Силното първо полугодие за S&P500 обикновено довежда до още едно солидно представяне през оставащите шест месеца

Бумът на изкуствения интелект подхрани невероятното първо полугодие за американския фондов пазар и трейдърите очакват да видят същото – и повече – през остатъка от годината.

Индексът S&P 500 се покачи с 14% от началото на януари, достигайки втория си най-добър период от рекорди в началото на годината през този век, благодарение на устойчивата икономика, подобрените корпоративни печалби и бурното търсене на компании, свързани с ИИ. Дори при признаци на икономическо охлаждане ралито получава помощ от Федералния резерв, който обмисля кога да намали лихвените проценти след най-разрушителната кампания за затягане от десетилетия.

Силното първо полугодие на фондовия пазар исторически предвещава добро за останалата част от годината. Дали това ще се случи отново, може да се гадае, като се имат предвид рисковете на хоризонта. Президентските избори в САЩ през ноември – които може да предизвикат хаос при акциите – са един от тях. Друг е несигурността относно пътя на намаляването на лихвените проценти.

След суша от над 500 сесии без рекорд в началото на годината, S&P 500 отбеляза 31 най-високи стойности за всички времена при затваряне през 2024 г. през периода януари-юни, според данни, събрани от Bloomberg. Само още една година го надмина този век, 2021 г.

Текущият възход на S&P 500 добави повече от $16 трилиона пазарна стойност след затварянето на дъното от 3 577,03 на 12 октомври 2022 г. Сега индексът се търгува на една ръка разстояние от 5 500.

Компаниите в областта на информационните технологии и комуникационните услуги подхраниха печалбите. В тези сектори се намират шепа технологични гиганти, включително Nvidia Corp., Microsoft Corp. и Meta Platforms Inc. Акциите на информационните технологии са поскъпнали с 28% през 2024 г., а акциите на комуникационните услуги са нараснали с 26%.

Акциите на комуналните услуги се повишиха със 7,6%, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че ще се възползват от осигуряването на енергия за центрове за данни, свързани с възхода на AI. Недвижимите имоти са единственият сектор със загуби през 2024 г., отбелязвайки най-лошото си първо полугодие в сравнение с широкия индекс, откакто беше създаден в края на 90-те години, показват данните, събрани от Bloomberg. Високите лихви навредиха на сектора.

Производителят на чипове за изкуствен интелект Nvidia допринесе най-много за ралито на S&P 500 през 2024 г. Дори със скорошно оттегляне, цената на акциите се повиши с приблизително 150% на база обща възвръщаемост. Подгласници са Constellation Energy Corp., поскъпнали с близо 72%, следвани от General Electric Co., Eli Lilly and Co. и Micron Technology Inc.

Walgreens Boots Alliance Inc. се представи най-зле, губейки 52% досега през 2024 г.

По отношение на приноса на индекс точки, Nvidia също държи първото място, добавяйки 218 точки. Microsoft добави 64 точки, докато Amazon.com Inc., Meta и Apple Inc. допълват челната петица. Tesla Inc. отчете най-големите загуби със 17 пункта.

Някои стратези казват, че ралито на технологичните акции изглежда преувеличено, като само силните оценки и шепата лидери тласкат пазара нагоре.

Уеднаквена версия на S&P, която не прави разлика между размера на компаниите, изостава от версията, която е претеглена по пазарна стойност, с 10 процентни пункта от началото на януари. Това е най-голямото изоставане през първите шест месеца на годината в историята.

Компаниите извън технологиите може да повишат цената на акциите в следващия етап, според Джим Полсен, известен борсов стратег, който правилно определи двуцифреното покачване на S&P миналата година. От 1990 г. насам, четири предишни бичи пазари показаха, че индексът с еднакво тегло изпревари основния бенчмарк с 15 процентни пункта средно до 20-ия месец, според Полсен. В момента показателят с еднакво тегло се представя под S&P с 16 процентни пункта в този период.

Силното първо полугодие за S&P обикновено довежда до още едно солидно представяне през оставащите шест месеца. От началото на 50-те години на миналия век, когато индексът се покачи с повече от 10% до юни, той се покачва средно с приблизително 10% през втората половина, показват данните, събрани от Bloomberg.

Въпреки че пазарът е исторически по-слаб през първата половина на годините на президентските избори в САЩ, това е вторият най-добър период януари-юни от 1928 г. насам, според Ned Davis Research. Тъй като акциите се борят със сезонните модели, това оставя място за S&P да се отдръпне между 5% до 8%, започвайки през следващите седмици, според Джефри Хърш, редактор на Stock Trader’s Almanac, който правилно прогнозира ралито след глобалната финансова криза от 2008 г.

 

Източник: https://www.bloombergtv.bg/

 

 

 

 

 

Категория: 
Ключови думи: