Сривът е блокирал и цифровите брави в офисите и служителите временно не са можели да влизат в централата в Менло Парк

Всички ние сме се установили в двойна зависимост. Първата зависимост обикновено е в интернет, без който някои може дори да останат без мляко в хладилника. Да не говорим за „автономното шофиране“, което и без това засега е само в тренировъчна фаза.

Втората зависимост се отнася по-конкретно за онези гиганти, на които позволихме да монополизират интернет. И така в понеделник вечерта всички изненадано наблюдаваха как в продължение на почти шест часа нито Facebook, нито неговите подразделения Messenger, WhatsApp и Instagram работят. Oculus, платформата за виртуална реалност на Facebook, също не работеше.

Светът застина, защото Марк Зукърбърг е офлайн. Междувременно домейнът facebook.com дори беше предложен за продажба, очевидно в резултат на вътрешнофирмена грешка. Според американските медии служителите на компанията от Менло Парк дори не са можели да отварят имейлите си, защото Facebook е отрязан от мрежата: Концлагер в Силициевата долина.

И така – интернет услугите Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp са поне частично отново свързани към интернет. Техническият екип на Facebook се извини, когато услугите им се върнаха онлайн.

„Извиняваме се на огромната общност от хора и компании по света, които разчитат на нас“, написа екипът в Twitter в понеделник. „Работихме усилено, за да възстановим достъпа до нашите приложения и услуги и се радваме, че те отново са онлайн. Благодарим ви, че ни подкрепяте”.

Според New York Times Facebook е предприел необичайни мерки, за да отстрани продължилия часове застой в услугите си. Онлайн мрежата е изпратила малък екип от служители в своя център за данни в Санта Клара, Калифорния, за да опита „ръчно нулиране“ на сървърите, пише вестникът, позовавайки се на вътрешнофирмено писмо.

В самия Facebook освен вътрешнофирмената комуникационна платформа са се сринали и т. нар. цифровите брави и други мрежови технологии. Служителите временно не са можели да влязат в централата в Менло Парк, Калифорния. По време на пандемията повечето служители на Facebook така или иначе работят от вкъщи. Централните технически функции обаче продължат да се контролират от кампуса на компанията.

Дори повече от пет часа след началото на прекъсването Facebook не предостави никаква информация за причините. „Имаме проблеми с мрежата“ и екипите работят възможно най-бързо, за да ги отстранят, написа технологичният директор Майк Шрьопфер в Twitter. Интернет експерти подозираха, че виновник за срива е грешка в настройките за инфраструктурата, чрез която потребителите имат достъп до ресурсите на Facebook.

Едва след отстраняването на проблема от компанията дадоха повече информация. Facebook Inc. обвини за глобалното прекъсване на услугите си проблем с мрежовата конфигурация, като добави, че не е намерило доказателства, че потребителските данни са компрометирани по време на срива.

„Промените в конфигурацията на основните маршрутизатори, които координират мрежовия трафик между нашите центрове за данни, предизвикаха проблеми, които прекъснаха тази комуникация“, пише компанията в публикация в блога си в понеделник вечерта (местно време). „Това прекъсване на мрежовия трафик имаше каскаден ефект върху начина, по който нашите центрове за данни комуникират, като спря услугите ни“.

Така по всяка вероятност става дума за проблем в системата за имената на домейни на компанията, неособено известен за широката публика, но решаващ компонент на интернет.

Обикновено известен като DNS, той е като телефонен указател за интернет. Това е инструментът, който преобразува уеб домейн, като Facebook.com, в действителния интернет протокол или IP адрес, където се намира сайтът. Мислете за Facebook.com като за човек, който може да потърсите в някой телефонен указател, а за IP адреса – като физически адрес, на който ще го намерите.

Когато възникне грешка в DNS, уеб браузърът на потребителя или приложенията за смартфони могат да навигират по-дълго до услугите на Facebook или въобще да не достигат до тях.

Според някои експерти DNS записите на услугите на Facebook са изчезнали от услугата, която контролира трафика на данни – така че те бяха, така да се каже, невидими за мрежовата инфраструктура. С други думи, Facebook премахна картата, благодарение на която компютрите по целия свят могат да намерят услугите на компанията, пише експертът по IT сигурност Брайън Кребс. „Ако някой въведе адреса Facebook.com в уеб браузъра си, той няма представа къде да намери Facebook.com и показва съобщение за грешка”.

 

Изглежда, че проблемът във Facebook произхожда по-специално от Border Gateway Protocol, или BGP. Ако DNS е телефонният указател на интернет, BGP е неговата пощенска услуга. Когато потребител въвежда данни в интернет, BGP определя най-добрите налични пътища, по които данните биха могли да преминат.

Минути преди платформите на Facebook да спрат да се зареждат, публичните записи показваха, че са направени голям брой промени в BGP маршрутите на Facebook, написа главният технологичен директор на Cloudflare Inc. Джон Греъм-Къминг, в Twitter. Facebook не коментира защо са направени тези промени.

И тъй като потребителите и софтуерът все още са се опитвали да контролират услугите на Facebook, това гарантира огромно увеличаване на натоварването на други DNS услуги, написа още Греъм-Къминг.

След като проблемът изключи основната социална мрежа на Facebook, нейното приложение за снимки Instagram и неговата комуникационна услуга WhatsApp с часове, Signal, приложението за частни съобщения, одобрявано от Едуард Сноудън, регистрира милиони нови потребители през деня, а приложението за аудио чат Clubhouse също отчете хиляди запълнени стаи.

Сайтът DNSchecker.com откри проблеми с адреса facebook.com в Европа, САЩ и някои азиатски страни. Срив на DNS миналата седмица свали офлайн за няколко часа и офис приложението Slack. През юли сайтовете на Airbnb, UPS и на магазина за компютърни игри Steam станаха жертви на DNS грешка.

Рядко обаче сривът засяга толкова голяма компания като Facebook по толкова концентриран начин. Повечето хора по света вероятно са били засегнати от преминаването на услугите на Facebook офлайн: С изключение на Oculus всяко от приложенията на Facebook има повече от 2 млрд. потребители. В някои азиатски страни услугите на Facebook практически са синоними на интернет.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/