Доларът се повиши до най-високото си ниво от ноември насам на фона на спекулациите, че Федералният резерв ще скъса с други централни банки, като поддържа високи лихвени проценти, давайки стимул на глобалните инвеститори да прехвърлят пари в брой към САЩ, за да получат по-висока доходност от облигации, пише „Блумбърг“.

Индексът Bloomberg Dollar Spot се покачи с 0,4% до почти осеммесечен връх, удължавайки напредъка на валутата през тази година, тъй като политиката на Фед оставя голяма разлика в лихвените проценти с други големи икономики. Тази разлика е особено изразена с Япония, като доведе до най-слабата йена от 1986 г. насам и предизвика рискове от нова намеса на японските власти.

„Икономиката на САЩ остава устойчива и аргументите за предстоящо намаляване на лихвите не са ясни, освен ако данните не се смекчат, междувременно централните банки на други места намаляват“, каза Кит Джукс, главен валутен стратег в Societe Generale SA.

„Тъй като политическата несигурност заплашва да играе роля на пазара от сега до края на годината, е трудно да се разбере защо доларът изобщо се понижава тази година“, добави Джукс.

Докато Европейската централна банка и централната банка на Канада започнаха своите цикли на парично облекчаване в началото на юни, централната банка на САЩ продължава да поддържа лихвените проценти на най-високото ниво от повече от две десетилетия.

Изборите във Франция и Обединеното кралство през следващите седмици, както и президентските избори в САЩ по-късно през годината добавят нестабилност към пазара.

Йената се представи най-зле спрямо долара тази година, губейки около 12% от стойността си, следвана от швейцарския франк и норвежката крона. Еврото падна с повече от 3% тази година.

„Не виждаме значително укрепване на долара оттук нататък, но е трудно да се твърди, че ще се обърне значително в краткосрочен план“, каза Нейтън Тоофт, старши портфолио мениджър в Manulife Investment Management в Бостън. „Това вреди на глобалния икономически растеж на тези нива.“

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

Източник: https://www.infostock.bg/