Как се натрупва богатство? Зависи кого питате – и на колко години е тя или той. Ако е сред по-младите, вероятно няма да чуете (само) традиционните акции, облигации и пари в брой.

Впечатляващите 31% от портфолиата на заможните милениъли и представители на Gen Z са алтернативни активи, показва проучване на Bank of America сред 1000 млади инвеститори с по над 3 млн. долара (и то без основното им жилище). Това е значително по-различен резултат в сравнение с по-възрастните, пише Benzinga.

Цели 72% от инвеститорите на възраст между 21 и 43 години смятат, че „вече не е възможно да се постигне възвръщаемост на инвестициите над средната, като се инвестира единствено в традиционни акции и облигации“. За разлика от тях само 28% от инвеститорите над 44 години споделят това мнение.

Думите се превръщат в действия – младите инвеститори разпределят само 28% от портфейлите си в акции, в сравнение с 55% при по-възрастните.

Както отбелязва онлайн изданието, може би има логика в тези действия: Как да повярваш в стабилността на акциите, след като те са се сривали два пъти през живота ти – първо през 2000 г. и после през 2008 г.? За милениълите и Gen Z да инвестираш спестяванията си в нещо, което може да изчезне за част от секундата, си струва само при големи потенциални печалби.

Ето някои от популярните им алтернативни инвестиции:

Недвижими имоти

При нестабилността на фондовия пазар недвижимите имоти предлагат осезаем актив, който може да осигури стабилна възвръщаемост във времето. В исторически план това е един от най-сигурните начини за създаване на богатство, ако имате търпението да изчакате пет до десет години, отбелязват от Benzinga.

Инвестициите в недвижимости могат да варират от жилища до търговски имоти, а инвестирането в тях никога не е било по-лесно. До края на деня можете да станете съсобственик на отделни имоти чрез фракционално инвестиране или да инвестирате във фондове, които могат да носят пасивен доход в продължение на много години в бъдеще. Стига имотният пазар да не се срине – което се е случвало не един и два пъти.

Крипто

Младите инвеститори масово са оптимистично настроени към криптовалутите. На фона на всички техни големи възходи и падения, те към момента носят добра възвръщаемост.

Биткойн ETF-ите и цялостната промяна в отношението на големите институционални играчи към крипто спомага за неговата стабилност, но все пак волатилността на пазара изисква от инвеститорите да го познават добре.

Частен капитал

Инвестирането в частен капитал (private equity) по същество означава придобиване на дял в стартъпи преди публичния им дебют. Както отбелязват от Benzinga, днес времето до IPO е рекордно дълго, а в същото време стотици бъдещи милиардни компании все още са с по под 10 служители. Това прави инвестирането в частен капитал изключително популярно.

Проблем обаче е, че все още малко стартиращи компании се отварят към масовия инвеститор – по-често те разчитат на ангели инвеститори, хедж фондове и фондове за рисков капитал.

 

Източник: https://money.bg/