Първата седмична загуба на щатския долар от повече от месец вероятно е временен неуспех, според валутните стратези, тъй като политическите и инфлационните рискове отново се фокусират, пише „Блумбърг“.

Индексът Bloomberg Dollar Spot продължи спада си в петък, отдръпвайки се още повече от най-високото си ниво от миналата седмица до момента, на фона на слабостта на икономическите данни на САЩ. Спадът идва, тъй като политическите събития в Обединеното кралство и Франция подкрепят ръста на паунда и еврото спрямо зелените пари.

Доларовият показател на Bloomberg се понижи с до 0,3% в петък, преди да компенсира повечето от загубите си. Ниското ниво беше достигнато, след като данните за заетостта през юни показаха по-бавно наемане и растеж на заплатите, което засили очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв в началото на тази година.

„Данните отварят страхотен риск за показанията на Пауъл в Конгреса във вторник и сряда“, каза Даниел Тобон, базиран в Ню Йорк валутен стратег в Citigroup Inc., имайки предвид председателя на Фед Джеръм Пауъл, който е планиран да обсъжда икономиката и паричната политика. По-рано тази седмица зелените пари бяха засегнати от по-голям от очакваното спад на ISM Services Index до четиригодишно дъно.

За Тобон и други обаче ще е необходимо повече от това, за да провалят очакванията за силата на долара през останалата част от годината. Въпреки че има възможност доларът да отслабне през следващата седмица, политическият риск в САЩ и инфлационната тенденция трябва да се възобновят в подкрепа на американската валута, казват валутните стратези в Citigroup, Credit Agricole и Brown Brothers Harriman.

Предизборните рискове в САЩ, които в крайна сметка са положителни за долара, „може да излязат още повече на преден план“ през следващите няколко седмици, каза Тобон, който очаква „по-нататъшна тактическа слабост на долара през следващата седмица“.

Конкурсът за президент на САЩ, който трябваше да бъде решен през ноември, беше преобърнат от дебата миналата седмица, който отприщи призиви към оттеглянето на президента Джо Байдън. Подобрените шансове за втори мандат на бившия президент Доналд Тръмп засилиха интереса към сделки, които се възползват от инфлационна комбинация от по-свободна фискална политика и по-голям протекционизъм, включително силен долар и по-висока доходност на американските облигации.

„Ще са необходими доказателства, че перспективите за инфлацията стават по-благоприятни, за да видим, че доларът се представя още по-слабо“, каза Валентин Маринов, ръководител на G-10 FX изследвания и стратегия на Credit Agricole.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: