Публикуваме есето, с което Симона Гоцова спечели конкурса за есе в рамките на „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и ВУЗФ

Приключи конкурсът за есе в рамките на второто издание на образователната инициатива „Академия за финансови анализатори“, която Investor.bg организира съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси. Публикуваме и есето, с което Симона Гоцова спечели конкурса, без почти никаква редакторска намеса.

Автор: Симона Гоцова

„Биткойн няма никаква уникална стойност, той не произвежда нищо“; „Не е валута и няма да се изненадам, ако спре да съществува след 10-20 години“; „Краят за криптовалутите няма да е добър“. Това са само част от изказванията на един от най-известните американски милиардери Уорън Бъфет, цитирани от Business Insider.

Бъфет е добре познат като човек, който е срещу криптовалутите и не харесва този тип актив. Факт е, че често съветите на Бъфет са изключително точни – все пак не е случайност, че той носи прякора „Оракула от Омаха“. Но ето, че и Оракула не е безгрешен – още през юни тази година стана ясно, че компанията на Бъфет Berkshire Hathaway инвестира 100 млн. долара в бразилската банка Nubank, която е с повече от просто „прокрипто“ политика, тя предлага инвестиции чрез биткойн.

Това е доста противоречив ход за Бъфет, който през последните години ясно показа, че е против криптовалутите. Какво тогава се промени през 2021 г.? Отговорът е лесен – този тип инвестиция придобива все по-голяма популярност и може би има защо това да се случва.

Криптовалутите са сравнително нова възможност за инвестиция. Макар идеята за дигитална валута да датира от 80-те години на миналия век, то едва през 2009 г. Сатоши Накамото, познат като създателя на първата и най-голяма понастоящем криптовалута, „изкопава“ първия от общо 21 млн. броя биткойн. В следващите години цената на дигиталната валута постоянно се променя, скачайки до 800-1000 долара, последвани от рязък спад до 300 долара, че и надолу. Междувременно се появява етериум, днес познат като конкурента на биткойн и като втората най-голяма криптовалута, а заедно с него на пазара проникват и други криптовалути.

И докато допреди 10 години бе екзотика да инвестираш в този непознат криптосвят на блокчейн и копаене, то днес е вече масова практика. Какво предизвика тази популярност на криптовалутите? Какво привлича инвеститорите, в т.ч. младите, невинаги опитни, играчи, към дигиталните валути, и защо постоянно се говори за тях?

На първо място е редно да се изредят предимствата на криптовалутите. Този актив оперира на базата на децентрализираните финанси – т.е. при тези валути няма централна фигура или орган, например банка или друга финансова институция, които да определят правилата. По този начин инвеститорът си спестява разходи, които иначе би направил за такси и комисиони на банка или на инвестиционен посредник.

Играчите на този пазар не зависят от работното време и часовата зона – те могат да търгуват когато и където си поискат. Те нямат нужда от чуждо одобрение, нито трябва да изчакват за такова – в това отношение може да се каже, че всеки е банка сам за себе си. Сигурността също е гарантирана, тъй като единствено ти имаш достъп до валутите си чрез парола, която само ти знаеш. Самата инвестиция също е лесна, а пък печалбата често е голяма.

Точно тук обаче идва тънкият момент, който не всеки успява да улови или забележи. Както всеки друг актив, така и криптовалутите си имат своите недостатъци. Всъщност всеки техен плюс лесно може да се превърне в минус.

Липсата на централна фигура, която да следи трансакциите, означава, че отговорността пада върху самия теб. Съответно ако забравиш паролата към криптопортфейла си, губиш инвестираното. Вече има и немалко такива случаи, отразени от медиите.

Макар криптовалутите често да са давани като пример за лесна печалба, тъй като понякога цената им може да скочи със 100-200% само за ден, то те могат да са пример и за също толкова лесна загуба. Ценовата волатилност е една от характеристиките на криптовалутите, която обаче лесно бива пренебрегвана от по-неопитните и най-вече от новите инвеститори.

Какво предизвиква тази волатилност? Криптопазарът се влияе от всичко – събития от света на икономиката, политиката, от изказвания или публикации на лидерите на мнение в социалните мрежи. Един такъв лидер е Илон Мъск, шефът на производителя на електромобили Tesla, който често си позволява коментари.

Или иначе казано, всеки криптоинвеститор трябва постоянно да е „в час“ със случващото се и да следи пазара. Един по-нов инвеститор, който често взима импулсивни и необмислени решения заради непреодолян стрес от пазара, лесно може да се превърне в жертва, ако не следи събитията от света.

Криптовалутите са актив със своите особености. Ако човек не е добре информиран, не проучи предварително или не се консултира с експерт, то тази инвестиция, както всяка друга, може да се окаже пагубна за него. Не само поради ценовата волативност, но и заради особеностите около съхранението, в някои случаи и добиването на крипто. Какво тогава накара хората да се втурнат към криптовалутите, без да са добре запознати с тях?

Един от факторите са вече споменатите лидери на мнение като Илон Мъск, Уорън Бъфет, Робърт Кийосаки и др. В тази група попадат и т. нар. инфлуенсъри, а през последната година особено голямо внимание печелят създателите на съдържание в популярната мрежа TikTok. Тя не е само източник на забавление, в нея могат да се намерят съвети за здравословно хранене, спорт, за дома и градината, за финанси.

Не са малко тези инфлуенсъри, които промотират една криптовалута пред друга. Истината обаче е, че видеата често са твърде кратки и не се навлиза в подробности за предпочитанието на инфлуенсъра към една криптовалута спрямо друга. Освен това, не всеки инфлуенсър има необходимите квалификации и финансов опит, а често съветите му са на база лично мнение, не знания.

Голяма роля в популяризирането изигра пандемията от коронавирус, която буквално затвори света по домовете. И докато някои, принудени от обстоятелствата, харчеха спестяванията си, други ги инвестираха – в имоти, в акции и в криптовалути. Не трябва да се подценява и силата на препоръката от приятел, който насочва към дадени криптотокени.

Разбира се, много може да се разисква върху скока в популярността на криптовалутите, особено сред младите хора, които съставляват основната част от аудиторията на социалните мрежи като TikTok, Instagram и пр. Изреденото от мен представлява само един поглед върху проблема.

Иначе фактор, повлиял за излизането на криптовалутите от балона на екзотиката, може да е желанието да се диверсифицира инвестиционният портфейл или просто желанието да се опита нещо по-различно и ново. Феноменът FOMO, или страхът да не изпуснеш нещо, също влияе върху този процес. Според мен най-големият стимул за такъв тип инвестиция е обещанието, от една страна, и нестихващата надежда от друга за бърза и лесна печалба.

Неоспорим факт е, че популярността на криптовалутите расте през последните години, за което допринасят редица фактори. Това се доказа и от непредставителното проучване, което направих чрез онлайн анкета в платформата на Google за формуляри. В него се включиха 29 участници, като преобладават жените (55,2% от общия брой респонденти). Най-голяма е групата на младежите на възраст между 18-25 години (75,9%), следвани от тези на възраст между 36-45 г. (10,3%). Най-активни са анкетираните, живеещи в София (44,8%) или в друг голям град у нас (37,9%), по-малко отговори има от живеещи в Европа (17,2%).

Макар близо 60% от участниците категорично да заявяват, че са наясно какво е криптовалута, а други една трета да посочват, че донякъде са наясно със значението на думата, то в отговорите проличава известно неразбиране на същността на този тип актив. Над 40% смятат, че това е дигитална валута, с която се плаща само онлайн. Други над 34% казват, че това е дигитална версия на валута, например дигитален долар, евро и пр. Едва единици са тези, избрали „Друго“ като отговор и дали своя дефиниция на понятието.

Въпреки това резултатите от проучването показват, че над 55% от участниците инвестират в криптовалути, като най-честата причина за това е препоръката от приятел (20,7%), публикации и новини по темата в социалните мрежи (17,2%) и желанието да се разнообрази инвестиционният портфейл (13,8%).

На въпрос „Смятате ли, че популярността на криптовалутите расте през последните години?“ анкетираните отговарят утвърдително, макар и с различна степен на сигурност. Близо 80 на сто избират „Категорично да“ за отговор, а останалата малко под една пета избират „Да, донякъде“.

В обобщение ще посоча, че макар популярността на криптовалутите да расте през последните години, то все още се усеща известно колебание от страна на инвеститорите доколко тези активи могат да са полезни. Освен това тепърва предстои да се види как ще се развият криптовалутите и дали ще успеят да се наложат масово като разплащателно средство. Но както бе посочено, тези активи имат своите особености, които не трябва да пренебрегваме, затова следва първо обстойно да ги проучим и на база знания да се вземе решение. Това правило така или иначе важи за всяко наше решение или действие, касаещо личните ни финанси и тези на бизнеса ни.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова
Източник: https://www.investor.bg/

 

Категория: 
Ключови думи: