Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Очаква се виртуалните светове да подкрепят бизнеса на компанията с чипове

Компаниите инвестират пари в създаването на т. нар. метавселена, защото това може да им спести значителни промени в реалния свят, коментира главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг, цитиран от CNBC.

В интервю за медията той очерта визията си за свързани вселени във виртуална реалност, които надхвърлят улесняването на отдиха и търговията. Хуанг твърди, че вярва, че компаниите могат да разчитат на метавселената, за да намалят разточителството и да повишат оперативната си ефективност, като спестят милиарди долари.

„Прахосваме цял куп неща, за да свръхкомпенсираме заради факта, че не стиулираме. Искаме да стимулираме всички заводи в метавселени. Искаме да стимулираме световните енергийни мрежи в метавселената“, заяви още той.

Базираната в Калифорния Nvidia е най-големият производител на видеокарти и чипове с изкуствен интелект в света. Въпреки че търсенето на нейните полупроводници вече расте, все по-голямото внимание и инвестициите, насочени към метавселената, са добре дошли за Nvidia. Това е така, защото чиповете ѝ са особено важни за изчислителните устойства, които ще управляват метавселената.

Концепцията за виртуалните светове съществува от десетилетия в научната фантастика, но Wall Street сега забелязва, че редица технологични гиганти като компанията майка на Facebook – Meta, насочват ресурси към създаването им.

Хуанг даде интервюто за CNBC само два дни, след като Nvidia отчете по-високи от очакваното приходи и печалба за третото тримесечие. Цената на акциите на Nvidia е нараснала с 29% този месец и с 66,6% през последните три месеца.

Пазарната капитализация на компанията вече достига 824,6 млрд. долара. Това я прави седмата по пазарна стойност компания в S&P 500.

По статията работи: Елена Кирилова

 

Източник: https://www.investor.bg/