Като член на голямата европейска земеделска организация „КОПА-КОДЖЕКА“, БФС ще повдигне въпроса и в Брюксел

Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на водата за напояване. В понеделник каналите на „Напоителни системи“ ще пресъхнат поради изчерпване на водния лимит за месец юни, отпуснат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). „Същите проблеми се очертават и в други райони на страната и земеделски производители започват да ни подават сигнали“, заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз. Според него МОСВ трябва да увеличи водните лимити. БФС ще поиска спешни срещи с министерствата на околната среда и водите и на земеделието за решаването на проблемите с напояването. Като член на голямата европейска земеделска организация „КОПА-КОДЖЕКА“, БФС ще повдигне въпроса и в Брюксел.

Кризата в Шуменско е заложена още в началото на юни, когато МОСВ е одобрило едва 1,5 млн. куб. м вода за поливни нужди от язовир „Тича“, при подадена заявка за 2,853 млн. куб. м. От „Напоителни системи“ – Шумен веднага са поискали корекция на количествата, но от МОСВ са отказали. Язовирът в момента е пълен на 54,5% и има достатъчно вода за всички нужди. При предишни години са осигурявани поливки за земеделците и при нива на язовира под 30%, обясни Георги Стоянов.

Фермерите са категорични, че ако МОСВ въпреки всичко не разреши ползването на исканите водни количества, то те ще се организират протест и няма да позволят физически крановете на „Напоителни системи“ да бъдат затворени в понеделник.

По думите на Стоянов зеленчукопроизводителите и стопаните на малинови насаждения в Преславско не могат да останат без вода една седмица при тези жеги, защото ще загубят цялата си реколта. „Това ще доведе до фалити на производителите и някой трябва да ги компенсира“, коментира Стоянов. В Пловдивско оризопроизводителите също имат сериозни проблеми с напояването.

Български фермерски съюз (БФС) отдавна настоява над 3000 малки язовира в страната да бъдат включени в системата за напояване на земеделските производители. Става въпрос за бивши „текезесарски“ водоема, на които трябва да се направи инвентаризация, оценка на състоянието и прилежащата напоителна инфраструктура, каза Георги Стоянов. Според него язовирите спешно трябва да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, защото глобалното затопляне и горещините все повече ще унищожават и намаляват продукцията. Има различни изследвания, едни от тях казват, че температурите в нашата част на Европа ще се повишат средно с 4,5 градуса по Целзий лятно време до 2100 година. Други, че подземните води потъват с по един метър всяка година.

Държавата нехае за тази възможност от 15 години и затова в някои райони на страната изцяло липсва напояване, коментира Стоянов. Причините са или от неразбиране, или от това, че тези язовири се използват като частни, най-вече за водни площи пред нечии имения, за риболов или за напояване само на нивите на някой местен човек с много власт. Призоваваме да се пристъпи спешно към комплексна оценка и инвентаризация на тези ценни активи. Ние можем да дадем и съвети, как това да бъде направено бързо и ефективно, защото вече имаме информация от самите земеделски производители. Тези язовири ще са нужни и могат да дадат гръбнак на микронапояването в няколко хиляди села и цели райони, подчерта Георги Стоянов.

 

Agro.bg