Турската централна банка понижи основната лихва 16% днес, довеждайки турската лира до рекордно ниското ниво – 9.47 за долар, съобщи ДПА.

Банката заяви, че намалява едноседмичната си репо лихва от 18 на 16 процента – драстично решение, въпреки предупрежденията на анализатори, че допълнително орязването на лихвата може да доведе до отслабване на лирата и да засили инфлацията. Лирата достигна курс над 11 спрямо еврото след решението.

Поредният спад на лирата до стойности, каквито тя не бе достигала, следват уволнения в борда на централната банка, с които президентът Реджеп Тайип Ердоган пряко се намеси във вземането на решения за монетарната политика на страната.

Турската валута отчита траен спад след намаляването на лихвата със 100 базисни пункта миналия месец – първото понижение в рамките на повече от година. По-рано този месец Световната банка предупреди за финансова нестабилност на турските пазари, ако продължи намаляването на лихвите.

Поддържането на разхлабена парична политика може да отслаби допълнително доверието на инвеститорите, да повиши нестабилността на пазара и да застраши макрофинансовата стабилност в идния период“, заяви Световната банка.

Доверието в банката значително пострада от наместите на Ердоган, отбелязва агенцията. Президентът смени трима управители на централната банка в рамките на две години, което предизвика срив в доверието на инвеститорите.

 

Източник: https://debati.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: