През февруари „дългогодишният инвеститор“ Сони Калси каза на Barron’s, че секторът на търговските недвижими имоти ще се завърне през 2025 г., съобщават от InvestorPlace.  Изданието отбелязва, че Калси, който управлява съвместно инвестиционно подразделение на канадския застраховател Sun Life, наречено BGO, управлява около 80 милиарда долара инвестиции в търговски имоти. Въпреки че долните 25% от офис имотите са мъртви и затрупани поради тенденцията за работа от вкъщи, горният квартил на офисите все още е пълен и носи високи наеми, обясни Калси.

Освен това, много пари ще бъдат направени от онези, които купуват „средните 50% от офис активите“. Междувременно перспективата за индустриалните имоти и центровете за данни е положителна. Банките отново ще възобновят отпускането на заеми на компании за търговски имоти, когато Федералният резерв започне да намалява лихвите, каза той. По същия начин инвестиционният мениджър Invesco прогнозира, че по-ниските лихвени проценти ще предизвикат възстановяване на търговските недвижими имоти по-късно тази година. Ето три акции на търговски недвижими имоти за закупуване.

CBRE Group (CBRE)

През април инвестиционната банка William Blair определи CBRE (CBRE) като едно от четирите най-добри имена, с които да се играе възстановяване на сектора на търговските недвижими имоти.

По това време William Blair съобщи, че секторът вече започва да се възстановява, въпреки че темпът на продажби остава анемичен. Въпреки това, според William Blair, търсенето на услуги за недвижими имоти е започнало да се увеличава през последното тримесечие и CBRE предоставя такива услуги, отбелязва Barron’s.

В съответствие с последната информация, горната линия на CBRE се е увеличила със 7% през последното тримесечие спрямо същия период на предходната година до 7,935 милиарда долара. Също така нетният ѝ доход се покачи с 8% на годишна база до 126 милиона долара.

„Лизингът надмина очакванията, воден от растежа на лизинга на офиси в световен мащаб, който отразява устойчивата икономика и компаниите, които постигат напредък във връщането на служителите си в офиса“, обясни главният изпълнителен директор на CBRE Боб Сулентик в изявление.

Акциите имат много ниско съотношение цена/продажба от 0,84 пъти, а сравнително бързият растеж на компанията и ниската оценка я правят една от най-добрите акции на търговски недвижими имоти за закупуване.

Colliers International (CIGI)

Colliers International (CIGI) „предоставя професионални услуги за управление на търговски имоти и инвестиции“ в световен мащаб. Експозицията на компанията към страни, различни от САЩ, вероятно намалява степента, до която тя ще бъде засегната от тенденцията за работа от вкъщи. Това е така, защото последната промяна е много по-малко интензивна в други региони, като Азия.

През Q1 горната линия на Collier напредна до 1 милиард долара спрямо 966 милиарда долара през същия период година по-рано. Нещо повече, неговите оперативни приходи скочиха до 43,3 милиона долара спрямо 22,1 милиона долара през Q1 на 2023 г.

„Нашият фокус върху разширяването на високостойностни, повтарящи се линии на услуги се отплаща щедро, преформатирайки и препозиционирайки нашия бизнес за бъдещето“, каза главният изпълнителен директор Джей Хеник в изявление.

Компанията съобщи, че нейното звено за аутсорсинг и консултации се е представило особено добре през първото тримесечие, водено от бизнеса си с инженеринг и управление на проекти. Фирмата очаква последната тенденция да продължи през цялата година. Colliers заяви, че е „предпазливо оптимистично настроена за подобряване на скоростта на транзакциите в края на втората половина на 2024 г.“,

Фирмата продължава да очаква печалбите ѝ на акция да скочат с 15% през 2024 г.

Boston Properties (BXP)

В актуализация по-рано този месец собственикът на офис площи Boston Properties (BXP) съобщи, че наема повече офиси, отколкото когато и да било през последните 12 месеца. Плюс това фирмата отбелязва, че нейният дял на пазара за лизинг на офиси се увеличава значително. Също така важно е, че Boston Properties заяви, че не е имало проблеми с получаването на заеми.

И в дългосрочен план фирмата очаква да се възползва от по-голямото търсене на офис площи от технологичния сектор в Ню Йорк, един от нейните ключови пазари.

През първото тримесечие най-високата линия на компанията се покачи с 4,5% спрямо същия период на предходната година до 839,4 милиона долара, докато нетният ѝ доход се повиши до 79,9 милиона долара от 77,9 милиона долара през първото тримесечие на 2023 г. Компанията съобщи, че нейното най-качествено офис пространство „е 91,0% заети и 92,8% отдадени под наем.”

Средно анализаторите очакват печалбата на акция да се повиши до 2,18 долара тази година спрямо 1,21 долара през 2023 г. Като цяло бизнесът на компанията изглежда се възстановява значително, което я прави една от най-добрите акции на търговски недвижими имоти за закупуване.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/