Снимка: bnr.bg

Колебанията на финансовите пазари причиняват рязко понижаване на цените на много криптовалути и увреждат имиджа им като „сигурни убежища“

Нервността на финансовите пазари настигна криптосвета през уикенда и повлече цените на криптовалутите като биткойн и етер надолу. Цифровите валути от второ и трето ниво също бяха засегнати.

Според данни на платформата Coinmarketcap биткойнът, най-старата и най-голямата криптовалута, се обезцени до малко под 42 900 долара в нощта от петък срещу събота. Най-търгуваната криптовалута за последно достигна това ниско ниво в края на септември. През уикенда цената се възстанови леко, като за последно биткойнът се котираше на малко над 49 000 долара в неделя. В понеделник цената отново се свива до 48 484 долара

Етерът, втората по големина след биткойна дигитална валута сред сега около 15 000 криптовалути, загуби повече от 20% от стойността си за 24 часа. Кибервалутата се търгуваше на равнище от 3525 долара в събота, преди да се възстанови малко и да се покачи отново до малко над 4200 долара в неделя. В понеделник цената отново е надолу – 4180 долара.

Като цяло пазарната капитализация на целия криптопазар падна в рамките на 24 часа от 2,6 трилиона долара на 2,1 трилиона долара, което съответства на минус от почти 19%. До неделя обаче тази стойност намаля до минус от почти 11 процента, тъй като пазарът се опита да се възстанови.

Криптопазарът, който също търгува и през нощта, и през уикендите, обикновено се счита за много по-променлив от другите пазари, но според експерти екстремната скорост на спада е особено забележима: биткойнът все още се котираше на над 52 000 щатски долара в 05.49 часа централноевропейско време. Едва 45 минути по-късно цената беше малко над 42 000 долара.

Токенът вече е с повече от 20% под рекордния си връх от над 69 000 долара, достигнат на 10 ноември. Експертите считат, че причината за това е комбинация от различни фактори.

„Коктейл от несигурност“: омикрон оказва натиск и върху криптопазара

В първоначалните си реакции много участници на пазара приписаха скорошния спад в цената на прибиране на печалбите и макроикономическите опасения. Новият вариант на вируса омикрон предизвика значителни колебания на финансовите пазари по света през миналата седмица, тъй като не е ясно доколко може да застраши икономическия подем. Текущите икономически данни също бяха разочароващи, като последните данни за пазара на труда в САЩ.

За Виджай Айяр, ръководител на поделението за Азиатско-тихоокеанския регион в криптоборсата Luno в Сингапур, пазарите са нервни от несигурността около омикрон, тъй като сега такива случаи се появяват в много страни. Как точно тази нервност ще се отрази на пазарите е „трудно да се каже“, дори в областта на криптовалутите, пояснява той, цитиран от Handelsblatt.

Криптоанализаторът Тимо Емден, основател на компанията за анализи Emden Research, обвинява едновременното възникване на различни фактори за срива на цената. „Коктейл от несигурност, състоящ се от омикрон, предстоящия фалит на компанията за недвижими имоти Evergrande и нарастващия дискомфорт на Федералния резерв на фона на високата инфлация, кара инвеститорите да се развихрят“, коментира той.

„Инвеститорите отново предпочитат защитата“, казва експертът. Поради това той гледа на последния срив като на по-нататъшна индикация за „текущото отклонение от риска на капиталовите пазари“.

Всъщност колебанията в криптосвета се случват в разгара на нестабилна фаза на финансовите пазари. Ускоряването на инфлацията тревожи инвеститорите, дискусиите за вариантите на паричната политика на централните банки сега занимават и инвеститорите на криптопазара. Много участници се опасяват, че по-строгата парична политика на централните банки в различни страни ще намали ликвидността, което е тласкало криптопазара и в миналото.

Аргументът за безопасното убежище губи силата си

Фактът, че криптопазарът многократно е пропадал едновременно с фондовия пазар през последните няколко седмици, разклати старото убеждение: наративът за криптовалутите като „сигурно убежище“ сега все повече се поставя под въпрос. Новината за новия вариант на коронавируса достигна до фондовия пазар в края на по-миналата седмица – и дори тогава повлече със себе си криптовалутите надолу.

Освен това аргументът, че биткойн служи като защита срещу инфлацията, също губи сила: „Само материален актив може да предложи защита срещу инфлация. Но зад биткойна няма реална стойност “, каза пред Handelsblatt през миналата седмица Фолкер Брюл, управляващ директор на Центъра за финансови изследвания към университета „Гьоте“ във Франкфурт.

Ликвидацията на позиции с голям ливъридж също може да е изиграла важна роля за спада на цената. С помощта на така наречените ливъридж позиции инвеститорите могат да увеличат възвръщаемостта си, като използват външен капитал. Такива позиции са популярни в криптосвета.

Според информация на портала за данни coinglass.com дълги позиции върху криптовалути с обем от почти 2 млрд. долара са били ликвидирани в петък. Този механизъм е известен и от миналото: и в предишни случаи на ценови спадове на криптопазара ликвидирането на дълги позиции частично засилваше спада.

Антони Тренчев, съосновател на криптокредитора Nexo, казва, че криптотърговците използват ливъридж „както обикновено“, което води до „каскадни поръчки за продажба и ликвидации“.

Като цяло криптопазарът се счита за много технически и автоматизираните продажби могат допълнително да засилят низходящите тенденции. Защото, когато търгуват с криптовалути, много инвеститори разчитат и на така наречените Stop-Loss-Orders: За да ограничи загубите, инвеститорът определя стойност под текущата котировка на съответната криптовалута. Ако тя се постигне, автоматично се задейства поръчка за продажба.

Ценовият спад като възможност за слизане

През уикенда обаче криптоинвеститорите обменяха засилено мнения в социалните мрежи за възможната си печалба от пропадането на цените. Джъстин д’Анетан от борсата за криптовалута Eqonex също гледа на сегашната ситуация като на възможност за евтино влизане: „Ако не друго, това е възможността за много инвеститори, които наскоро може би са си помислили, че са изпуснали лодката“.

Всъщност криптоентусиастите често използват ценови понижения от такъв мащаб, за да купуват повече на ниски цени и гледат на високата волатилност на пазара като на плюс, тъй като колебанията от този вид не са необичайни за криптопазара като цяло.

Най-известният поддръжник на тази стратегия вероятно е президентът на Салвадор Найиб Букеле, който обяви през уикенда, че страната му е купила около 150 биткойна. Салвадор въведе биткойн като законно платежно средство през лятото.

Експертите все още са разделени по въпроса дали текущите покачвания на цените в неделя са началото на устойчивото възстановяване, или просто отдушник по пътя надолу. Съоснователят на Nexo Тренчев смята, че курсът трябва да получи подкрепа от 40 000 до  42 000 долара – възможност „след това да се възстанови за рали в края на годината“. „Ако това не стане, можем отново да достигнем дъното през юли от 30 000 до 35 000 долара“, прогнозира експертът.

Биткойнът загуби около 19 000 долара от рекорда си на 10 ноември. Въпреки това, ако сте купили биткойн за около 29 000 долара на 1 януари тази година, все пак трябва да сте доволни от текущата цена от 49 000 долара.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Източник: https://www.investor.bg/