Три седмици след като препоръчаха на инвеститорите да продават петгодишни съкровищни ​​облигации, стратезите от JPMorgan Chase & Co. казват, че е време да приберете печалбите от търговията, пише „Блумбърг“.

Доходността по петгодишния държавен дълг на САЩ се покачи с повече от 20 базисни пункта от дъното от около 4,20% преди малко под три седмици. Ръстът, който се отразява и в други части на кривата, подчертава засиления натиск върху продажбите от ребалансирането на индекса в края на месеца и засиленото безпокойство от по-високите лихвени проценти в САЩ след президентския дебат миналата седмица.

„С възстановяване на доходността към средата на техните тримесечни диапазони, оценките изглеждат по-евтини“, казват стратези, включително Джей Бари.

„Препоръчваме да вземете печалби от петгодишни шорти преди повишения риск от събития през тази съкратена седмица, отбелязвайки, че данните за заетостта и заплатите в САЩ пристигат в деня след празника на Деня на независимостта“, казват стратезите.

Държавните ценни книжа се сринаха тази година, тъй като търговците се люлееха между покупката на облигации на фона на признаци за охлаждане на цените в САЩ и страхове от по-високи за по-дългосрочни лихви. Възможността за ново президентство на Доналд Тръмп също предизвиква несигурност сред инвеститорите.

„Нашите прогнози са много близки до консенсуса и очакваме по-нататъшно постепенно забавяне и в двата доклада, което би било в съответствие с неутралните рискове за лихвите“, казват стратезите.

Доходността на петгодишните държавни облигации се задържа на около 4,41% в началото на Азия във вторник, след като се повиши с 13 базисни пункта през последните две сесии. Тези на референтните 10-годишни държавни облигации се стабилизираха на около 4,45%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/