Ако досега двата класа активи бяха в унисон, то от началото на месеца тенденцията е друга – за радост на биковете

Точно когато традиционните инвеститори решат, че най-накрая са разбрали ролята на криптовалутите на финансовите пазари, се оказа, че дигиталните активи има с какво още да ги изненадат.

Мастилото едва бе изсъхнало от анализите, според които биткойнът и акциите се движат в една посока (надолу) през септември, когато положителната корелация се обърна още този месец. Както се оказва сега, широкият индекс S&P 500 е надолу с 5% от последния си рекорд на 2 септември, докато най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е нагоре с 10%.

 

Раздялата на биткойна и акциите може да даде нова сила на едно от основните обещания на криптовалутите и техните привърженици – че те могат да служат като защита за инвестиционните портфейли, когато ценните книжа се разпродават във времена на кризи. А това е функция, която е особено търсена днес, тъй като мнозина се притесняват, че ценните книжа не са надеждни за тази цел във време на свръхниска доходност и ускоряваща се инфлация.

Но все пак силно спекулативната природа и често необяснимата волатилност на криптовалутите кара мнозина да са по-въздържани в опитите да я поставят в някакви разумни отношения с традиционните активи.

За Стефан Уелет, главен изпълнителен директор на криптоплатформата FRNT Financial, въпросът е да се разбере какъв е доминиращият настроенията „прозорец за търговия“. А той може да се променя много бързо.

„Понякога може да се каже, че (криптовалутите – бел. ред.) са свързани с по-спекулативни ценни книжа, като технологичните, друг път връх взема начинът на мислене от типа „съхранение на стойност“ и се свързват със златото; при големи ликвидации свързването по-скоро е с рисковите активи като цяло“, коментира той. „И макар за определени периоди тези връзки да са относително последователни, те могат да се променят незабавно. И това изглежда се случва тук“, допълва Уелет.

Според него след раздялата с ценните книжа изглежда отново се намираме в прозорец, в който те са по-скоро средство за защита от инфлацията, свързани с по-устойчиви активи.

Според стратези на JPMorgan институционалните инвеститори може да се завръщат към биткойна, виждайки го, може би, като по-добро спасение от инфлацията дори и от златото.

За последните 10 търговски сесии платината – традиционно убежище от покачващите се цени – бе най-тясно свързаният макроактив с биткойна, сред тези, следени от Bloomberg. Нейният коефициент на корелация е 0,76 (коефициент от 1 означава пълен синхрон, а -1 движение в противоположни посоки).

 

Но пъргавата природа на криптоактивите и променящият се наратив, използван за обяснение на нейното представяне, увеличават риска инвеститорите да бъдат подведени.

Може би все още е твърде рано спокойно да свързваме точките между крипто- и традиционните класове активи, смята Браян Мософ, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Ether Capital. Според него криптовалутите все още са до голяма степен рисков актив, като акциите, защото инвеститорите, които са купували през последната около година, „все още не са убедени напълно, че този клас активи ще се задържи“.

Евентуално, според Мософ, криптовалутите имат потенциала да започнат да играят като необвързан с останалите актив и като такъв да бъдат полезни като убежище. Може би това е част от причините за последното поскъпване на биткойна на фона на натрупването на несигурност около споровете за вдигането на тавана на дълга в САЩ и политиката на Федералния резерв. Политиците може и да тласнат правителството си до ръба на дефолта, а централните банкери да увеличат или намалят по свое решение количествата пари, но биткойнът е ограничен като брой и относително предсказуем, тъй като всичко е записано в софтуерния му код.

„Това е момент, когато „новият свят“ прави крачка напред и казва, че има причина това да са основните му функционалности и основни проявления на стойността на дизайна на този клас активи“, коментира още Мософ. Според него инвеститорите може би вече не виждат в биткойна чак толкова налудничава идея и по тази причина капиталът се насочва натам.

Разбира се, има и потенциални причини за последните пикова и спадове на криптовалутите, които нямат нищо общо с теоретичната или реалната им роля в инвестиционните портфейли.

Последният удар на Китай върху трансакциите с криптовалути, който причини разпродажби миналия месец, бе засенчен от далеч по-бичи новини: задълбочен доклад на Bank of America определи този клас активи за прекалено голям, за да бъде пренебрегван; банката Bancorp започна да предлага услуги за управление на криптосметки на институционални инвеститори; появиха се съобщения, че и Бразилия обмисля да направи биткойна законно платежно средство в страната (в действителност има предложение за регулиране на криптосектора).

В допълнение към това налице са и някои насърчителни коментари за криптовалутите от американски политици, както и съобщения за инвеститори с много пари, известни още и като „китове“, които правят големи покупки, съобщи CoinDesk.

Има и още една очевидна причина биткойнът да се е откъснал от ценните книжа този месец: поскъпва като луд. Фразата „Uptober“ – игра на думи между английските думи up (нагоре) и October (октомври) – се разпространи бързо между привържениците на криптовалутата в социалните мрежи, олицетворявайки надеждите за още поскъпване този месец.

За Стив Сосник, главен стратег на Interactive Brokers, последният бум напомня лудостта около меме акциите, като GameStop и AMC Entertainment, която бе подхранена от агресивна кампания в социалните мрежи.

„Смятам, че те черпят от сходна група инвеститори, ако не и същата“, смята той. Според него начинът на мислене зад тази търговия може да се окаже много сходен.

 

Източник: https://www.investor.bg/