Всеки е чувал за такива известните компании като Microsoft, Apple, McDonald’s или Inditex. Малко хора обаче се замислят как точно са започнали пътя си техните основатели и са създали своите многомилиардни империи. Това са историите на едни от най-големите и смели икономически начинания на нашето време.

Зад всяко от тях стои човек, който не се е страхувал да рискува и да развие собствена ниша в бизнеса. Така че следващия път, когато имате съмнения, не забравяйте, че всеки успех започва с една малка стъпка. Само така може да се стигне до „Компании, която предизвиква възхищение“, припомня Fortune.

Ето и ТОП 5 на едни от най-успешните световноизвестни бизнес империи

Apple

Стив Джобс, заедно със сътрудници, основава Apple през 1976 г. с цел да направи персоналните компютри по-достъпни. По онова време той не знаеше колко известна ще стане тази компания и нейната марка.

Днес Apple е безспорен лидер на пазара, а продуктите й се превърнаха в истински култ. Печалбата на бизнес империята е 300 хиляди долара на всяка минута, а годишната е многократно по-висока от приходите на всички конкуренти взети заедно. Понякога в банковата сметка на Apple има повече пари, отколкото в държавната хазна на САЩ. Мащабът на продажбите на iPhone и други продукти нараства всяка година. Стив Джобс завеща, че трябва да „останете ненаситни“ и, изглежда, мозъкът му успява.

Снимка 617861

Източник: iStock Images

McDonald’s

Най-популярният в света ресторант за бързо хранене е основан от двамата братя Мак и Дик Макдоналд. McDonald’s се превърна в пионер сред веригите за приготвяне на храна. Първият ресторант на McDonald’s отваря врати през 1940 г. в Калифорния. Отначало това беше просто незабележим местен ресторант, но предприемчивият бизнесмен Рей Крок вижда огромния потенциал на компанията и купува от братята правото да действа като франчайз агент. Когато за първи път се запознава с Макдоналд, Крок е на ръба на фалита.

Но още през 1955 г., след като отвори първия си McDonald’s, той започна да печели отлични пари. През 1961 г. Рей Крок най-накрая купува бизнеса за 2,7 милиона долара и започва да го разширява. През 1965 г. в САЩ има такива 700 заведения. Първите, които опитаха известните хамбургери извън Съединените щати, бяха жителите на Канада, популярната верига отвори ресторант там през 1967 година. По-нататъшното развитие на компанията е бързо. Днес McDonald’s е представена в 118 страни по света, която има повече от 35 000 търговски обекта и 70 милиона души посещават мрежата ежедневно,.

Собствениците на франчайз се опитват да адаптират менюто към традициите на определена страна, например в Индия сервират агнешко вместо говеждо месо. Но, въпреки това, McDonald’s постоянно е замесен в някои скандали, свързани с лоши условия на труд, а след това с лошо качество на храната. Има документален филм на тази тема, „Двойна порция“, а готвачът Джейми Оливър дори спечели съдебно дело срещу компанията, доказвайки, че месните отпадъци се използват за бургери. Такива случаи обаче не засягат популярността на McDonald’s.

Walt Disney

Днес Disney е не само прекрасни филми и анимационни филми за цялото семейство, но и една от най-големите развлекателни империи. В допълнение към няколко филмови студия и звукозаписни студия на Walt Disney Productions, компанията Walt Disney притежава списания, вестници, огромни увеселителни паркове по целия свят и телевизионна мрежа. Марковите сувенири се продават в 535 магазина. Тя дори има собствени хокейни и бейзболни отбори. Всяка година конгломератът носи на собствениците до 20 милиарда долара. За почти сто години история компанията е успяла да спечели голямата любов на хората, предимно благодарение на анимационните филми. Уолт Дисни започва да рисува на 7-годишна възраст. Художникът опита всичко: комикси, карикатури, взема курс в Академията за изящни изкуства. Началото на великата империя е положено в малко гаражно студио, където са изрисувани първите шедьоври. През 1924 г. Уолт пуска първата карикатура от поредицата за приключенията на героите на света „Алиса в страната на чудесата“ по творбите на Луис Карол.

Снимка 280357

Източник: iStock

Hilton

Конрад Хилтън искал да стане банкер, а станал милионер, когато на 31-годишна възраст решил да се присъедини към хотелиерския бизнес. Първият хотел от световноизвестната верига Dallas Hilton отваря врати през 1925 г. в Тексас. Собственикът се заема сериозно да го направи най-добрия в страната, в резултат на което създаде една от най-добрите хотелски вериги в света. Двадесетте години в Съединените щати са белязани от Голямата депресия и много предприятия затвориха, но не и Hilton. Конрад ипотекира бизнеса на кредиторите си, но 5 години по-късно го изкупува обратно. А през 1954 г. се осъществява най-голямата сделка за хотелиерския бизнес: Конрад Хилтън придобива конкурентна компания Statler Hotels за 111 млн. долоара. Още в края на това десетилетие в Америка и в чужбина са открити 40 хотела на веригата. Успехът му се дължи и на иновациите, които сега се считат за неразделна част от този бизнес.

Dell

Историята на компютрите на Dell е наистина вдъхновяваща. Майкъл Дел изобщо не е изключителен студент, но на дванадесет години печели първите си сериозни пари – 2000 долара от продажбата на списания. Човекът изпрати нови заселници сладки пощенски картички с оферта да се абонирате безплатно за 2 седмици. Така Майкъл се запозна с техниката на директните продажби, която в бъдеще се превърна в основна концепция на неговата компания.

Дел основава компанията си на 19 години, като е инвестирал само хиляда долара. Dell не работи с посредници и не използва складове, те сглобяват компютри изключително по поръчка и предлагат много бонуси на всеки, включително постоянна поддръжка на услуги. Благодарение на тези тактики за правене на бизнес, Dell бързо се завъртя и спечели признание: през 2005 г. той взе първата позиция в рейтинга на „Компании, които предизвикват възхищение“ на изданието Fortune.

 

Източник: https://money.bg/