Днес в САЩ има повече от 3500 публично регистрирани компании. И все пак шепа акции привличат цялото внимание на медиите, анализаторите и инвеститорите. Това обикновено са технологичните акции с мега капитализация, които доминират на пазара и са отговорни за по-голямата част от неговите печалби и загуби, пишат от InvestorPlace. Вниманието обикновено се насочва към компании като Apple (AAPL), защото те имат толкова голямо влияние върху посоката на пазара, вместо някои технологични акции, които не са в полезрението.

Въпреки че има смисъл, че най-влиятелните акции трябва да получат по-голяма част от вниманието, това също означава много страхотни технологични акции под радара. Това е разочароващо, тъй като много от тези пренебрегвани акции тихо се покачват и надминават възвръщаемостта, наблюдавана на по-широкия пазар. Забелязването на тези скрити скъпоценни камъни може да добави големи печалби към портфолиото.

Ето три акции на технологични компании, които не са в полезрението на радара, с потенциал да създадат милионери.

Applied Materials (AMAT)

Applied Materials (AMAT) не получават почти толкова внимание, колкото заслужават. Компании като Nvidia (NVDA) използват компонентите на производителя на оборудване за микрочипове. И все пак компанията и нейните акции получават само малка част от медийното внимание, отделено на нейните клиенти. Това до голяма степен се дължи на факта, че Applied Materials е действащо предприятие от 1967 г. и се смята за основател на Силиконовата долина.

Част от оборудването на Applied Materials е толкова старо, че се съхранява в музея Smithsonian. Независимо от възрастта си, Applied Materials все още публикува силни финансови резултати и акциите ѝ реагират. За своето фискално второ тримесечие Applied Materials наскоро обяви печалба на акция от 2,09 долара, което беше пред консенсусните оценки на анализаторите, които изискваха печалба от 1,99 долара на акция. Приходите възлизат на 6,65 милиарда долара, надминавайки прогнозите на Уолстрийт за 6,54 милиарда долара.

Силните резултати и възходящите бъдещи насоки продължават да повишават акциите на AMAT. През последните 12 месеца цената на акциите на Applied Materials се е повишила с 67%.

Palo Alto Networks (PANW)

За акции на киберсигурността, които са под радара, потърсете Palo Alto Networks (PANW). Акциите на компанията се повишиха с 18% тази година, но изостават зле от печалбите, наблюдавани при нейните конкуренти, като CrowdStrike (CRWD), чиято цена на акциите е нараснала с 57%. Големият проблем в Palo Alto Networks е, че компанията е пропуснала прогнозите на Wall Street на няколко пъти.

Съвсем наскоро Palo Alto Networks отчете тримесечни сметки, които не отговарят на прогнозите на анализаторите, което доведе до спад на акциите ѝ с близо 10%. За третото фискално тримесечие на компанията фактурите възлизат на 2,33 милиарда долара, което е под средната оценка на анализаторите от 2,34 милиарда долара. Американските анализатори виждат разочароващата цифра за фактуриране като знак за намалени корпоративни разходи за решения за киберсигурност, създавайки насрещни ветрове.

Въпреки краткосрочните предизвикателства, 38 анализатори на Уолстрийт, които отразяват компанията, оценяват акциите на Palo Alto Networks като „силна покупка“ и очакват бъдещи печалби.

Analog Devices (ADI)

Подобно на Applied Materials, Analog Devices (ADI) е компания за полупроводници, чиито акции минават под радара на повечето инвеститори, но въпреки това се представят по-добре. Досега, през 2024 г., акциите на ADI са нараснали с близо 20%. През последните пет години цената на акциите се е увеличила повече от два пъти. Освен това, подобно на Applied Materials, Analog Devices продължава да публикува силни тримесечни отпечатъци, които подкрепят цената на акциите ѝ.

През май тази година Analog Devices обяви печалба на акция от 1,40 долара за второто фискално тримесечие, надминавайки консенсусната прогноза на анализаторите от 1,26 долара. Приходите възлизат на 2,16 милиарда долара, надминавайки очакванията за 2,11 милиарда долара. Компанията, която произвежда полупроводници, използвани при преобразуване на данни и обработка на сигнали, приписва силните резултати на нарастващите поръчки и търсенето на нейните продукти, особено в автомобилния и индустриалния сектор.

Гледайки напред, Analog Devices повиши прогнозата си за второто тримесечие на годината, заявявайки, че очаква приходи от 2,27 милиарда долара, плюс или минус 100 милиона долара. Анализаторите прогнозираха продажби за третото фискално тримесечие на стойност 2,16 милиарда долара. Акциите на ADI също плащат тримесечен дивидент от 92 цента, което им дава доходност от 1,60%.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/