Светкавичното покачване на златото до последователни рекордни върхове показва всички признаци за продължаване през втората половина на 2024 г., тъй като основният аргумент за кюлчета остава твърдо на мястото си, въпреки че 3000 долара за унция изглеждат недостижими, казаха търговци и експерти от индустрията, пише „Ройтерс“.

Инвеститорите се насочиха масово към благородния метал, водени от очакванията за облекчаване на паричната политика, геополитическото напрежение в Европа и Близкия изток и най-вече покупките на централната банка, водени от Китай.

Спот златото се търгува около 2300 долара за унция, след като достигна рекордните 2449,89 долара за унция на 20 май, набирайки повече от 11% досега тази година.

„Има много причини, които движат златото в момента, но един от основните фактори е Китай“, каза Рут Кроуел, главен изпълнителен директор на London Bullion Market Association, пред Reuters в кулоарите на конференцията за благородни метали в Азиатско-тихоокеанския регион в Сингапур.

„Обикновено Китай и Япония са били бюджетни купувачи, но като се има предвид състоянието на икономиката, предизвикателствата в областта на недвижимите имоти и пазарите на акции, златото е безопасен избор. Мисля, че златото ще представлява интерес за известно време.“

Централните банки по целия свят, особено в Китай, увеличават резервите си в злато поради обезценяването на валутата и геополитическите и икономически рискове.

Златото традиционно е известно като предпочитан хедж срещу геополитически и икономически рискове, процъфтяващ в среда с ниски лихвени проценти.

„Физическото търсене на злато е силно, но все още не сме виждали инвестиционно търсене на дребно, подобно на борсово търгувани фондове, търсене от Съединените щати. Виждам, че цените достигат 2600 – 2700 долара за унция много лесно тази година“, каза Амар Сингх, Ръководител на металите – Азиатско-тихоокеански регион и Близкия изток в StoneX.

„Докато инвеститорите търсят яснота относно момента на намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв, изборите в САЩ през ноември вероятно ще добавят повече нестабилност към пазара. Въпреки че повечето анализатори и търговци остават оптимисти за златото, възможността благородният метал да надхвърли 3000 долара за унция за унция изглежда далечна на този етап“, казаха анализатори.

„Не става дума за някакъв конкретен фактор, който задържа златото, а по-скоро тези 3000 долара за унция биха означавали още 30% от тук, което е доста, като се има предвид, че вече имаме някои сериозни печалби“, каза Никос Кавалис, управляващ директор на Metals Focus.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

Източник: https://www.infostock.bg/