Снимка: Bloomberg

Това, че централната банка не оттегли извънредната парична политика в условията на пълна заетост, е непосредствената причина за покачването на цените

Ако ценовата стабилност се пропилее, финансовата стабилност ще бъде изложена на риск. Ако финансовата стабилност бъде загубена, са застрашени икономиката и общественият договор, пише за Wall Street Journal Кевин Уорш, преподавател в Станфордския университет и бивш член на борда на Федералния резерв.

През последните няколко тримесечия инфлацията в САЩ скочи (достигайки 6,8% през ноември на годишна база – бел. прев.), като вече е над три пъти целта на Федералния резерв от 2%. Скокът на цените е малко вероятно да се обърне от само себе си. Колкото по-дълго цените са нестабилни, толкова по-голямо е предизвикателството пред провеждането на макроикономическата политика. Последното, от което се нуждае страната, е трето голямо икономическо сътресение за десетилетие и половина.

Последиците от инфлацията – и съпътстващите рискове – отдавна са разбрани. През 1898 г. икономистът Кнут Виксел обяснява: „Промените в общото ниво на цените винаги са предизвиквали голям интерес. С неясния си произход те оказват дълбоко и широкообхватно влияние върху целия икономически и социален живот на една страна.”

Инфлацията е най-прямата форма на измама: скок в цената на живота, който лишава здраво работещите американци от плодовете на повишените си заплати. Несравним бум на цените на активите, основан на упорито ниски лихвени проценти. Алхимия за една прекалено задлъжняла нация. Уязвимост, която може да доведе до погрешна оценка от яростен геополитически съперник. И отчаяние от страна на политическото тяло, чийто здрав разум е в противоречие с обезпокоителния конформизъм на управляващите.

Инфлацията е избор. Избор, за който Фед носи основната отговорност. Рискът от инфлационна спирала възниква, когато монетарните власти първо отричат проблема, а след това хвърлят вината другаде. Инфлацията се вгражда в процеса на ценообразуване, когато централната банка действа със закъснение или с недостатъчна убеденост. Към момента Фед я стимулира.

Сигурен знак за проблема е, че президентът надигна глас срещу бича на инфлацията – и предприе изпълнителни действия – много преди централната банка да признае сериозността на ситуацията.

„Тесни места във веригата за доставки“ е популяризираната обосновка за скока на цените. Но веригата за доставки хвърля повече сянка, отколкото светлина. Потребителската инфлация е по-висока, тъй като цените се покачват в производството и транспорта. Това е описание на състоянието на нещата, а не неговият източник. Бездействието на Фед да оттегли извънредната парична политика – на фона на пълна заетост – е непосредствената причина за покачването на цените.

Когато паричната политика е твърде затегната, тя забавя съвкупното търсене. Когато е твърде разхлабена, това вреди на съвкупното предлагане. Изключително агресивната монетарна политика, а именно количественото облекчаване (QE, покупката на активи – бел. прев.), обезкуражава инвестициите в реални активи като капиталово оборудване в полза на финансови активи като акциите. Ето защо нежилищните капиталови инвестиции в реалната икономика – неща като модернизация на пристанища – са със 7% под тренда отпреди пандемията и с 25% под тенденцията след появата на QE. Надутият фондов пазар и по-малко устойчивата реална икономика са две последици от съществуващия режим на Фед.

Към август 2020 г. Фед стана нетърпелив спрямо ниския процент на инфлация от годините на Бен Бернанке и Джанет Йелън. Председателят Джером Пауъл нарече ниската инфлация – която бе средно 1,7% през предходното десетилетие, само с 0,3 пункта под целта на Фед – основното икономическо предизвикателство на нашето време. Така Фед заложи на нов монетарен режим, за да повиши инфлацията. Той сработи. Това не е първият път, когато централна банка иска малко повече инфлация, а получава много повече.

Миналата година, като пореден прецедент, Фед гласовито и категорично одобри взрив на федералните разходи. Конгресът бързо се съгласи. Федералните разходи се увеличиха от средно около 21% от брутния вътрешен продукт през предходното десетилетие до повече от 30% през фискалните 2020 и 2021 г. Националният дълг спрямо БВП нарасна от 79% през 2019 г. до повече от 100% днес. Най-тревожното е, че Фед финансира фискалното разточителство, изкупувайки повече от половината от държавните ценни книжа, емитирани тази година. Наречете го монетарна доминация.

В скорошно изслушване пред Конгреса Пауъл даде да се разбере, че е изненадан и обезпокоен от средносрочната траектория на инфлацията. На заседанието си тази седмица Фед изглежда е готов да се откаже от своите приоритети.

Постигането на меко икономическо кацане на този късен етап е трудно. Ако единствената задача на Фед беше да понижи инфлацията, той незабавно щеше да намали покупките на активи и да започне да повишава лихвите. Но един сериозен цикъл на затягане вероятно ще причини нарастване на волатилността на пазара и преоценка на активите. Властите не изразяват много загриженост относно финансовите ексцесии, балони или финансови дисбаланси. Дано са прави. Очаквам напрежението между целите на Фед за ценова и финансова стабилност да бъде облекчено през новата година.

Пълното спиране на QE – дори преди няколко тримесечия – щеше да сложи похлупак върху инфлацията и би позволило по-премерен път на вдигане на лихвите. Фед сега има по-малко свобода, за да предпази икономиката от опасности. Ако Фед не действа с необходимите бързина и умения, инфлацията – най-регресивният данък от всички – ще нанесе допълнителна вреда, особено на най-бедните. Ако централната банка влезе в мащабен, неочакван цикъл на покачване на лихвите, същите здраво работещи американци ще понесат тежестта на икономическото забавяне.

Икономиката – и страната – са в критична точка. Най-голямата грешка от всички обаче е да се подценяват силните страни на Америка. Икономическата и политическата системи на САЩ често се представят по-добре, отколкото изглежда. Понастоящем първото задължение на монетарните власти е да осигурят връщане към ценовата стабилност.

 

Източник: https://www.investor.bg/