Георги Георгиев, мениджър софтуерни разработки в Smart IT, Владимир Заков – senior data scientist в Management Financial Group.

Финтех секторът е един от водещите в сферата на високите технологии. Открояващи се компоненти във финтех индустрията са Big Data, както и AI.

По темите за начините, чрез които изкуствения интелект и анализа на данни могат да навлязат в света на бизнеса и по какъв начин те подобряват услугите, ще си говорим с Георги Георгиев, мениджър софтуерни разработки в Smart IT, както и Владимир Заков – senior data scientist в Management Financial Group. 

 

AI като технология все още прохожда. На този етап колите, които се управляват сами са един от върховете на изкуствения интелект и няма как да се предвиди какво ще се появи в бъдеще. Георги Георгиев посочи, че AI сферата е такава, че когато се направи пробив в нея и той се въведе в експлоатация, веднага спира да се приема за откритие. Такъв е случая с технологията за лицево разпознаване – тя също е част от спектъра, който изкуственият интелект покрива. В момента всички го имаме като опция на телефона, без дори да си даваме сметка, че това е внедрен AI в телефона.

Всичко във финтех индустрията тръгва от идеята да се дигитализират процесите в бизнеса. Владимир Заков дори смята, че сме на прага на следваща индустриална революция. Развитието на технологиите всъщност променя нещата коренно – преди те са се смятали за средство, което дава предимство на компаниите и ги прави по-конкурентоспособни. Освен това автоматизира досадни процеси, които вече стават за секунди. Но сега фокуса се изменя върху потребителя – усилията за развитие на една компания се насочват към това тя да предлага по-качествена услуга на своите клиенти.

Цялостната идея се корени в това да се предоставят персонализирани услуги и клиентите да получават единствено информация, която им е необходима. Тук навлиза още един аспект на изкуствения интелект – Adaptive Interface. Той анализира поведението на клиента, а след това подава информацията на консултант или друг служител, който може да обслужи потребителя много по-качествено.

Финтех секторът има още много какво да разкаже за себе си, а повече за това как работи, чуйте в подксата “Технология на парите”. 

Източник: bloombergtv.bg/