Глобалните политици нямат намерение да позволят забавянето на Федералния резерв да намали лихвените проценти да ги отвлече твърде много от собствените им усилия за облекчаване, пише „Блумбърг“.

Сред 23-те най-големи централни банки в света, включени в тримесечния справочник на „Блумбърг“ само Bank of Japan няма да намали разходите по заеми през следващите 18 месеца. Повечето вече са готови да го направят тази година.

Общо 155 базисни пункта ще бъдат премахнати от съвкупния референтен глобален лихвен процент, съставен от Bloomberg Economics до края на 2025 г. Дори самият Фед, чиито планове за съкращения на разходите за заеми се провалиха в лицето на упоритата инфлация в САЩ, все пак ще приключи да направи няколко хода тази година, показват прогнозите.

Това, което е ясно досега, е, че намаляват перспективите за бързо премахване на безпрецедентното глобално затягане, постигнато по време на кризата с разходите за живот след пандемията.

В тандем с предпазливостта на колегите си от САЩ, централните банкери, притеснени от продължаващия натиск върху потребителските цени, се виждат да възприемат много по-мека траектория надолу за лихвените проценти, отколкото направиха по пътя нагоре.

Облекчаването в целия напреднал свят също се оказва относително несинхронизирано. В Европа например Швейцарската национална банка вече намали лихвите два пъти тази година, Европейската централна банка предприе веднъж, Bank of England все още не го е направила, а норвежките служители току-що сигнализираха, че е малко вероятно да предприемат действия преди 2025 г.

Глобалният натиск за облекчаване все още може да претърпи допълнителни неуспехи, както Фед и ЕЦБ вече показаха. Централната банка на Австралия дори не изключва ново увеличение.

„Инфлацията след пандемията разби ръководството на централната банка. Нормалният модел „нагоре по ескалатора, долу по асансьора“ е обърнат, като цените се покачват бързо и падат бавно. Притегателната сила на Фед като глобална котва изглежда намаляла, като ЕЦБ, SNB и много нововъзникващи пазари чертаят свой собствен курс. Цялостната картина е, че съкращенията идват по-късно, по-бавно и по-малко синхронизирано от очакваното в началото на годината.“, казват анализатори от „Блумбърг“.

 

Източник: https://www.infostock.bg/