Автомобилната индустрия в България скоро ще има още едно попълнение – с азиатски корен и големи амбиции както за навлизане на европейския пазар, така и за развитието на завода си край Пловдив.

Инвестицията на ZS Europe получи сертификат „клас А“ от зам.-министъра на иновациите и растежа Красимир Якимов, като очакването е още със старта на проекта за производство на авточасти заетите да бъдат десетки.

Кой е инвеститорът?

ZS Europe („Зиес Юръп“ ЕООД) е с основен предмет на дейност производство на алуминиеви и други автомобилни части и е регистрирана в София през лятото на миналата година. Тя е част от групата на китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co., Ltd., посочват от министерството.

Тя е създадена през 1994 г., като в родината си има подразделения в поне 10 провинции, а освен у нас развива дейност и в Мексико. Специализирана е в разработката, производството, продажбата и поддръжката на различни изделия от алуминиеви сплави – напр. брони, греди, прагове и т.н.

 

Снимка 668963

Източник: БГНЕС

 

Сред клиентите ѝ са Tesla и известни китайски производители като NIO и Geely Group.

Какво ще се случва край Пловдив?

Производството на ZS Europe в Тракия икономическа зона ще се изгражда на няколко етапа. Първият ще разкрие 101 работни места при инвестиция от 18,9 млн. лева, но след това бройката на работниците вероятно ще нарасне няколко пъти, коментира за Money.bg адвокатът на компанията Христиан Георгиев.

По думите му за момента се очаква заводът да заработи в началото на 2025 г., а обучението на персонала ще стартира към края на тази година. Част от машините може да бъдат закупени от местния пазар, като това зависи от пазарните условия.

Пред журналисти новият посланик на Китай в България Дай Цинли също потвърди, че от следващата година ще започне работата по изграждането на втори двойно по-голям завод на Shanghai Unison Aluminium Products край Пловдив.

Строящата се в момента производствена мощност ще е специализирана в конкретен вид детайли – т.нар легло за батерията, което е много важен елемент от конструкцията на електромобила.

„Дружеството има желание да стъпи на европейския пазар и ще се търсят европейски автомобилни производители“, подчерта адв. Георгиев. За момента има договори с Tesla и Volvo, както и с други компании от континента.

Той посочи, че решението Shanghai Unison Aluminium Products да влезе в Европа през България е свързано както с икономическите условия (като наличие на инфраструктура и добра данъчна политика), така и с локацията на нашата страна.

 

Източник: https://money.bg/