Великолепните седем акции като Nvidia (NVDA), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN), Alphabet (GOOGL) и Apple (AAPL) доведоха до огромни печалби по време на бума на изкуствения интелект. Въпреки че всички са на или в непосредствена близост до рекордни върхове, акциите на Nvidia и Apple претърпяха спадове в четвъртък.

В моменти като тези инвеститорите трябва да имат — и да следват — изпитани във времето правила за това кога да продават акции, за да защитят печалбите си.

И Nvidia, и Apple дават отлични примери.

С цените, коригирани за неотдавнашното си разделяне на акциите, Nvidia скочи, за да достигне за кратко най-високото си ниво около 140, преди да отстъпи. Считано от най-високото ниво в рамките на деня в четвъртък, гигантът за чипове за изкуствен интелект се повиши с впечатляващите 1195% от дъното от 10,81, до което падна през октомври 2022 г.

Макар и да не е толкова драматичен, акциите на Apple също се покачват. The King of Cupertino избухна по-рано този месец, като JPMorgan Chase (JPM) каза, че тенденцията на AI ще увеличи продажбите на iPhone.

Nvidia и Apple, както и Microsoft, продължават да се борят за превъзходство на пазарната капитализация. И трите имат пазарна капитализация на север от 3 трилиона долара.

Въпреки че Nvidia, Apple и другите имена на Mag 7 могат да продължат да нарастват, инвеститорите трябва да останат бдителни, за да останат в безопасност и да заключат печалби. В зависимост от позицията на инвеститора в Nvidia или Apple, краткосрочните и дългосрочните очаквания и неговата или нейната толерантност към риск, известно привличане на печалба може да е в ред.

Най-слабите от Великолепната седморка, акциите на Tesla остават в дълъг спад, но успяха да върнат своите 21-дневни и 50-дневни пълзящи средни. Но и двете пълзящи средни остават под все още низходящата 200-дневна линия на Tesla.

Когато възникнат променящи се пазарни условия, наблюдението на действията около пълзящите средни стойности в отделните акции е ключов фактор при определяне кога да продадете или да останете непоколебими.

Но независимо от текущите пазарни условия, инвеститорите могат да останат печеливши и защитени, като следват тези указания кога да продават.

7 „Тайни“ кога да продавате акции

По-лесно е да бъдете обективен, когато трябва да решите какви акции да купите. Преди да инвестирате пари, можете да използвате списъци с акции, скрининг на акции и рейтинги на акции, за да идентифицирате най-добрите акции за закупуване и гледане.

Но след като притежавате акции и влезете в играта, вашата психология се променя. Налице са емоции както на алчност за големи печалби, така и на страх от големи загуби. Тези емоции могат да замъглят вземането на решения. Това прави по-трудно поддържането на безпристрастен, обективен поглед върху това кога да се продават акции.

За да останете здраво стъпили на земята и с правилно мислене, имайте предвид тези осем „тайни“.

Всеки прави грешки. Просто не забравяйте да съкратите всички загуби.

Дори най-добрите инвеститори понякога губят. Но те не се отдават на безпокойство, тъй като акциите падат още повече. Те бързо намаляват загубите си и продължават напред. Оставете егото и гордостта си пред вратата. Не позволявайте на загуба да ви застигне – нито психически, нито финансово.

Ако не продадете твърде рано, ще продадете твърде късно.

За да заключите солидни печалби, продавайте, докато вашите акции все още се покачват. Както каза основателят на IBD Уилям Дж. О’Нийл, „Вашата цел е да постигнете значителни печалби и да не се вълнувате, оптимистично, алчно или емоционално увлечено, когато напредъкът на вашите акции става все по-силен.“ Следването на правилото за продажба 20%-25% може да ви помогне да направите това. На бичи пазар акциите с водещ растеж като Nvidia, Meta, Microsoft и Apple, разбира се, могат да работят по-дълго от очакваното.

Но заключването на някои печалби по пътя позволява на инвеститорите да защитят част от тези печалби. Освен това намалява риска от връщане на твърде много при продължително отдръпване.

Имайте план за продажба, преди да купите.

Истинската драма започва, когато дойде време за продажба. Ако нямате правила за продажба и план за излизане, лесно е да замръзнете и да не предприемете действия, когато е необходимо. Ако вашите акции се покачват, може да станете алчни и да пренебрегнете определени сигнали за продажба и предупредителни знаци. Освен това, ако сте на загуба, можете да направите рутината „задръжте и се надявайте“. Молиш се да отскочи обратно – докато продължава да пада. Останете на земята и дръжте емоциите си настрана, като имате план за продажба предварително. Запишете вашите целеви продажни цени както за вземане на печалби, така и за намаляване на загубите.

Не позволявайте приличната печалба да се превърне в загуба.

Ако имате добра печалба от, да речем, 10%, 15% или повече и акциите започнат да намаляват, не позволявайте тази печалба да изчезне напълно. Много по-малко разочароващо е да видите как 15%-20% печалба се превръща в 5%-10% печалба, отколкото да видите как се превръща в 10% загуба. Винаги можете да купите акциите обратно, ако показват подновена сила и формират подходяща точка за купуване.

Не се жени за акциите си. Просто излизай на срещи!

„За добро или за лошо, в богатство и в бедност“ е благороден и утвърден от времето подход към брачната вярност, но е лоша идея, когато става въпрос за инвестиране в акции. В повечето случаи е по-добре да вземете добра печалба, докато я имате. И никога не се колебайте да се разделите и да се предпазите от лоша връзка, ако има ясни признаци на проблеми.

Първо продайте губещите си акции.

Когато изграждате печеливш баскетболен отбор, не бихте заменили всичките си топ играчи за куп играчи на пейката. И все пак много инвеститори правят точно това. Те продават акции, в които имат добра печалба, и държат тези, които показват загуба. Освен това те смятат, че голяма печалба е точно зад ъгъла. Това обикновено е само пожелателно мислене. Направете обратното. Продайте своите губещи и използвайте тези пари – при условие че пазарната тенденция е благоприятна – за да добавите победители към списъка си или да инвестирате повече пари в най-добре представилите се, които вече притежавате.

Когато купувате акции, фокусирайте се както върху основите, така и върху борсовата диаграма. Когато продавате, фокусирайте се върху графиката.

Казват, че гледката е страхотна отгоре и това често се отнася и за акциите. Предупредителните знаци обикновено се показват в борсовата диаграма – т.е. технически анализ – преди да се появят в основите на компанията. От решаващо значение е да използвате както технически, така и фундаментален анализ, когато купувате акции. Същото важи и за вземането на решение кога да се продадат акции. Съсредоточете се върху диаграмата и техническия анализ, като цена и обем действие и поведение около ключови пълзящи средни.

Най-важното правило за продажба е да купувате в точното време.

Много често срещана грешка, особено за начинаещи инвеститори, е купуването в неподходящ момент. Някои няма да обърнат внимание на времето на пазара и ще купуват по време на пазарна корекция, когато повечето акции падат. Или ще пренебрегнат техническото действие в борсовата диаграма и ще купят твърде рано или твърде късно. Така че, преди да закупите акции, уверете се, че три ключови фактора – пазарна тенденция, големи печалби, движени от нещо ново, и институционална подкрепа – са налице. Това ви помага да влезете в точния момент, като шансовете за успех са във ваша полза.

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/