Орязват ни по кампанията от миналата година, като се позовават на промяна от тази година, казва Красимир Стойков

Десетки земеделци в Софийско, отглеждащи лайка, жито, слънчоглед, царевица, люцерна, култивирана шипка и други, не получиха плащанията си по Екосхемата за запазване на почвения потенциал. За това ни сигнализираха самите потърпевши.

ДФЗ: До края на седмицата предстоят плащания, работи се на пълни обороти

Агри.БГ разговаря с Красимир Стойков, производител на лайка от района, който споделя, че с орязани плащания са над 20 души от Байлово, Горна Малина, Долна Малина, Богров и други. Справка в СЕУ изненадала производителите, че няма да получат парите си от Кампания 2023 по Еко-ЗВПП.

„Разбираме и за колеги от Мизия, които са в същата ситуация и подготвят колективна жалба. Има и много хора, които все още не са разбрали, защото този превод стана преди ден, а хората са на полето и жънат сега”, подчертава Стойков.

В търсене на отговори от институциите производителите разбират, че причината да не си получат сумите е в това, че нямат диплома за агроном – ново изискване в нормативната уредба от тази година.

Според Наредба 3 от 2023 г. за извършването на тази дейност се изискваше квалификация, която фермерите получили след сертифициращи курсове в Агенцията по храните (БАБХ). През 2024 г. обаче наредбата се промени и вече се изисква и диплома за агроном. Но говорим за плащания, които отговарят на изискванията от 2023 г., която беше първата по прилагане на екосхемите.

Красимир Стойков: Орязват ни по кампанията от миналата година, като се позовават на промяна от тази година.

„По тази екосхема  избираш или външен подобрител, или покривна култура.Преведени са голяма сума пари на хората с покривни култури, а ние сме във високопланински площи, които не позволяват покривни култури, затова ползваме подобрители. Нашият почван подобрител даже е сертифициран за биологично производство, където са още по-големи изискванията”, обяснява земеделецът.

По Еко-ЗВПП Красимир Стойков губи малко над 5000 лв., но кооперацията в съседното землище е със санкция от 76 000 лв. санкция, а в неговото има други три кооперации с по 2-3 хил. дка., които също не са получили плащания, и други. Всички те се чувстват несправедливо поставени „по ножа” с оправданието за нормативни изисквания, които се прилагат със задна дата. Решени са колективно да отстояват правото си.

 

Източник: https://agri.bg/