Снимка: Bloomberg

Икономическият модел на Китай „донякъде опровергава“ западното мнение, че „не можете да имате иновативно общество и политически контрол“

В края на 2001 г. имаше две събития, които разтърсиха оста на света.

Светът беше зает с непосредствените последици от 11 септември. Но точно три месеца по-късно, на 11 декември, Световната търговска организация (СТО) беше в центъра на събитие, което щеше да хвърли също толкова силна сянка върху 21-ви век, променяйки живота и поминъка на повече хора по света, отколкото атаките срещу САЩ.

И все пак малцина знаят, че дори се е случило, да не говорим за датата му. Приемането на Китай в Световната търговска организация промени играта за САЩ, Европа и по-голямата част от Азия и всъщност за всяка страна, която притежава индустриално ценни ресурси, като петрол и метали, пише Фейсал Ислям за Би Би Си.

Това беше до голяма степен незабелязано събитие с епично геополитическо и икономическо значение. Това беше коренният дисбаланс зад световната финансова криза. Вътрешната политическа реакция срещу изнасянето на производствени работни места в Китай с години отеква в западните страни от Г-7.

Обещанието, предложено от хора като бившия президент на САЩ Бил Клинтън, беше, че „внасянето на една от най-ценните ценности на демокрацията, икономическата свобода“, ще позволи на най-многолюдната нация в света също да следва пътя на политическата свобода.

„Когато хората имат силата не просто да мечтаят, но и да реализират мечтите си, те ще изискват по-голяма рола в управлението“, каза той.

Но тази стратегия се провали. Китай започна издигането си до сегашния си статут на втората по големина икономика в света – и е на привидно неизбежен път да стане най-голямата в света.

Всъщност търговският представител на САЩ, отговорен за договарянето на сделката за СТО на Китай, Чарлийн Баршефски, каза в началото на месеца пред панел на международната търговска асоциация във Вашингтон, че икономическият модел на Китай „донякъде опровергава“ западното мнение, че „не можете да имате иновативно общество и политически контрол“.

„Не означава, че иновативният капацитет на Китай се засилва от неговия икономически модел“, добави тя. „Но трябва да се каже, че това, което Западът смяташе за несъвместими системи, може да не е непременно несъвместими системи.“

До 2000 г. глобалната икономическа роля на Китай беше главно като един от най-големите световни производители на пластмасови кутии и евтини копия. Важно, да, но нито побеждаващо, нито променящо света.

china view

Пристигането на Китай на върха на световната търговия предвещава огромна глобална трансформация. Мощната комбинация от готова работна сила на Китай, неговите супер-високотехнологични фабрики и специалните отношения между китайското правителство и западните мултинационални корпорации промениха облика на планетата.

Армия от евтина китайска работна ръка започна да произвежда стоките, които са в основата на западните стандарти на живот, тъй като Китай безпроблемно се вмъкна във веригите за доставки на най-големите компании в света. Икономистите го наричат ​​„шок на предлагането“ и неговото въздействие със сигурност беше шокиращо. Ефектите му все още отекват по целия свят.

Интегрирането на Китай в световната икономика отбеляза значителни икономически постижения, включително изкореняването на крайната бедност, която възлизаше на 500 милиона преди членството в СТО и сега е на практика нула, тъй като стойността на икономиката, в доларово изражение, се е увеличила 12 пъти. Валутните резерви се увеличиха 16 пъти до 2,3 трилиона долара, тъй като световните покупки от китайските работилници бяха банкирани от китайската държава.

През 2000 г. Китай беше седмият по големина износител на стоки в света, но бързо достигна първото място. Годишният темп на растеж на Китай, който вече е 8%, стана стратосферен в разгара на световния бум, достигайки връх от 14% и се стабилизира на 15% миналата година.

Контейнерните кораби са гигантите на световната търговия. През петте години след присъединяването на Китай към СТО, броят на контейнерите на корабите, влизащи и излизащи от Китай, се удвои от 40 милиона на повече от 80 милиона. До 2011 г., десетилетие след като страната стана член на СТО, броят на контейнерите, влизащи и излизащи от Китай, се бе увеличил повече от три пъти до 129 милиона.

china view

Миналата година те бяха 245 милиона и докато около половината от контейнерите, които отиваха в Китай, бяха празни, почти всички напускащи Китай бяха пълни с износ.

Има също така огромно разширяване на магистралната мрежа на Китай, която се увеличи от 4700 км през 1997 г. на 161 000 км до 2020 г., което я прави най-голямата мрежа в света, свързваща 99% от градовете с население над 200 000 души.

В допълнение към своята модерна инфраструктура за товарен превоз, Китай също се нуждае от материали като метали, минерали и изкопаеми горива, за да поддържа своя производствен бум. Един материал, който е от съществено значение за процъфтяващата индустрия за автомобилни и електрически уреди в Китай, е стоманата. През 2005 г. Китай стана за първи път нетен износител на стомана и оттогава се превърна в най-големия износител в света.

През 90-те години на миналия век производството на стомана в Китай се движеше на около 100 милиона тона годишно. След членството в СТО то експлодира до около 700 милиона тона до 2012 г. и надхвърли един милиард тона през 2020 г.

Китай сега представлява 57% от световното производство и произвежда значително повече стомана самостоятелно, отколкото останалата част от света, взета заедно, през 2001 г. Същото важи и за керамичните плочки и много други съставки на индустрията.

china view

В електрониката, облеклото, играчките и мебелите, Китай стана доминиращ източник на доставки, принуждавайки да се намалят експортните цени по целия свят. Икономистите забелязаха „уникалния“ шок в световните цени след влизането на Китай в СТО. Износът на облекло от Китай се удвои между 2000 и 2005 г., а делът му в стойността на световната търговия нарасна от една пета на една трета.

След 2005 г. производствените квоти в текстилната индустрия също бяха премахнати, което доведе до още по-голямо изместване на производството към Китай. Въпреки това, тъй като производството в Китай стана по-скъпо и производството се измести към развиващите се страни като Бангладеш и Виетнам, делът спадна до 32% от дрехите миналата година.

Китайският министър, отговорен за присъединяването към СТО, Лонг Йонгту, направи признание, отразявайки последните две десетилетия.

„Не вярвам, че присъединяването на Китай към СТО беше историческа грешка, която унищожи работните места в САЩ и Запада“, каза той. „Въпреки това признавам, че разпределението или ползата е неравномерна. Пълната картина е, че когато Китай започна своето собствено развитие, това също така предостави на останалия свят огромен пазар за износ.“

Но американските политици не успяха да отчетат неизбежното въздействие на китайската конкуренция върху някои сектори. „Когато се случи неравномерно разпределение на богатството, правителството трябва да предприеме мерки за коригиране на това разпределение чрез вътрешни политики, но не е лесно да се направи“, каза Лонг Йонгту.

„Може би обвиняването на другите е много по-лесно, но не мисля, че обвиняването на другите може да помогне за решаването на проблема. В отсъствието на Китай американската производствена индустрия би се преместила в Мексико.“

china view

Китай постигна значителен икономически успех в рамките на СТО. В момента администрацията на Байдън изглежда не бърза да промени обструктивната политика на своя предшественик там. Търговският скептицизъм е много реален. Китай използва членството си в СТО, за да излезе далеч от определената си роля на работилница за Запада.

Страната има, например, стратегически планирани съюзи, за да получи достъп до значителни количества от редкоземни материали, които трябва да захранват икономическата революция към нулеви емисии. Пекин разположи държавата зад индустриалната експанзия по целия свят. САЩ се стремят да сдържат Китай дипломатически и икономически и търсят съюзници в това начинание в Европа и Азия.

Както казва бившият търговски представител на САЩ Баршефски, Китай е „на този много различен курс от известно време. Какво означава това? Укрепване на държавно-центричен икономически модел, подхранван от масивно субсидиране на определени индустрии… повторното възникване на Китай като велика сила и лидер на това, което тя нарича Четвърта индустриална революция. Това е много за справяне. СТО не може да се справи.“

И така, 20 години по-късно – светът бе трансформиран с едно малко забележимо решение. Това беше огромен успех за Китай. Замислената геополитическа стратегия на Запада се провали. Всъщност, вместо Китай да прилича повече на Запада политически, в резултат на това решение Западът в икономически план става малко повече като Китай.

 

Автор: Даниел Николов

Източник: bloombergtv.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: