Снимка: iStock

Психеделичните лекарства могат значително да променят правилата на играта, когато става въпрос за лечение на психични заболявания, така че зареждането с някои психеделични акции има смисъл.

Всички препарати, като псилоцибин, LSD, MDMA и мескалин например показват напредък в лечението на основни проблеми като обсесивно-компулсивно разстройство, ПТСР, пристрастяване, депресия и тревожност, коментира Иън Купър.

Университетът в Ню Йорк установи, че псилоцибинът води до „бързо и устойчиво“ намаляване на тревожността и депресията, както отбелязва Financial Post. „Джонс Хопкинс“ току-що получи субсидия от Националния институт по здравеопазване за изследване на лечебните свойства на псилоцибина.

Проучване в Nature Medicine установи, че MDMA, заедно с консултиране, помага на пациентите с ПТСР.

Всъщност, според авторите на проучването, „е доказано, че MDMA подобрява изчезването на паметта на страха, модулира повторното консолидиране на паметта за страха (вероятно чрез окситоцино-зависим механизъм) и засилва социалното поведение при животински модели“.

LSD може да помогне при депресия, ПТСР и стресови разстройства. Доказано е, че дори кетаминът е полезен. Всъщност, производно от него, наречено ескетамин, се използва в одобрен от FDA Spravato за лечение на резистентна към лечението депресия и други депресивни симптоми.

Накратко, може да се разгледа възможността за няколко милиарда долара тук.

Освен това, помислите за това. „От разцвета на SSRI-те (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина) като Prozac, „Биг Фарма“ се оттегли от изследванията и разработването на психиатрични лекарства, а експертите от индустрията предупреждават, че тръбопроводът пресъхва“, както отбелязва сътрудниците на The Guardian, Мери О’Хара и Памела Дънкан.

Една от тези новини може да промени правилата на играта за психеделици, особено ако такива лекарства могат да помогнат за лечението на милиони хора с някакво психическо заболяване.

AdvisorShares Psychedelics ETF (PSIL)

Един от най-добрите начини за диверсификация е чрез борсово търгуван фонд като AdvisorShares Psychedelics ETF. Всъщност това е един от най-добрите начини за диверсификация на всеки популярен пазар. Те не само предлагат широк достъп до десетки акции, но и го правят с по-малко разходи.

Например, PSIL в момента се търгува на цена от 8.56 долара с коефициент на разходите от 0.6%. Ако искате да купите 100 акции, това щеше да ви струва 870 долара. Ако обаче искате да купите един от най-добрите активи на ETF-а – Compass Pathways (CMPS), това щеше да ви струва около 3482 долара.

Други водещи фондове на ETF-а PSIL включват Field Trip Health (FTRP), Cybin Inc. (NYSE:CYBN), ATAI Life Sciences (NASDAQ:ATAI), Mind Medicine (MNMD), Seelos Therapeutics (NASDAQ:SEEL), Numinus Wellness (OTC:LKYSF) и Greenbrook TMS Inc. (NASDAQ:GBNH), за да назовем само няколко.

Въпреки че PSIL диаграмата не е нещо, за което си струва да се пише – все още, отделете малко време. Ако историята с психеделиците се разпространи, както мног се надяват, ETF-ът може да се удвои, ако не и да се утрои, отбелязва анализаторът.

Mind Medicine Inc. (MNMD)

През последните няколко месеца MNMD акциите се повишиха от минимум 1 цент до максимум от 5.75 долара. Понастоящем консолидирайки се на 2.24 долара за акция, мнозина искат акциите да тестват предишния си максимум.

Тъй като историята с психеделиците става мейнстрийм, компанията се надява да използва DMT, MDMA, псилоцибин и LSD за лечение на проблеми като тревожност, голямо депресивно разстройство, разстройство на болката, устойчива на лечение депресия и разстройства при употребата на опиоиди.

Съвсем наскоро компанията започна проучвания за ниски дози LSD и потенциалните му ефекти върху съня и когнитивните резултати.

Според д-р Ким Кайперс от Университета в Маастрихт, цитиран в прессъобщението на MNMD. „Ние проучваме дали многократният прием на по-ниски дози може да доведе до преструктуриране на моделите на мислене, което би позволило на хората да получат достъп до нива на самосъзнание, които могат да осигурят обогатен житейски опит“.

Field Trip Health (FTRP)

Друг горещ психеделичен актив, който да наблюдавате, е Field Trip Health.  През последната година FTRP акциите се повишиха от минимум от около 2 долара до неотдавнашен връх от 5.80 долара. Оттук е желателно да се види как акциите ще оспорят предишния си връх от 7.50 долара в близко бъдеще, отбелязва анализаторът.

И всичко това, тъй като изследванията на псилоцибин напредват и потенциалните му ефекти върху резистентната към лечение депресия, която засяга около 100 милиона души по света. В допълнение, общият адресируем пазар за TRD е 21 милиарда долара, според инвеститорската група на Field Trip Health.

Компанията също така се надява да лекува следродилна депресия, която засяга около 735 000 жени по целия свят на пазар от 4.4 милиарда долара. Освен това компанията току-що обяви, че е получила приходи от услуги за пациенти в размер на 907 816 долара, което е с 860% повече от предходната година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/