TikTok инфлуенсърът Остин Ханквиц

Някои от тях генерират по 500 хил. долара годишно, става ясно от анализ на Bloomberg

Отначало никой не може да обясни защо бизнесът на Betterment, робот съветник, насочен към начинаещи инвеститори, започва да се развива. Компанията има по около 10 хил. регистрации дневно.

След това идва и отговорът: 25-годишен потребител на TikTok от Тенеси публикува видеа, описвайки как да се пенсионирате като милионер, използвайки платформата. Името му е Остин Ханквиц и той успява да се превърне във „финфлуенсър“ (финансов инфлуенсър) на пълно работно време, пише Bloomberg.

“Чудехме се откъде идва тази повишена активност“, коментира директорът по комуникациите на Betterment Ариел Собел. По думите ѝ по-голямата клиентска ангажираност не е била спонсорирана от компанията, „така че нямахме представа“.

Тинейджърите и 20-годишните, които водят онлайн разговори за козметични продукти, холивудски блокбъстъри и мода, сега си проправят път към финансите. Инфлуенсъри като Ханквиц могат да преведат понятия като пасивно финансиране в лесно разбираеми видеоклипове в социалните мрежи, използвайки закачливи обрати, музика и цветни надписи, което прави инвестиционните продукти и други подобни по-достъпни за милениълите (родените от 80-те до края на 90-те години)  и Поколението Z (родените между 1996 и 2009).

За финансовата индустрия работата с тези инфлуенсъри може да бъде важна. Никога не е имало по-бърз и по-директен достъп до тази демографска група, особено във време, в което инвестициите на дребно преживяват бум.

Пандемията оставих някои хора с време и пари за харчене, което увеличи часовете, прекарани във финансови приложения с 90% в Съединените щати спрямо година по-рано, докато изтеглянията на такива приложения се увеличиха с 20% по данни на App Annie. Участието на фондовите пазари през мобилни телефони също скочи. Часовете, прекарани в ползването на приложения за търгуване и инвестиции са се увеличили със 135%.

След като Betterment вижда ефекта, който постигат публикациите на Ханквиц, тя го наема в рамките на месец, за да ѝ помага с присъствието в социалните мрежи.

Wealthfront, друг робосъветник, си партнира с около 15 инфлуенсъри, включително Хейли Стакс, известна в Instagram като Mrs. Dow Jones, твърди главният комуникационен директор на компанията Кейт Уок.

„Честно казано те просто са по-добри в разказването на нашата история от самите нас“, коментира тя.

В зелено

До миналата година Ханквиц се занимава със старомодни финанси, работейки по сливанията и придобиванията в здравна компания, а правенето на видеа за TikTok е само нещо странично за него. Сега той е горещ актив за стартъпите и финансовите компании, които искат да достигнат до неговите 495 хил. последователи. Някои от тях дори са го наели като маркетинг съветник, накарали са го да седне на една маса с главните изпълнителни директори и дори са го поканили в бордовете си.

Ханквиц таксува между 4500 и 8000 долара на публикация в профила си в TikTok. По думите му платформата за инвестиции в недвижими имоти Fundraise му плаща всеки месец, за да публикува по две видеа в социалната мрежа и му предлага месечен бонус до 2000 долара на база на това колко хора успее да привлече към услугата. Платформата за криптовалути BlockFi пък му предлага по 25 долара на привлечен потребител чрез негов уникален код. Приложението за търговия с акции Public.com му е предложило месечна сума, платена предварително, както и акции от компанията, в рамките на договор, включващ замяна на замяна на графиките за цените на акциите на Yahoo Finance в неговите клипове с техните.

Ханквиц изчислява, че е донесъл 240 нови акаунта на Fundraise, 1653 на Public и десетки хиляди на Betterment. Уникалният му код за BlockFi е свързан с покупки на криптовалути за 268 хил. долара за месец. Като цяло той представлява шест компании в момента. А за сумата между 4 и 17 долара месечно суперфеновете могат да се абонират за неговия канал в Patreon, където предлага по-сериозни финансови и инвестиционни анализи. В момента Ханквиц има около 1100 абонати.

„Успях да напусна работата си преди около шест месеца, за да правя това на пълен работен ден“, коментира той.

Ханквиц отказва да каже колко печели годишно, но признава, че прави по повече от 500 хил. долара. Освен това от март 2020 г. е изградил портфолио, оценено на около 1,3 млн. долара, отчасти с акциите, които е получил от марките, които представлява.

Социалните мрежи могат да успешен бизнес за онези, които имат много последователи и силата да насочват клиентите към финансови продукти. Създателите на съдържание могат получават между 100 и 1500 долара за реклама с плъзване нагоре, насочващо към външен сайт, в техните Instagram истории (Stories), както и между 1000 до 10 хил. долара за отделна публикация, сочат данни, предоставени от Брайън Ханли, главен изпълнителен директор на Bullish Studio – агенция за таланти за инфлуенсъри. В TikTok цената на една публикация може да варира от 2500 до 20 хил. долара в зависимост от това дали видеото стане вирусно и спрямо броя на последователите на автора.

Снимка: Bloomberg L.P.

За да стигнат дотам, създателите на съдържание трябва да разработят определен образ, а във FinTok и неговия аналог в Instagram, има достатъчно разнообразие за всички. Създатели от различни възрасти, среди и етноси предлагат съвети за това как да отворите Roth IRA (индивидуални пенсионни сметки в САЩ), как да инвестирате в недвижими имоти или как да използвате астрология, за да прогнозирате цената на биткойна.

Да вземем Сакс, известната като Mrs. Dow Jones – инфлуенсър с повече от 215 хил. последователи в Insatagram. Тя обяснява сложните лихви, като ги сравнява с популярността на Били Айлиш, или биткойна – с подновения романс между Бен Афлек и Дженифър Лопес.

30-годишната Сакс започва кариерата си в комедията, работейки за телевизионния водещ Дейвид Летърман и продуцента на Saturday Night Live Лорн Майкълс. Да научи повече за парите е голяма битка за Сакс, но един от начините да се ориентира във финансовия свят е да го сравни с поп културата и клюките за знаменитостите. Използвайки същия подход, тя създава Mrs. Dow Jones през 2017 г., а последователите ѝ не спират да се увеличават.

„Създадох това, от което имах нужда и от което другите хора също се нуждаят. Ако ме следвате, харесвате поп културата, така че споделяме един език“, казва Сакс. „Ако можете да разберете човешките отношения между две известни личности, тогава можете да разберете всяка финансова концепция“.

Четири години след пускането на Mrs. Dow Jones, Сакс сключва договор с агенция за таланти и изгражда екип от хора, включващ асистент и мениджър, които да ѝ помагат да договаря шестцифрените си сделки с компаниите. Преди две години пък започва да си партнира с Wealthfront.

„Тя е финансова поп звезда“, коментира Уок от Wealthfront. “Начинът, по който тя свързва всичко с поп културата, е толкова гениален“.

Сакс се възползва и от скорошното търсене на съдържание за лични финанси, като предлага курс на своя уебсайт Finance Is Cool. В понеделник нейните последователи ще могат да купят достъп до курс за 115 долара, който да ги научи как да управляват парите си. Сред поп културните референции в курса, Сакс използва героите от сериала „Приятели“, за да насочи последователите си към изграждането на фонд за спешни случаи.

 

Снимка: Bloomberg L.P.

Парите на другите

Въпреки че социалните мрежи позволяват на компаниите да достигнат до младите потребители по-бързо от всякога, те трябва да са сигурни, че не работят с някой, който е несериозен и не борави правилно с информацията.

„Има толкова възможности за растеж“, коментира Ханли. „Няма достатъчно създатели на финансово съдържание, които да се възползват от възможностите, които се откриват, и няма достатъчно висококачествени създатели на финансово съдържание“.

Съдържанието, свързано с личните финанси, в социалните мрежи стана вирусно, защото предлага съмнителни и дори напълно грешни съвети, докато схеми за бързо забогатяване се опитват да привлекат начинаещи инвеститори. Това приема много форми, включително видеа как да станете милионер, продавайки легла за кучета в Amazon чрез дропшипинг, как използването на дебитна карта ви прави финансово безотговорни, как да „спечелите много пари“ при дневна валутна търговия и какви акции да купите и кога.

Ето защо TikTok затегна правилата си. През май социалната мрежа заяви, че ще предприеме действия срещу създателите на съдържание, които публикуват спонсорирани видеа за финансови продукти и услуги без ясни обозначения. Компаниите все още могат да плащат на инфлуенсърите за публикации, а новите ограничения целят да се уверят, че създателите са прозрачни при разкриване на търговските си връзки.

Betterment твърди, че след това прехвърля цялото съдържание от TikTok инфлуенсърите си към Instagram и Instagram Reels. Ханквиц не е сключил ново споразумение с компанията за TikTok видеа оттогава. Wealthfront твърди, че оптимизира други канали, като YouTube и Instagram, и вместо това разчита предимно на платената рекламна платформа на TikTok, вместо на публикациите на инфлуенсъри.

Тъй като измамното съдържание и дезинформацията се разпространяват бурно и неконтролируемо, финансовите корпорации търсят качествени създатели на съдържание и въвеждат сериозни процеси за проверка.

Екипите на Betterment, следящи за спазване на законовите изисквания, преглеждат внимателно текстовете на своите партньори в социалните мрежи. След това инфлуенсърите снимат видеата си и ги изпращат обратно за втора проверка. Wealthfront твърди, че прави големи проверки на историята на самите инфлуенсъри, с които иска да си партнира, преди да сключи каквито и да било договори с тях. Освен това включва клаузи в договорите, които позволяват на Wealthfront да ги анулира, ако авторите нарушат определени условия.

 

 

Снимка: Bloomberg L.P.

Законът в САЩ, уреждащ работата на финансовите инфлуенсъри, е Законът за инвестиционните съветници от 1940 г. Той определя какво се определя като инвестиционен съвет и кой трябва да се регистрира в държавните и федералните регулатори, за да го предоставя. Но има едно изключение, което намалява риска за инфлуенсърите според Джошуе Ексаланте Троеш, регистриран финансов съветник и основател на Proposeful Strategic Partners: нерегистрираните лица могат да предлагат финансови съвети, ако го правят за масово ползване.

Според него на това правно изключение разчитат много хора, докато не се стигне до съдебно дело. „В крайна сметка Комисията по ценните книжа и фондовите борси или щатът, който преследва в съда инфлуенсъра за нанесени вреди над гражданите, ще определи дали той отговарят на условията на изключението или не“.

И все пак всеки, който е пострадал от финансови съвети онлайн, може да заведе граждански иск, твърди Ескаланте Троеш. Но дали ще бъде наложено наказание, ще зависи от регулаторите и от щата, в който се намират.

Разпространението на лична дезинформация в TikTok и търсенето на сериозни финансови съвети са това, което 27-годишната Вивиан Ту, бивш трейдър в JP Morgan, вярва, че е направило акаунта ѝ YourRichBFF толкова популярен веднага след създаването му. Тя публикува първия си видеоклип на 1 януари, казвайки на потребителите в TikTok, че ако търсят профил, който да им помогне да получат честни съвети за финансова грамотност, това е той. За една нощ видеото събира над 1 млн. гледания, а в за седмица акаунтът трупа 170 хил. последователи.

Снимка: Bloomberg L.P.

Не след дълго финансовите институции забелязват това. Wealthfront, Credit Karma, FinTron Invest, Insurify и Tastyworks са сред нейните приблизително десетина спонсора. Тя има над половин последователи в TikTok в момента и получава между 3000 и 4000 долара на публикация. За някой, който има работа на пълно работно време, това е голям ангажимент, казва тя. Извън нормалната си работа, тя прекарва между 10 и 15 часа седмично в управление на акаунта си.

„Това беше много извън нормата. Някои хора правят видеоклипове с месеци и нямат подобен обхват“, твърди Ту. „Беше по времето, когато хората получаваха правителствените стимули и мислеха за пари повече от обикновено. Смятам, че също така на хората им беше омръзнало да виждат толкова дезинформация“.

И все пак в описанието си в TikTok тя предупреждава, че видеоклиповете ѝ „НЕ СА ФИНАНСОВИ СЪВЕТИ“.

 

Източник: https://www.investor.bg/