Франция се превърна в най-нежеланият фондов пазар в Европа, съобщават световните медии. Причината за това се крие в решението на френския президент Еманюел Макрон да разпусне правителството и да свика предсрочни избори. Именно това направи френските акции най-малко популярни на Стария континент, става ясно от проучване на Bank of America.

Според различни мениджъри на фондове в Европа, инвеститорите ще са по-склонни да подценяват френските акции в сравнение с всички останали през следващите 12 месеца, което е рязък завой спрямо месец май, когато те бяха най-добрият им избор. Напротив, предпочитанията на инвеститорите са се изместили към акции и сектори, които осигуряват относително сигурна възвръщаемост, независимо от състоянието на пазара.

Припомняме, че миналата седмица френският индекс CAC 40 се понижи най-много от над две години насам и изтри $258 ммилиарда пазарна капитализация. В началото на тази седмица показателят започна да се възстановява, докато трейдърите оценяваха уверенията на лидера на крайнодясната партия „Национален сбор“ Марин льо Пен, че ще работи с президента Макрон, дори да спечели предсрочно насрочените парламентарни избори в страната.

Снимка 661317

Източник: iStock

„Франция се превърна в най-необичания от инвеститорите европейски пазар на акции“, заявиха стратези на BofA, цитирани от Bloomberg.

Проучването на Bank of America показа, че през месец юни инвеститорите не са толкова оптимистично настроени по отношение на перспективите за по-нататъшно нарастване на европейските акции. Въпреки това те остават предпочитани в глобален контекст.

 

Източник: https://money.bg/

 

 

Категория: 
Ключови думи: