Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти се представят по-добре от по-широкия фондов пазар тази година

Сделките с участието на тръстове за инвестиции в недвижими имоти са достигнали 108 млрд. долара от началото на годината до септември, надминавайки годишния рекорд, след като обилният капитал е стимулирал сделките на фона на възстановяващата се икономика, сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от Bloomberg.

Ръстът на сделките в САЩ е сигнал за началото на нов цикъл след икономическия застой, свързан с пандемията, казва Шехеряр Хафез, управляващ директор за капиталовите пазари в JLL.

„Има възобновяване на доверието с насочването ни към 2022 г. и след това“, отбелязва Хафез, чиято компания публикува доклад за сделките на тръстовете за инвестиции в недвижими имоти в понеделник.

Сливанията и придобиванията с участието на тръстове за инвестиции в недвижими имоти намаляха до 17 млрд. долара миналата година. Още преди пандемията сделките се забавиха спрямо предишното най-високо равнище за последните години от 86 млрд. долара през 2018 г., тъй като инвеститорите бяха обезпокоени от предстоящия край на продължилия над десет години “бичи“ пазар, казва Хафез. Историческият връх от 103 млрд. долара беше достигнат през 2006 г.

Тръстовете за инвестиции в недвижими имоти се представят по-добре от по-широкия фондов пазар тази година, като редовно надминават очакванията за печалбата си. Към 1 октомври Bloomberg REIT Index отчита обща възвръщаемост от 23% спрямо 17% за S&P 500.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

 

Източник: https://www.investor.bg/