Златото и медта може да грабват заглавията в медиите, но среброто е една от най-добре представящите се суровини за 2024 г. с ръст от 21% до момента, побеждавайки своите метални братовчеди – и индекса S&P 500. И въпреки това, много инвеститори изглежда продължават да избягват сивия метал.

Повечето сребърни кюлчета и борсово търгувани фондове за добив на сребро имат нетни изходящи потоци от началото на годината до момента, според данни на Morningstar, докато щатските продажбите на сребърни монети в монетен двор са 1,34 милиона унции, по-малко от половината от продажбите през 2023 г. от 3,4 милиона унции до юни.

Среброто се търгува при около 30 долара за унция, което е най-високото му ниво от 2012 г., въпреки привидно тежкия фундаментален фон за благородните метали: високи лихвени проценти, намаляваща инфлация, силен фондов пазар и все още растяща американска икономика. „Това е точно обратната среда, в която трябва да инвестирате в сребро“, казва Адриан Дей, главен изпълнителен директор на Adrian Day Asset Management.

Среброто може да бъде повлияно от същите фактори, които влияят върху златото, но има и индустриални приложения, тъй като е добър проводник на електричество. Попътните ветрове, които вдигат медта, по-специално глобалната електрификация и търсенето на по-мощни полупроводници, имат сребрист блясък. По-специално, той се използва и в мощните полупроводникови чипове, необходими за изкуствения интелект.

Silver Institute, индустриална група, каза, че промишленото търсене през 2023 г. е достигнало рекорд, отбелязвайки 64% скок в търсенето от индустрията за слънчеви панели през 2023 г. Групата очаква използването през 2024 г. да нарасне с още 20%. Това съвпада с данните от Асоциацията на индустриите за слънчева енергия, която съобщи, че американския соларен пазар отбеляза второто си най-голямо тримесечие на инсталиран капацитет през първото тримесечие, точно зад рекорда, поставен през четвъртото тримесечие на 2023 г., воден от инсталациите за комунални услуги.

 

Снимка 359200

Източник: iStock

 

В допълнение към търсенето на фотоволтаици, Робърт Минтер, директор на инвестиционната стратегия на ETF в Abrdn, който издава ETF на Abrdn Physical Silver Shares ETF на стойност 1,3 милиарда долара (тикер: SIVR), казва, че Китай стимулира част от търсенето, както в ролята си на най-големия производител на слънчеви панели и като източник на инвестиционно търсене. Той отбелязва, че физическото сребро в Китай се търгува с премия спрямо спот цените.

Източници: Morningstar, доклади на компанията

По-високото търсене идва, тъй като общото предлагане от добива и рециклирането на скрап спадна с 0,5% през 2023 г. и се очаква да спадне с още 1% през 2024 г., като търсенето изпреварва предлагането, казва институтът.

Среброто е нещо повече от златото за бедните, казва Дейвид Морган, издател на бюлетина за природните ресурси Morgan Report, като често действа различно от жълтия метал. Тъй като пазарът е по-малък, ценовите движения на среброто са много по-нестабилни от тези на златото и подлежат на сезонни тенденции, с бавно движение през лятото и по-голяма волатилност през есента и зимата.

Опциите за притежаване на сребро също са ограничени. Освен физическите барове и монети, има само няколко налични ETF без ливъридж/обратни ETF. Най-големият обезпечен със сребро ETF е $13,2 милиардния iShares Silver Trust (SLV), докато най-големият ETF за добив на сребро е $1,1 милиардния Global X Silver Miners (SIL), съответно с 24% и 11% ръст през 2024 г.

Инвеститорите в акции може да се изненадат да научат, че няма акции за добив на сребро, тъй като повечето сребро се изкопава като страничен продукт от производството на неблагородни метали или злато.

„Малката мръсна тайна е, че повечето компании за добив на сребро не получават по-голямата част от приходите си от сребро“, казва Дей, особено ако имат производство на злато.

Бъдещето на среброто вероятно ще зависи повече от промишленото търсене, отколкото в минали години. Ако стабилният растеж на производството на слънчеви панели се задържи, това може да смекчи търсенето на сребро и следователно цените. И все пак среброто, използвано във фотоволтаиците, е заключено с години, докато тези панели не бъдат рециклирани, ако въобще се рециклират, което не позволява това предлагане на пазара и може да ограничи падането на цените.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Теодор Минчев

Автор:  Теодор Минчев

 

Източник: https://money.bg/