Фондовият пазар достигна нови върхове, но повечето акции се борят. Дори новини, които обикновено биха го трогнали, не вършат работа, знак, че акциите няма да бъдат вълнуващо място за инвестиране след известно време.

Индексът S&P 500 падна с 0,1% за седмицата, докато Dow Jones Industrial Averagе спадна с 0,1% и Nasdaq Composite напредна с 0,2%. И все пак Invesco S&P 500 с еднакво тегло, загуби 0.7% от стойността си. Този ETF, за разлика от индекса, претеглен по пазарна стойност, държи една и съща сума от всяка акция, така че неговото движение отразява, че истинското представяне на средната акция е било лошо.

Равнопретегленият ETF се опитва – и не успява – да надмине рекорда си от $169. Дори положително четене за глобалната икономика от FedEx не можа да принуди купувачите да тласнат фонда до нови върхове. В сряда FedEx заяви, че приходите ще нараснат в ниските до средните едноцифрени проценти за фискалната 2025 г., което е ясен сигнал, че глобалното търсене на стоки нараства. И все пак равнопретегленият S&P 500 спадна с 0,4% този ден.

„Това е беден малък пазар, който не може да намери пътя си“, пише Франк Грец, пазарен техник в Wellington Shields. „Здравите пазари са за участие, а този пазар липсва там.“

Пазарът също не реагира на доброкачествен доклад за инфлацията в петък. Индексът на разходите за лично потребление се повиши с 2,6% на годишна база през май, което е спад от 2,7% през април. Това доведе до спад на двугодишната доходност на държавните облигации – барометър за очакванията относно лихвения процент на федералните фондове – до 4,67% от 4,74% предходната седмица. Това изглежда ще засили аргументите за намаляване на лихвите. И все пак S&P 500 спечели само 0,1% в петък, тъй като пазарът се превръща от фокусиране върху лихвените проценти към безпокойство за икономическия растеж.

„Инвеститорите внезапно смениха нагласата си към разглеждане на икономическите данни и не просто казват, че е страхотно, че Федералният резерв ще намали лихвите, но може би и че ще се насочим към рецесия“, казва Сийма Ша, старши глобален директор и инвестиционен стратег в Principal Global Investors.

Това би могло да задържи инвеститорите в Big Tech, особено във Великолепната седморка. Тези акции имаха добра седмица, като пет от седемте се повишиха. Nvidia, регистрира спад от 2,4%, и Microsoft поевтиня с 0,6%, които бяха и единствените изключения. Тези компании се справят добре в добри времена, но акциите им могат да се представят по-добре, когато икономиката се забави, защото растежът им не зависи толкова от икономиката, колкото от по-големи теми като изкуствения интелект. Освен това по-ниските ставки правят бъдещите печалби по-ценни.

Но дори и там опасенията изобилстват. Най-ярката е оценката. Секторът за информационни технологии на S&P 500 се търгува при 33,5 пъти 12-месечните форуърдни печалби, след като спечели 43% от дъното си през октомври, вероятно вече отразявайки нарастващите печалби и падащите лихви.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/