Френските университети бързо се оказаха на мушката на инвеститори, жадни да открият откъде ще дойде следващата AI революция. Ако обаче очакват типичният бъдещ стартъп основател да е млад програмист с познания най-вече в STEM сферата, определено ще бъдат изненадани.

Днес мултимилионните технологични идеи идват от млади хора с влечение и към спорта, езиците и изкуствата, пише Fortune.

Новата сила на Европа

Според Хари Нелис, партньор във фонда за рисков капитал Accel, връзката между европейските университети и новите стартъпи е уникална за AI вълната, поради фокуса върху deep tech и базови модели модели.

Франция е най-добре капитализираният пазар в Европа за AI стартъпи, привличайки финансиране от 2,3 милиарда долара и изпреварвайки Великобритания и Германия, според Dealroom.

Един от основните центрове на тази вълна е École Polytechnique, научен университет в южното парижко предградие Палезо. Този 230-годишен ВУЗ е мястото, където 57% от основателите на AI стартъпи във Франция са получили образованието си, според изследване на Dealroom, анализирано от Accel.

Артур Менш, 31-годишният изпълнителен директор и съосновател на нашумелия френски стартъп Mistral на стойност 6 милиарда долара, е възпитаник на колежа. Преди последната технологична вълна, изпълнителният директор на LVMH Бернар Арно е получил инженерната си степен от École Polytechnique. Университетът също така се гордее с безброй френски изпълнителни директори и признати имена в областта на STEM.

Един необичаен ВУЗ

Предвид известните си възпитаници, не е изненадващо, че образованието в École Polytechnique не е типично студентско преживяване. Университетът, основан през 1794 г. по време на Френската революция и по-късно използван за Наполеоновите войни, все още въплъщава военен дух. Студентите в университета получават задължително военно обучение, нещо уникално сред френските Grandes Écoles.

Доминик Росин, ректор на École Polytechnique, казва, че докато студентите му ще се фокусират върху STEM курсове, има също силен акцент върху чуждите езици, спорта, хуманитарните и социалните науки, изкуствата и литературата.

„AI сега се внедрява във всяка дисциплина по същия начин, по който математиката го направи преди години. Наистина подтикваме нашите студенти извън зоната им на комфорт и ги насърчаваме да опитват нови предмети и да откриват нови области в науката „, казва Росин.

Умения за успех утре

Технологичните лидери са съгласни, че хората, използващи AI, ще бъдат първи в редицата за работни места на пазара на труда в бъдеще. Уменията, които могат да навлязат в техническата страна, като писане на код и машинно обучение, ще бъдат приоритет.

Мат Канди, глобален управляващ партньор в generative AI в IBM Consulting, казва, че ще има място и за хора, които могат да работят с AI за подобряване на нетехнологичните си роли, и тези, които могат да обучават AI да мисли повече като хората.

„Умението за задаване на въпроси, творческите умения и иновациите ще бъдат изключително важни, защото мисля, че AI ще освободи повече капацитет за творчески мисловни процеси. Скоростта, с която хората ще могат да измислят идея, да я тестват, да създадат нещо, ще бъде толкова ускорена. Не е нужно да имате степен по компютърни науки, за да го направите“, казва Канди.

 

Източник: https://money.bg/