с на практика нула лева разходи.

Инвестирането не е нищо повече от влагането на някакви ресурси, фокусирането им върху получаването на положителен резултат, който е по-добър от това, което инвестирате. Тоест да вложа в нещо хиляда лева, за да получа нещо, което струва повече от хиляда лева.

Въпреки това, не всички инвестиции са пари и тук можем да използваме механизми, които могат да ни донесат много финансово изобилие и парични резултати, дори ако не влагаме непременно пари като инвестиционен капитал, а инвестираме други човешки ресурси, било то лични или на други хора, за да правят пари без пари.

Снимка 495914

Източник: iStock

Инвестиция № 1: Образование

Няма се предвид да учите в скъп колеж, което ще ви струва пари по отношение на обучение и другите , студентски разходи.

А за образование, което можете да получите безплатно чрез местната библиотека, която може да ви заеме книга, или от интернет, където можете да гледате видеоклипове в YouTube или да четете статии в блогове, можете дори да изтеглите научни публикации.

Днес имаме достъп до толкова невероятно количество информация, че проблемът не е толкова в получаването на достъп до тази информация, а по-скоро в филтрирането й, класифицирането й, структурирането и извличането на максимума от нея.

Но, като сме добре организирани и малко самоуки, на практика можем да придобием неограничено количество знания, особено такива, ориентирани както към финансовото благополучие, така и към управлението на парите, как да управляваме всеки доход, който получаваш, всяка стотинка, как управляваме разходите си и много други подобни неща….

А също и специфични дейности, свързани с индустрията, в която работите, това, което учите, или бизнеса, който развивате, или нещо друго, което е пряко свързано със самото генериране на изобилие.

Когато се срещаме с други хора, разбираме как работи техният бизнес, можем да го направим през Интернет, да се образоваме директно, да разберем тези бизнес модели и да приложим в нашата работа всякакви начинания или проекти, стратегии, които наистина ни позволяват да получим много повече печалба.

Образованието е може би едно от най-доходоносните неща, които могат да съществуват , без да е необходим голям капитал.

А практическото образование, което можем да получим безплатно, било доста доходна инвестиция, която бихме могли да направим с повече желание и воля.

Снимка 267384

Източник: iStock

Инвестиция № 2: Изграждане на стратегически контакти

Може би едно от най-ценните неща, които можете да спечелите по пътя към успеха, е да достигнете до ключови хора.

За да успеете в нещо, определено няма да го постигнете сами, имате нужда от други хора, с които да си сътрудничите:ваши колеги, клиенти, доставчици, приятели, познати или каквото и други се сетите. Отношенията с такива полезни хора създават стратегически контакти.

На практика мога да изпращам SMS или да се обадя на трима, четирима или петима души и всички те ме отхвърлят, но ако го направя със 100 или души, в крайна сметка някой иска да чуе какво имам да кажа, иска да ми сътрудничи, да чуе предложенията ми, да намери проектите и начинанията ми за интересни. И накрая ще можете да намерите хора, с които е наистина ценно да се работи и с които усилията наистина се превръщат в нещо много голямо.

И това е може би една от най-големите ценности на престижните университети, които посещават богатите и амбициозните, не толкова заради получаването на официално образование или диплома, а, заради многото полезни хора, с който изграждате контакти.

Инвестиция № 3: Опит

Много е важно да имаш опит не само в автобиографията, в която пише, че си работил три, четири, пет години в някаква компания, но и в уменията, което се придобива чрез практиката.

Например, да иска да бъда добър продавач, да имам истински опит в продажбите и да стана някой, който знае как да продава, който знае как да се справя с трудни клиенти, който знае как да се отнася към хора. Или да умея практически да се справям с негативни ситуации и перспективи, от които се страхуват повечето хора.

Много неща се придобиват само чрез практически опит, но за такива придобиването на такива качества и умения си струва да положите усилия, които не струват пари, а желание, воля и пожертване на част от свободното време.

Конкретните стъпки и подходи са в зависимост от сферата, в която работите, а нещо повече винаги можете да намерите и научите в Интернет при добро желание.

И ще осъзнаете, че често, ако успеете да съчетаете онези неща, които могат да ви даде практическа финансова възвръщаемост, с наистина ценни неща и наистина важни моменти, това ще ви донесе удовлетворение от това което вършите.

Снимка 495539

Източник: iStock

Инвестиция № 4: Здраво тяло

Какво се има предвид под здраво тяло? Това, което винаги чуваме, е, че умът е най-важният актив и това е много вярно, но умът е едно, а мозъкът е друго .

Мозъкът е част от нашето тяло, мозъкът работи заедно с всички други органи. А тялото ни, ако е в лошо физическо състояние, на биохимично ниво, ако не се храним добре, ако не тренираме, няма да бъдете в настроение, няма да има мотивация, ще има мързел. Ще ни е трудно да се концентрираме и всичко това би обяснило, защо умът ни напоследък не работи добре.

Следователно, ако умът ни не работи добре, ние няма да вземаме ясни решения, няма да бъдем категорични за това, което искаме, няма да разберем ясно целите си, няма да упорстваме да ги постигнем, да бъдем продуктивни, да търсим нови начини за решаване на проблемите, които възникват.

Всичко това е доказано с различни научни изследвания. Така че, ако започнем с прости неща като наистина да инвестираме в грижа за себе си и да обърнем малко повече внимание на тялото си, това очевидно ще ми даде страхотни резултати, дори измерими в пари.

Снимка 551548

Източник: iStock

Инвестиция № 5: Здрав и богат ум

Разбира се, умът е най-важният актив от всички, с които разполагаме.

Умът обаче е този, който в крайна сметка определя дали тялото е здраво или не, който решава да движи тялото и да насочва усилията ни в определена насока за постигне на определени от нас цели. Здравият ум, здравия дух, свободен от негативни новини, от песимизма, особено в наши дни, от страха, от мислене, основано на неща, които не ни носят нищо положително, не ни помагат да напредваме, а противоречат на всички това е наистина нещо, в което си заслужава да инвестираме…

Но тогава какво се има предвид в това да инвестираме в ума си?

Означава да отделите време да преструктурирате малко рутината в мисленето си, така че тези източници на негативност да бъдат филтрирани, контролирани. Да бъдат също така умело контролирани разсейването и липсата на концентрация, да насочваме в правилна посока мисловния процес, да го щадим от безплодни и затормозявайки го натоварвания.

Ако телефонът ви звъни цял ден, няма да можете да се съсредоточите, дори няма да имате час или два на ден, за да се посветите на стартиране на собствен бизнес, на нов проект. Вместо това правете нещо, което ви носи повече знание и опит, научите се да създавате нови източници на доходи , разберете как работят другите видове дейности и как да генерирате пари за други видове инвестиции и т.н.

Отделете малко време за себе си, за да можете да изключите връзката със социални мрежи, телефон, компютър, телевизия, други хора и да посветите това ценно време за размисъл и съзерцание.

Посоченото по-горе са важни компоненти на успешния, вкл. във финансов аспект, живот. Неговото изграждане можем да започнем дори от нулата, знаейки, че винаги има много да се учи, и даже да бъдем експерти в някоя област, винаги ще има нови неща, които да овладеем и използваме в интерес на нашето развитие.

 

Източник: https://money.bg/