Френските акции пострадаха от притесненията за изборите, повличайки надолу популярните капиталови индекси, фокусирани върху страни извън САЩ.

„Въпреки че френските акции може да са дребни риби в глобалния пазарен океан, те са доста по-големи, когато ги поставите в езерото на „останалия свят“, каза Николас Колас, съосновател на DataTrek Research, в бележка, изпратена по имейл в понеделник . „Политическата несигурност във втората по големина икономика в Европа е последното нещо, от което фондовите пазари на континента имат нужда в момента.“

Влиянието на френските акции е измеримо в много широко разпространени индекси, включително тези, проследявани от борсово търгувания фонд iShares Core MSCI Europe IEUR; iShares MSCI EAFE ETF EFA, който се фокусира върху акции на развитите пазари, с изключение на САЩ и Канада; и iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF ACWX, който осигурява излагане на глобални акции извън САЩ, показва бележката на DataTrek.

И трите борсово търгувани фонда се понижиха миналата седмица на фона на несигурността около предсрочните парламентарни избори, свикани от френския президент Еманюел Макрон – въпреки че техният спад не беше толкова рязък, колкото спада на iShares MSCI France ETF EWQ, според данни на FactSet.

Според DataTrek инвеститорите може да обмислят да купуват френски акции след техния „голям удар“ миналата седмица, но американските компании с голяма капитализация остават най-добрата дългосрочна опция на световния пазар на акции.

„Френските акции се представят хронично по-слабо от американските акции, така че ще бъдем внимателни, опитвайки се да намерим дъно” за тях или индексите, в които имат голяма концентрация, каза Колас. „Слабото представяне на френските акции датира дори отпреди 10 години.“

Акциите на iShares MSCI France ETF се сринаха с 9,3% миналата седмица, най-големият им седмичен спад от края на периода, приключващ на 4 март 2022 г., според данни на FactSet. Акциите на разбития фонд завършиха петък със спад от 3,9% през годината до момента.

ETF, който проследява индекс на френските акции, изпитва трудности след неочаквания призив на Макрон на 9-ти юни за предсрочни избори във Франция след поражението на неговата партия от крайнодясното Национално събрание на страната на парламентарните избори в Европейския съюз. Гласуването на парламентарните избори във Франция е насрочено за 30 юни и 7 юли, според Асошиейтед прес.

Акциите във Франция имаха тегло от около 16% в iShares Core MSCI Europe ETF до 14 юни, според данни на уебсайта на BlackRock. iShares MSCI EAFE ETF имаше малко повече от 11% експозиция към Франция към същата дата, докато тежестта на страната в iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF беше малко над 7%, показват данните от уебсайта на BlackRock.

Акциите на iShares Core MSCI Europe ETF паднаха с 5,1% миналата седмица, докато iShares MSCI EAFE ETF падна с 4,2%, а iShares MSCI ACWI ex U.S. ETF падна с 2,8%, според данни на FactSet.

Акциите и на трите ETF приключиха петък с печалби за 2024 г. от повече от 3%, оставайки на положителна територия, докато iShares MSCI France ETF се бореше на червено. Все пак те изостават далеч зад индекса S&P 500 SPX, измерител на акции с голяма капитализация в САЩ.

S&P 500 се покачи миналата седмица, довеждайки изкачването си през 2024 г. до 13,9% тази година до петък.

Междувременно iShares MSCI France ETF се търгува под нивата си от юли 2007 г., докато S&P 500 се повиши оттогава, каза Колас. S&P 500 е доминиран от големи технологични акции, докато най-голямата тежест в iShares MSCI France ETF е компанията за луксозни стоки LVMH, според DataTrek.

Луксозни стоки срещу Big Tech

„Както е случаят на повечето европейски пазари на акции, френските публични компании просто нямат същата тежест като техните американски партньори“, каза Колас, който посочи пазарната стойност на LVMH като само част от пазарната капитализация на американския технологичен гигант Microsoft Corp.

Microsoft има най-голямата пазарна стойност сред американските компании, с почти $3,3 трилиона оценка, докато LVMH се оценява на около $385 милиарда, според данните на FactSet, при последна проверка.

Въпреки че „може да се спори дали стойността на най-голямата компания за луксозни стоки в света наистина е просто грешка при закръгляване на стойността на една от най-известните технологични компании в света“, Колас каза, че „пазарите са си казали думата“ и очевидно това е.

„Американските големи компании са най-добрата опция за дългосрочна инвестиция в глобални акции,” пише той, „а всичко останало е по същество само случайна сделка с циклично/рецесионно дъно.”

 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/